07 december / Julidans

Big Pulse Dance Alliance - waar Julidans deel van uitmaakt - geselecteerd voor medefinanciering door Europese Unie

De Big Pulse Dance Alliance (BPDA), een netwerk van 12 Europese dansfestivals/-instellingen - bijeengebracht door hun gemeenschappelijke doel om de hedendaagse danssector te ontwikkelen en te versterken - is geselecteerd voor medefinanciering door de EU. De nominatie voor het subprogramma Cultuur van Creative Europe werd gedaan door de Education, Audiovisual and Culture Executive Agency (EACEA). Het vierjarige project gaat in december 2020 van start en de belangrijkste activiteiten van de BPDA zullen in 2021 beginnen.

[Foto: Angela Lidderdale / Julidans x Why Not: off venue]

Onder leiding van Tanz im August/HAU Hebbel am Ufer (Duitsland), zullen de netwerkpartners Dance Umbrella (VK), Dublin Dance Festival (Ierland), Julidans (Nederland), New Baltic Dance (Litouwen), ONE Dance Week (Bulgarije), Torinodanza Festival (Italië), Zodiak - Center for New Dance (Finland), Sismògraf Dance Festival (Spanje), International Dance Festival TANEC PRAHA (Tsjechië), CODA Oslo International Dance Festival (Noorwegen) en Danscentrum (Zweden) samenwerken om nieuwe werken te produceren, talent te scouten en leiderschap in dans te bevorderen.

Het partnerschap BPDA, met zijn expertise en verreikend Europees netwerk, gaat aan de slag met de uitdagingen waarmee festivals en choreografen in heel Europa op dit moment worden geconfronteerd. Vanwege de enorme impact van de huidige COVID-19-crisis, is de doelstelling van het partnerschap om maatregelen te identificeren en aan te nemen die de danssector voldoende ondersteunen.

De BPDA zal choreografen helpen de overgang te maken van het creëren van werken voor kleine en middelgrote podia naar werken voor grootschaliger locaties en ruimtes, in twee productielijnen: opgevoerde werken en werken in publieke ruimten. Het doel van het project is om de programmering op de grote podia diverser te maken en om een breder publiek te bereiken door middel van gratis programmering in de open lucht. De productielijn van werken in publieke ruimten zal zich richten op het ontwikkelen van nieuwe concepten en werkmodellen voor internationale tournees, waarbij de lokale gemeenschappen betrokken zullen worden.

Daarnaast zal de BPDA de capaciteiten van kunstenaars en de culturele sector versterken. Het project wil artistiek- en projectmanagement stimuleren door middel van een leiderschapsprogramma. Tevens wil het hulpmiddelen definiëren waarmee de uitdagingen in de werkomgeving aangepakt kunnen worden. Lokale performers en andere stakeholders zullen bijeenkomen bij lokale Pulse-initiatieven, waar ze de belangrijkste inzichten en onderwerpen bespreken die het relevantst zijn voor de danssector en de respectievelijke contexten van de nationale festivals. Het lange-termijndoel van het project is om een levendig en blijvend netwerk van Europese dansfestivals tot stand te brengen.

De BPDA is medegefinancierd door het Creative Europe Programme van de Europese Unie.