Julidans x WhyNot

Julidans x WhyNot: OFF VENUE: Tour A (start Entrepotdok)

Julidans x WhyNot: OFF VENUE: Tour A (start Entrepotdok)
03 jul '21 t/m 04 jul '21
Julidans x WhyNot
Sluiten

Julidans x WhyNot

Julidans x WhyNot: OFF VENUE: Tour A (start Entrepotdok)

Voorstellingen

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.

Een kijkje in de keuken van Amsterdamse danswerkplaatsen.

Julidans EXTENDED
Startpunt Entrepotdok 4

WhyNot x Julidans: OFF VENUE

In deze pandemische wereld kon er weinig werk getoond worden, maar achter de schermen is er door kunstenaars en choreografen volop gecreëerd. Daarom leidt OFF VENUE je dit jaar op zaterdagmiddag 3 en zondagmiddag 4 juli langs enkele Amsterdamse danswerkplaatsen, dé keukens van de dans- en performancewereld waar makers hun voorstellingen bereiden.

Tijdens deze OFF VENUE tour zie je spannende werken van opkomende choreografen en performancekunstenaars en ontdek je de iconische panden waarin deze dansstudio’s gevestigd zijn, van voormalig pakhuizencomplex tot aan imposante kerk.

-|-Met de lichaamsextensies en draagbare muziekinstrumenten van Astrit Ismaili, een improvisatie tussen hiphopdanser Shailes Baloran en de Indiase sarodspeler Avi Kishna, een choreografische clash tussen geologische elementen, de digitale wereld en robots van danser Elisa Zuppini met DJ James Whipple (M.E.S.H.) en het temmen van een paard als metafoor voor zelfbeheersing in de multimediale voorstelling van Courtney May Robertson. Fiets met ons mee voor een kijkje in de keuken!

TOUR A

14:00 uur | Astrit Ismaili x BAU (Entrepotdok 4)
15:00 uur | Elisa Zuppini x Jacuzzi (Warmoesstraat 139 A-G)
16:00 uur
| Courtney May Robertson x Studio ITE (Eerste Helmerstraat 102)

Lees hieronder meer over de drie stops op de route.

Entrepotdok 4

Astrit Ismaili x BAU

Astrit Ismaili’s werk toont lichamen die zowel imaginair als materieel zijn door gebruik van alter ego’s, lichaamsextensies en draagbare muziekinstrumenten. Hen gebruikt zang om de rol van de stem in popcultuur en identiteitspolitiek te onderzoeken. Speciaal voor OFF VENUE heropent Astrit hun repetitieproces en toont hen een herbewerking van een eerdere voorstelling »Nemesis«. Het oorspronkelijke stuk staat in relatie tot folkloristische rituelen en liederen die een ingang bieden om om te gaan met afbakening door geopolitieke grenzen, met de ervaring van migratie, met lichamelijke autonomie en het recht op integriteit. Een voorstelling die belooft scheiding en verwijdering te overwinnen, in de brede zin van het woord, niet alleen tussen artiest en publiek. Met behulp van nieuw ontworpen instrumenten en hun opgelegde beperkingen en mogelijkheiden, wil Astrit nu nieuwe manieren verkennen om met het lichaam en de ruimte om te gaan.

Astrid Ismaili (Prishtina, 1991) is een in Amsterdam gevestigde performancekunstenaar uit Kosovo. Ismaili studeerde af aan de MA Performance van DasArts in Amsterdam. Hun werk was te zijn bij ISCP in New York, SALTS Basel, het KW Instituut voor hedendaagse kunst in Berlijn, Stedelijk Museum Amsterdam, Kunstverein Amsterdam, Salzburger Kunstverein, Robert Grunenberg Gallery in Berlijn, Juliette Jongma Gallery Amsterdam, Theater Frascati Amsterdam, Korzo Theater Den Haag, Spielart Festival München, Kaserne Theater Basel etc. Astrit Ismaili werd ondersteund door het Mondriaanfonds (Project Investeringssubsidie 2018-2019). In 2011 ontving hen de Young Visual Artist Award en volgde een residentie bij ISCP in New Your. In 2012 organiseerde Astrit het performanceproject ‘Prishtine Mon Amour’ in Pristina. In de periode 2018-2019 co-cureerde hen een aantal 'Lost & Found'-evenementen in Amsterdam.

Astrit Ismaili

Warmoesstraat 139 A-G

Elisa Zuppini x Jacuzzi

In de studio van Jacuzzi presenteert één van de Jacuzzi-makers, Elisa Zuppini haar voorstelling Himalaya. In Himalaya zet Elisa haar onderzoek voort naar hoe verschillende systemen op elkaar inwerken, zowel in het lichaam als daarbuiten. Voor Himalaya liet ze zich inspireren door contrasterende elementen. Ze combineert de textuur en onvoorspelbare bewegingen van geologische elementen met de gefragmenteerde tijdsbeleving uit de digitale wereld en het repetitieve en obsessieve van machines. Deze verschillende elementen komen terug in de live muziek door dj James Whipple (M.E.S.H.). Zijn samples van natuurlijk én synthetische geluiden zijn als tectonische golven die het lichaam raken en weer afkaatsen. In haar choreografie laat Elisa al deze systemen met elkaar botsen, in een poging om te laten zien hoe wij deze interacties in ons eigen leven en ons eigen lichaam kunnen begrijpen.

