Julidans x WhyNot

Julidans x WhyNot: OFF VENUE: Tour D (start Chasséstraat)

Julidans x WhyNot: OFF VENUE: Tour D (start Chasséstraat)
03 jul '21 t/m 04 jul '21
Julidans x WhyNot
Sluiten

Julidans x WhyNot

Julidans x WhyNot: OFF VENUE: Tour D (start Chasséstraat)

Voorstellingen

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.

Een kijkje in de keuken van Amsterdamse danswerkplaatsen.

Julidans EXTENDED
Startpunt Chasséstraat 64

WhyNot x Julidans: OFF VENUE

In deze pandemische wereld kon er weinig werk getoond worden, maar achter de schermen is er door kunstenaars en choreografen volop gecreëerd. Daarom leidt OFF VENUE je dit jaar op zaterdagmiddag 3 en zondagmiddag 4 juli langs enkele Amsterdamse danswerkplaatsen, dé keukens van de dans- en performancewereld waar makers hun voorstellingen bereiden.

Tijdens deze OFF VENUE tour zie je spannende werken van opkomende choreografen en performancekunstenaars en ontdek je de iconische panden waarin deze dansstudio’s gevestigd zijn, van voormalig pakhuizencomplex tot aan imposante kerk.

-|-Met de lichaamsextensies en draagbare muziekinstrumenten van Astrit Ismaili, een improvisatie tussen hiphopdanser Shailes Baloran en de Indiase sarodspeler Avi Kishna, een choreografische clash tussen geologische elementen, de digitale wereld en robots van danser Elisa Zuppini met DJ James Whipple (M.E.S.H.) en het temmen van een paard als metafoor voor zelfbeheersing in de multimediale voorstelling van Courtney May Robertson. Fiets met ons mee voor een kijkje in de keuken!

TOUR D

15:00 uur | Shailesh Bahoran x Chassé Dance Studios (Chasséstraat 64)
16:00 uur
| Astrit Ismaili x BAU (Entrepotdok 4)
17:00 uur
| Courtney May Robertson (Eerste Helmerstraat 102)

Chasséstraat 64

Shailesh Bahoran x Chassé Dance Studios

In Chassé ontdekken we de rol van improvisaties in een creatieproces. We zien hoe dankzij improvisatie werelden samenkomen, elkaar inspireren en voeden. Hiphopdanser en -choreograaf Shailesh Bahoran gaat live de dialoog aan met de indringende klanken van de Indiase luit, de sarod, gespeeld door de virtuoze musicus Avi Kishna. Shailesh is een experimentele maker in de urban scene met stevige roots in de hip-hop cultuur. Ook als choreograaf in de danswereld gooit hij hoge ogen: Zijn voorstelling Lalla Rookh (2015) won de Dans Publieksprijs, Ignite (2017) werd genomineerd voor de Zwaan voor de meest indrukwekkende dansvoorstelling en met REDO (2019) wonnen ze de Zwaan voor de beste dansperformance. Als performer valt Shailesh op door zijn veelzijdigheid en fenomenale techniek in diverse stijlen, o.a. breakdancing en popping. Shailesh laat zich voor zijn werk graag inspireren door zijn Hindoestaanse achtergrond.

Shailesh Bahoran is een theatermaker, choreograaf, danser, coach en artistiek leider van de Illusionary Rockaz Company. Hij kenmerkt zich door een vrije artistieke visie waarin hij altijd op zoek is naar het stimuleren van stemmingen en emoties bij zijn toeschouwers en de manier waarop hij contrasten benadrukt. Hij werkte onder meer samen met Het Nationale Ballet, Don’t Hit Mama, Het Nederlands Symfonieorkest, Codarts, Fontys, Vocaallab, Korzo, Spin off, Conny Janssen, Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en ISH Dance Collective waarmee hij onder andere op het Burning Man Festival in Nevada en op Broadway New York te zien was.

Entrepotdok 4

Astrit Ismaili x BAU

Astrit Ismaili’s werk toont lichamen die zowel imaginair als materieel zijn door gebruik van alter ego’s, lichaamsextensies en draagbare muziekinstrumenten. Hen gebruikt zang om de rol van de stem in popcultuur en identiteitspolitiek te onderzoeken. Speciaal voor OFF VENUE heropent Astrit hun repetitieproces en toont hen een herbewerking van een eerdere voorstelling »Nemesis«. Het oorspronkelijke stuk staat in relatie tot folkloristische rituelen en liederen die een ingang bieden om om te gaan met afbakening door geopolitieke grenzen, met de ervaring van migratie, met lichamelijke autonomie en het recht op integriteit. Een voorstelling die belooft scheiding en verwijdering te overwinnen, in de brede zin van het woord, niet alleen tussen artiest en publiek. Met behulp van nieuw ontworpen instrumenten en hun opgelegde beperkingen en mogelijkheiden, wil Astrit nu nieuwe manieren verkennen om met het lichaam en de ruimte om te gaan.

