No dance, no paradise

Julidans
No dance, no paradise
Genre:
Dans
Serie en/of festival:
Hoofdprogramma / Julidans
Uitvoerenden:
Pere Faura

De overdreven glimlach van Gene Kelly. De coole uitdrukking van John Travolta. De abstracte bewegingen van Anne Teresa De Keersmaeker. De virtuoze Russische ballerina Maja Plisetskaya. Wat ze met elkaar gemeen hebben? Ze hebben allemaal een plek in ons collectieve geheugen, als onmisbaar onderdeel van de dansgeschiedenis.

MEER INFORMATIE

In No dance, no paradise (oorspronkelijke titel: sin baile no hay paraíso) tast de Spaanse choreograaf Pere Faura (Barcelona, 1980) af waar zijn liefde voor de dans begon. Hij danst zijn herinneringen aan vier iconen uit de dans en geeft er zijn commentaar op: de tapdans uit Singin’ in the Rain en de discodans uit Saturday Night Fever, maar ook de eigentijdse dans uit Anne Teresa De Keersmaekers Rosas en het klassieke ballet van De stervende zwaan. Ooit begon Faura als musicaldanser voordat hij zich liet opleiden in de hedendaagse dans. In deze vrolijke en ontroerende voorstelling brengt hij zijn inspiratiebronnen samen en legt zo de vele gezichten van de dans bloot.

Pere Faura bewijst al sinds zijn start als choreograaf dat elementen uit de populaire cultuur – of dat nou striptease, disco, musical of film is – de hedendaagse dans kunnen verrijken door er een nieuw licht op te werpen. Faura is één van de internationaal gewilde choreografen die zich liet scholen aan de School voor Nieuwe Dansontwikkeling (SNDO) in Amsterdam en vervolgens in dezelfde stad zijn Master of Choreografie behaalde. Zijn ultrapersoonlijke benadering van zijn onderwerpen brengt hem nu eens bij het klassiek ballet, dan weer bij de populaire cinema.

Deze voorstelling is goed te combineren met le syndrome ian van Christian Rizzo op 30 juni en met de voorstelling #LOSMICRÓFONOS in Julidans NEXT van Guillem Mont de Palol & Jorge Dutor op 1 juli.

JULIDANS INSIDE/ OUT

1 juli
Nagesprek
Na afloop van de voorstelling gaat danswetenschapper en journalist Jacq. Algra in gesprek met Pere Faura. Het nagesprek vindt plaats in de foyer in Theater Bellevue en de voertaal is Engels.

Pere Faura werd geïnterviewd door Dans Magazine. Kijk hier voor het interview.