17 april / Julidans

Julidans 2023: MOVING OUT LOUD

Van 2-16 juli 2023 zet Julidans de stad in het teken van internationale hedendaagse dans. In het festival ontdek je het werk van wereldberoemde en -beruchte choreografen in een breed programma met 40 verschillende dansvoorstellingen en performances. Op veel locaties dwars door de stad, met Internationaal Theater Amsterdam als festivalhart, tonen dansmakers hun visie op persoonlijke en maatschappelijke thema’s. Julidans is hét festival dat zowel kenners als nieuwsgierige geesten inspireert.

MOVING OUT LOUD


Zoals ieder jaar, toont Julidans ook in deze 32ste editie de actuele stand van zaken van de internationale hedendaagse dans. De dans van nu is behoorlijk uitgesproken, en de Julidans-choreografen steken hun meningen dan ook niet onder stoelen of banken. Ze durven te laten zien wie ze zijn en wat ze denken, voelen. Zo pleiten ze voor een sterkere connectie met de natuur of onze gevoelswereld, verbinden mythische verhalen uit het verleden met toekomstige vergezichten of vragen aandacht voor maatschappelijke problemen. Julidans presenteert dit jaar een veelvoud van verschillende stemmen, opinies, stijlen en smaken. Oorverdovend of fluisterstil, hun verhalen krijgen vorm in dans die niemand onbewogen laat: MOVING OUT LOUD. We horen en zien de dansmakers op de Julidans-podia in het centrum en ver daar buiten, in het zwembad of het museum, op de pleinen, in het park en dwars door de straten van Amsterdam.-|-
Tijdens Julidans zie je onder andere het nieuwste werk van de eclectische Portugese choreograaf Tânia Carvalho. In Versa-vice, een caleidoscopisch statement, ziet de choreograaf hoop voor de toekomst, door het monster van polarisatie in de bek te kijken. De menselijke stem heeft letterlijk een belangrijke rol in Vástádus eana / The answer is land. Choreograaf Elle Sofe Sara is Sami en geeft in dit werk een actuele kijk op zelfbeschikking en onze relatie met de aarde in een groot gemonteerde productie met live gezongen yoiks. Het Braziliaanse choreografenduo Marcela Levi en Lucía Russo presenteren in 3 against 2: Psycho Tropics een multicolor clash van ritme, beweging en stemmen in een fantastische collage van queerness, mythologie, club, carnaval en jungle. Jefta van Dinther, nodigt je in Unearth uit voor een introspectieve reis. Geleid door vocalen, in een langdurige trance-ervaring, bepleit het werk om het contact met ons gevoel niet te verliezen in een wereld die door technologie gedomineerd wordt. De unieke performancekunst van de Canadese Dana Michel benadrukt in MIKE – vanuit haar perspectief als zwarte vrouwelijke kunstenaar – de noodzaak om elkaar te vertrouwen in deze steeds complexere wereld.

JULIDANS OPEN-AIR


Opvallend zijn de vele, gratis toegankelijke, buitenprojecten die het festival dit jaar kent. Op verrassende locaties worden fans en toevallige voorbijgangers geconfronteerd met dans. Zo wordt de Julidans-bezoeker bijvoorbeeld getrakteerd op een woud van ondersteboven gekeerde performers (Woods van Clarice Lima/ Futura & Linha de Fuga) of een kudde ‘wilde paarden’ die machtsverhoudingen aan de kaak stellen (City Horses van Byström Källblad).

JULIDANS NL


Binnen Julidans is er ook volop aandacht voor in Nederland gevestigde dansmakers - met voorstellingen van onder andereAndreas Hannes, Astrid Ismaili, Club Guy & Roni, Gil Gomes Leal en breakdance collectief 155.-|-
Dit jaar zie je Julidans-voorstellingen in Internationaal Theater Amsterdam, Theater Bellevue, Meervaart, Podium Mozaïek, Vondelpark Openluchttheater, Stedelijk Museum Amsterdam en op verrassende locaties in de stad. Dit jaar sluiten W139 en Frascati aan als nieuwe Julidans-locaties.