Astrid Ismaili (Prishtina, 1991) is een in Amsterdam gevestigde performancekunstenaar uit Kosovo. Ismaili studeerde af aan de MA Performance van DasArts in Amsterdam. Hun werk was te zijn bij ISCP in New York, SALTS Basel, het KW Instituut voor hedendaagse kunst in Berlijn, Stedelijk Museum Amsterdam, Kunstverein Amsterdam, Salzburger Kunstverein, Robert Grunenberg Gallery in Berlijn, Juliette Jongma Gallery Amsterdam, Theater Frascati Amsterdam, Korzo Theater Den Haag, Spielart Festival München, Kaserne Theater Basel etc. Astrit Ismaili werd ondersteund door het Mondriaanfonds (Project Investeringssubsidie 2018-2019). In 2011 ontving hen de Young Visual Artist Award en volgde een residentie bij ISCP in New Your. In 2012 organiseerde Astrit het performanceproject ‘Prishtine Mon Amour’ in Pristina. In de periode 2018-2019 co-cureerde hen een aantal 'Lost & Found'-evenementen in Amsterdam.

Eerste Helmerstraat 102

Courtney May Robertson x Studio ITE

Courtney May Robertson presenteert haar voorstelling The pleasure of stepping off a hourse when it’s moving at full speed. Een ruiter die een wild paard temt: deze metafoor voor zelfbeheersing fascineert Courtney. In dat beeld ziet de ze strijd tussen het omarmen van primitieve verlangens en het reguleren van gedrag in overeenstemming met de maatschappelijke druk om je aan te passen. Visuele projecties omhullen Courtney in een achthoek met een diameter van 3,5 m. Door een combinatie van poëzie, dans en zang reist ze door landschappen van persoonlijke verlangens, herinneringen en angsten. De ruimte werkt bijna als een tijdcapsule; intieme homevideo's worden gecombineerd met gevonden beelden van onder meer het temmen van paarden en door de mens veroorzaakte rampen. Een poging om de, soms rommelige, tegenstellingen te omarmen die een veelzijdig mens vormen.

Courtney May Robertson (Schotland, 1992) is een Rotterdamse performer en maker. Na haar afstuderen aan de Scottish School of Contemporary Dance in 2013 sloot ze zich aan bij Club Guy & Roni's Poetic Disasters Club. Sindsdien werkte ze onder meer samen met Jan Martens, Connor Schumacher en Florentina Holzinger. Naast haar werk als performer begon Courtney in 2015 met het maken van haar eigen werk. Tussen 2015 - 2019 waren haar kleinschalige en zelf geproduceerde optredens te zien op verschillende undergroundpodia door heel Nederland, zoals The Performance Bar en Hoboken. De recentere projecten van Courtney werden ondersteund door Dansateliers, ICK Artist Space en Dans Brabant. In 2020 ontving ze De Troffel Prijs - de aanmoedigingsprijs van Festival Cement voor jonge makers - voor haar nieuwste werk THE WOMAN DESTROYED dat in 2022 in première gaat. Courtneys werk begint altijd met het lichaam, maar omvat verschillende disciplines waaronder video, generatieve kunst en schrijven.

MEER OFFVENUE

Language NP Language no problem Julidans x WhyNot: OFF VENUE: Tour A (start Entrepotdok) Julidans x WhyNot: OFF VENUE: Tour A (start Entrepotdok) Julidans x WhyNot
Language NP Language no problem Julidans x WhyNot: OFF VENUE: Tour B (start Warmoesstraat) Julidans x WhyNot: OFF VENUE: Tour B (start Warmoesstraat) Julidans x WhyNot
Language NP Language no problem Julidans x WhyNot: OFF VENUE: Tour C (start Chasséstraat) Julidans x WhyNot: OFF VENUE: Tour C (start Chasséstraat) Julidans x WhyNot

MEER

Language NP Language no problem Ta(m)bu & Imprenta Ta(m)bu & Imprenta Junadry Leocaria (NL) / Korzo Producties
Sluiten Junadry Leocaria (NL) / Korzo Producties Ta(m)bu & Imprenta
Opvallend talent maakt eerbetoon aan haar roots en aan de schoonheid van de verboden muziek en dans van Curaçao.
Language NP Language no problem Chapter 3: The Brutal Journey of the Heart Chapter 3: The Brutal Journey of the Heart Sharon Eyal & Gai Behar (IS) / L-E-V
Sluiten Sharon Eyal & Gai Behar (IS) / L-E-V Chapter 3: The Brutal Journey of the Heart
In Chapter 3: The Brutal Journey of the Heart ondernemen negen dansers een intense reis door de ups en downs van liefdesrelaties. Explosieve hedendaagse dans wisselt af met precieze bewegingen afgeleid van de academische dans en ‘moves’ uit de vogue - niet zonder ironische knipoog.
Language NP Language no problem THERE SHE IS - departing landscapes THERE SHE IS - departing landscapes Keren Levi (NL/IS) / NeverLike
Sluiten Keren Levi (NL/IS) / NeverLike THERE SHE IS - departing landscapes
In deze persoonlijke solo van Keren Levi staat afscheid nemen centraal. In tegenstelling tot veel van haar andere voorstellingen werkt Levi ditmaal met autobiografisch materiaal.
Language NP Language no problem grrrRoUNd grrrRoUNd Marcela Levi & Lucía Russo (BRA/AR)
Sluiten Marcela Levi & Lucía Russo (BRA/AR) grrrRoUNd
De Braziliaanse choreografe Marcela Levi en de Argentijnse Lucía Russo putten voor hun voorstellingen inspiratie uit hun roots. Ze laten zien hoe cultuur (en de muziek die daarbij hoort) ons lichaam en onze identiteit beïnvloedt.
Language NP Language no problem Destination Destination Yang Zhen (CN) / Red Virgo
Sluiten Yang Zhen (CN) / Red Virgo Destination
De deuren van een ondergrondse homobar gaan open in een voorstelling over openlijke en geheime liefde.