Elisa Zuppini (IT/NL) is choreograaf en dansmakers. Ze studeerde af aan de SNDO school voor nieuwe dansontwikkeling in Amsterdam. Haar choreografisch onderzoek draait om noties van relationele beweging en materialiteit in relatie tot het lichaam en zijn affectieve dimensies. Ze is geïnteresseerd in het lichaam als een transformatieve technologie waarmee we mogelijk toegang krijgen tot nieuwe (of verloren) percepties van de werkelijkheid en relationaliteit. Haar werk wordt gepreseerd in het theater en daarbuiten, in galeries, musea, clubs en academies. In 2016 won ze Young Talent in Choreograpy op OpenFlr in Florence (IT), in 2018 ontving ze een beurs voor een Danceweb residentie tijdens Impulstanz in Wenen (AT). Sinds februari 2019 is ze als maker verbonden aan ICK Amsterdam.

Elisa Zuppini

Eerste Helmersstraat 102 ½, tegenover 147

Courtney May Robertson x Studio ITE

Courtney May Robertson presenteert haar voorstelling The pleasure of stepping off a hourse when it’s moving at full speed. Een ruiter die een wild paard temt: deze metafoor voor zelfbeheersing fascineert Courtney. In dat beeld ziet de ze strijd tussen het omarmen van primitieve verlangens en het reguleren van gedrag in overeenstemming met de maatschappelijke druk om je aan te passen. Visuele projecties omhullen Courtney in een achthoek met een diameter van 3,5 m. Door een combinatie van poëzie, dans en zang reist ze door landschappen van persoonlijke verlangens, herinneringen en angsten. De ruimte werkt bijna als een tijdcapsule; intieme homevideo's worden gecombineerd met gevonden beelden van onder meer het temmen van paarden en door de mens veroorzaakte rampen. Een poging om de, soms rommelige, tegenstellingen te omarmen die een veelzijdig mens vormen.

Courtney May Robertson (Schotland, 1992) is een Rotterdamse performer en maker. Na haar afstuderen aan de Scottish School of Contemporary Dance in 2013 sloot ze zich aan bij Club Guy & Roni's Poetic Disasters Club. Sindsdien werkte ze onder meer samen met Jan Martens, Connor Schumacher en Florentina Holzinger. Naast haar werk als performer begon Courtney in 2015 met het maken van haar eigen werk. Tussen 2015 - 2019 waren haar kleinschalige en zelf geproduceerde optredens te zien op verschillende undergroundpodia door heel Nederland, zoals The Performance Bar en Hoboken. De recentere projecten van Courtney werden ondersteund door Dansateliers, ICK Artist Space en Dans Brabant. In 2020 ontving ze De Troffel Prijs - de aanmoedigingsprijs van Festival Cement voor jonge makers - voor haar nieuwste werk THE WOMAN DESTROYED dat in 2022 in première gaat. Courtneys werk begint altijd met het lichaam, maar omvat verschillende disciplines waaronder video, generatieve kunst en schrijven.

Courtney May Robertson

MEER OFF VENUE

Language NP Language no problem Julidans x WhyNot: OFF VENUE: Tour B (start Warmoesstraat) Julidans x WhyNot: OFF VENUE: Tour B (start Warmoesstraat) Julidans x WhyNot
Language NP Language no problem Julidans x WhyNot: OFF VENUE: Tour C (start Chasséstraat) Julidans x WhyNot: OFF VENUE: Tour C (start Chasséstraat) Julidans x WhyNot
Language NP Language no problem Julidans x WhyNot: OFF VENUE: Tour D (start Chasséstraat) Julidans x WhyNot: OFF VENUE: Tour D (start Chasséstraat) Julidans x WhyNot

BEKIJK OOK

Language NP Language no problem Making Dances - Dancing Replies Making Dances - Dancing Replies Lucinda Childs (VS) / Ginevra Panzetti & Enrico Ticconi (IT/DE) & Martha Graham (US) & Tim Etchells / Dance On Ensemble (DE)
Sluiten Lucinda Childs (VS) / Ginevra Panzetti & Enrico Ticconi (IT/DE) & Martha Graham (US) & Tim Etchells / Dance On Ensemble (DE) Making Dances - Dancing Replies
Uit het oude, zegt een Japans spreekwoord, leren we nieuwe dingen. Dit inspireerde Ty Boomershine en zijn gezelschap Dance On Ensemble tot een bijzonder project.
Language NP Language no problem O S C A R O S C A R Arno Schuitemaker (NL)
Sluiten Arno Schuitemaker (NL) O S C A R
Bevrijdende ervaring van het soort dat de toekomst van het theater zal bepalen.
Language NP Language no problem Best Regards Best Regards Marco D'Agostin (IT)
Sluiten Marco D'Agostin (IT) Best Regards
Afscheid van een radicaal dansvernieuwer wordt een vuurwerk van talent.
Language NP Language no problem Private Song Private Song Alexandra Bachzetsis (CH/GR)
Sluiten Alexandra Bachzetsis (CH/GR) Private Song
Private Song is een dansvoorstelling en een mini-concert; een charismatische performance over man-vrouw-cliché's met live gezongen Griekse blues.
Language NP Language no problem Ta(m)bu & Imprenta Ta(m)bu & Imprenta Junadry Leocaria (NL) / Korzo Producties
Sluiten Junadry Leocaria (NL) / Korzo Producties Ta(m)bu & Imprenta
Opvallend talent maakt eerbetoon aan haar roots en aan de schoonheid van de verboden muziek en dans van Curaçao.