17 juni / Julidans

WhyNot X Julidans: OFF VENUE

Julidans ging in gesprek met de stuwende krachten achter het OFF VENUE programma, Marjolein Vogels en Daisy Benz van WhyNot. OFF VENUE is een route door de stad langs bijzondere locaties waar verschillende performances plaatsvinden van choreografen en kunstenaars. WhyNot is een platform dat werkt met lichaam en beweging als uitgangspunt. Voor hun projecten zoals OFF VENUE en het WhyNot festival, zetten ze dans- en performancemakers vaak naast andere kunstdisciplines. Zo ontdekt het publiek ook beeldende kunstmakers die het lichaam en beweging centraal zetten.

Een unplugged en rauw kijkje in de keuken van de Amsterdamse danswerkplaatsen

Waarom OFF VENUE?
Marjolein is zelf danser en choreograaf, vanuit het contact met het veld ontstond de behoefte danskunstenaars een vrijplaats te bieden. Daisy houdt zich bezig met de conceptontwikkeling. Zij vertaalt de kunstwerken naar concrete plannen voor de festivalwereld om het brede publiek laten zien hoe bijzonder het lichaam is voor iedereen.

Voor OFF VENUE vonden we het een mooi idee om het publiek te laten zien wat er op dansgebied nog allemaal gebeurt in de stad, terwijl in de avond de grote Julidans namen staan. We brengen de kunst en de dans naar de mensen toe, we zetten het in de buurten neer, in parken, speeltuinen, kerken, winkels, musea, op pleinen, en dit jaar op de bijzondere plekken waar dans wordt gemaakt: de repetitielokalen. Het publiek ziet meerdere voorstellingen en fietst tussendoor samen van de ene naar de andere locatie. Dat fietsen geeft de mogelijkheid tot ontmoeting en reflectie op wat je hebt gezien en je ontdekt bijzonder plekjes in de stad waar je normaal niet komt. Zoals een repetitieruimte op de zolder van een kerk!

Wat kunnen we dit jaar verwachten?
We laten dit jaar de infrastructuur zien van de danswerkplaatsen in de stad. Het publiek mag backstage en kijkje in de keuken nemen. Wat gaat er aan een voorstelling vooraf? We willen dat het publiek ziet hoe belangrijk het is dat die plekken bestaan, en laten zien hoeveel research, moeite en tijd er in een maakproces gaat zitten. Bij de performances van dit jaar zit improvisatie, eerste aanzetten maar ook werk dat al af is maar vanwege corona nog niet op de planken heeft gestaan. Je ziet dus hoe de soep wordt gemaakt, je proeft van de ingrediënten maar ook van gerechten die al af zijn. Na afgelopen jaar willen we ook laten zien dat er veel is gemaakt ondanks dat veel makers hun werk nog niet hebben kunnen presenteren. Als publiek kun je de maker ook vragen stellen over wat je ziet en over het proces. Het is intiem.

Waar kijken jullie het meest naar uit?
Naar mooi weer! Nee, het is vooral spannend omdat deze vierde editie van OFF VENUE het maakproces laat zien dus dat betekent dat het werk bij de meeste nog in ontwikkeling is, unplugged. We weten nog niet precies wat er gaat gebeuren dus dat is heel erg spannend! Een kijkje in de keuken, dus is de soep op smaak? Veel spannender dan bij het presenteren van normale voorstellingen. Dat vinden wij het leukste, dat het zo unplugged is en rauw.

Wat kunnen we nog verwachten van WhyNot?
WhyNot is een productie aan het maken met kunstenaars uit verschillende discpilines rond het concept Landscaping. Choreografen, dansers, een landschapsarchitect, een kunstenaar, een onderzoeker en een componist doen deze zomer residencies in tuinen in de stad zoals de Tolhuistuin. Ze onderzoeken wat het landschap betekent voor het lichaam, wat het lichaam betekent voor het landschap en hoe ze elkaar in beweging zetten. Van 31 augustus t/m 4 september 2021 tonen we de resultaten op een mooie plek in het Amsterdamse bos! Op festivalwhynot.nl kun je het binnenkort allemaal vinden.

courtney off venue julidans why not