Dwarse dans en dwarsverbanden. Niet alleen op het podium, maar ook door de stad. Julidans slaat net als voorgaande jaren de handen ineen met Podium Mozaïek, Bijlmer Parktheater, Stedelijk Museum Amsterdam en stadsdeel Amsterdam West. Ook presenteren we een dansroute door het centrum, geïnspireerd door ons koloniale verleden. De voorstellingen in het Vondelpark Openluchttheater zijn gratis toegankelijk.

Julidans shows dance that is cross-grained and crosses the city. Again we joined hands with Podium Mozaïek, Bijlmer Parktheater, Stedelijk Museum Amsterdam and the Amsterdam West district. We also present a dance route in Amsterdam’s city centre, inspired by our colonial heritage. The performances in the Vondelpark are free of entry.

Alles uit deze serie

'Zoals Toukabri zijn er geen twee. Sierlijke balletlijnen vloeien over in acrobatisch vloerwerk. Spannend hoe hij breakdance de gewichtloosheid van ballet geeft.' De Standaard zag de eerste eigen choreografie van de Tunesische Belg Mohamed Toukabri en zag dat het goed was: 'Het smaakt naar meer.'

Julidans Extended: At the Park


Nicole Beutler Projects (NL) / Codarts Talent on the Move (NL) / Andrea Boll & Ivan Blagajcevic (NL)

In het Vondelpark Openluchttheater presenteren we op vrijdag 5, zaterdag 6 en vrijdag 12 juli meerdere fragmenten van dansvoorstellingen. Deze zijn allemaal gratis toegankelijk.

Vorige zomer brachten we o.a. een rituele verstilling in het Bilderdijkpark, een mechanische dans op het terras van De School en een body-concert in Concerto. Op zaterdagmiddag 6 & zondagmiddag 7 juli slaat WhyNot opnieuw de handen ineen met Julidans voor de tweede editie van OFF VENUE, een tweedaagse gratis toegankelijke fietsroute langs vijf architectonisch bijzondere gebouwen en performances in Amsterdam West.

Julidans Extended: Hors-Champ


I'M Company / Ivana Müller (FR/HR)

Een hele bijzondere ervaring buiten ('hors') het traditionele veld ('champ') van het theater: Hors-Champ wordt opgevoerd in een kolonie tweepersoonstentjes en gespeeld door jou, de toeschouwer. 'Hors champ' verwijst ook naar de wildernis, naar hen die wildkamperen, zich buiten de gebaande paden begeven of buiten de samenleving staan.

Julidans Extended: Let it Burn (Deixa Arder) & White Noise


Marcela Levi & Lucía Russo / Improvável Produções (BR/AR) / Christian Guerematchi (NL/SI)

'Een onderzoek naar de zwarte stem en het zwarte lichaam in een wereld waarin de witte cultuur overheersend is. Een indrukwekkende performance. De confrontatie is pijnlijk.', schreef Theaterkrant, die White Noise van de Sloveense choreograaf en danser Christian Guerematchi  'een krachtig statement over racisme en zelfhaat' noemt. In Let It Burn (Deixa Arder) gaat het Braziliaans-Argentijnse choreografenduo Marcela Levi en Lucía Russo de strijd aan met de vooroordelen over de zwarte identiteit. Danseres Tamires Costa gaat als een bezetene te keer op briljante funk, jazz en popmuziek van o.a. Thelonius Monk, Dizzy Gillespie, Nina Simone, Michael Jackson, Josephine Baker, Woody Woodpecker en Macunaima.

Julidans Extended: Urban Bodies Project


Yolanda Gutiérrez (DE/MX)

Speciaal voor Julidans creëert de Mexicaanse choreografe Yolanda Gutiérrez een 'postkoloniale stadswandeling' door Amsterdam. Ze leidt ons langs gebouwen, monumenten en plekken met een koloniaal verleden, waar we dansers ontmoeten. Op een koptelefoon horen we historische feiten, persoonlijke verhalen en interviews. De stemmen uit het verleden worden verweven met dans en beweging, altijd in nauwe relatie tot de plek waar de performers zich bevinden. Zo kijken we met nieuwe ogen naar bekende plaatsen in onze stad.

Julidans Extended: Us Swerve


Alex Baczynski-Jenkins (PL/UK)

In Us Swerve smelt de Pools-Britse choreograaf Alex Baczynski-Jenkins dans en poëzie samen. Performers op rolschaatsen cirkelen om elkaar heen ('to swerve' betekent zwenken of draaien) terwijl ze fragmenten voordragen uit gedichten over verlangen. Ze herformuleren en remixen de woorden in een meerstemmig concert voor woord en beweging.

Julidans Extended: N'zassa


We Are On The Move (NL)

Getalenteerde jongeren maken onder de bezielende leiding van Enver Liesdek voorstellingen over diversiteit, je eigen plek zoeken en de kracht van vriendschap. Een aanstekelijk en energieke mix van urban, hedendaags en klassiek. They are on the move!

Julidans Extended: At the Park


Fractal Dance Collective / Sarah Ringoet

In het Vondelpark Openluchttheater presenteren we op vrijdag 5, zaterdag 6 en vrijdag 12 juli meerdere fragmenten van dansvoorstellingen. Deze zijn allemaal gratis toegankelijk.