MONUMENT 0 - Haunted by wars (1913-2013)

Julidans
MONUMENT 0 - Haunted by wars (1913-2013)
Genre:
Dans
Serie en/of festival:
Hoofdprogramma / Julidans
Uitvoerenden:
Eszter Salamon

De Hongaarse choreografe Eszter Salamon (1970) laat zich in haar werk inspireren door oude (volks) dansen, klassiek ballet en eigentijdse dans. In MONUMENT 0 – Haunted by wars (1913-2013) werpt ze een nieuw licht op de volkeren die de afgelopen honderd jaar in oorlogen met het Westen werden overmeesterd, binnengevallen of ingelijfd.

MEER INFORMATIE

Samen met zes dansers ging ze op zoek naar oude stammen en volksdansen uit tegenwoordige conflictzones. Ze verzamelden vijftig dansen: rituele dansen om strijders klaar te maken voor het gevecht, vredige of uitbundige dansen om de overwinning en de terugkeer van de strijders te vieren, dansen van verslagenheid of verlies, maar ook bijvoorbeeld voodoo-dansen. Met de overmeestering van elk volk werd bruut gepoogd zijn cultuur en zijn dans uit te wissen. Salamon zet de eeuwenoude dansgeschiedenis tegenover de recente oorlogen en laat zo zien wie aan het langste eind trekt.

Eszter Salamon woont en werkt in Berlijn. Ze studeerde Hongaarse volksdans en klassiek ballet in Boedapest. Ze vermengt verschillende dansvormen in haar voorstellingen, die ze toont op podia in Europa, Azië, de Verenigde Staten en Zuid-Amerika. Voor de derde keer komt Salamon naar Julidans. In 2006 presenteerde ze Reproduction tijdens het programma I Like To Watch in Paradiso, een stuk over de manier waarop het lichaam wordt gebruikt in marketing en reclame. In 2011 stond ze op het festival met Dance for Nothing, een tegendraadse choreografie op basis van de experimentele compositie Lecture on Nothing (1949-1950) van John Cage. Op het Holland Festival presenteerde ze vorig jaar een nieuwe versie van Reproduction voor acht dansers van het Zweedse Cullberg Ballet. MONUMENT 0 - Haunted by wars (1913-2013) is het eerste deel van een serie over de relatie tussen dans en de wereldgeschiedenis.

Deze voorstelling is goed te combineren met de voorstelling La Esclava in Julidans NEXT van Ayelen Parolin & Lisi Estaràs op 5 juli.

JULIDANS INSIDE/ OUT

5 juli
Nagesprek
Na afloop van de voorstelling gaat dramaturg en journalist Moos van den Broek in gesprek met de dansers van MONUMENT 0 – Haunted by wars. Het nagesprek vindt plaats in in de zaal en de voertaal is Engels

“ A unique, restless dance piece draws on tribal traditions to explore themes around conflict. ” TimeOut