FOG

Julidans
FOG
Genre:
Dans
Serie en/of festival:
Hoofdprogramma / Blind-date / Julidans
Uitvoerenden:
Luís Guerra

De Portugese choreograaf en danser Luís Guerra tekent graag en dat zal niet verbazen als je zijn werk ziet. In zijn toneelbeelden is over elke kleur, elke lijn en elke streep licht nagedacht. Op de dansvloer tekent hij met het lichaam, alsof er animaties tot leven komen. Voor het eerst kan het Nederlandse publiek kennismaken met dit Portugese supertalent.

MEER INFORMATIE

In FOG (oorspronkelijke titel NEVOEIRA, 2013) verschijnen vier dansers, onder wie Guerra zelf, in een blok licht achter een doorzichtig scherm, alsof ze in een kijkdoos staan. Snel en virtuoos beginnen ze te bewegen, met mechanische en bij vlagen wulpse bewegingen. Hun dans lijkt wel snel doorgespoeld, hun bewegingen gescript door een computer. Zo snel de bewegingen elkaar opvolgen in deel één, zo stil lijkt de tijd te staan in het tweede deel, waarin de dansers als geheimzinnige gestaltes in groen, rood en blauw verschijnen. Op trance-achtige muziek bewegen ze als ongrijpbare hologrammen. Als de dansers in het derde deel de toeschouwers eindelijk dichter naderen, grimassend als clowns, is het spel van transformatie compleet. Als toeschouwer waan je je dan allang op een andere planeet. Met FOG tekende Luís Guerra voor een visueel kunstwerk dat elke bezoeker voor even ontregelt. 

Luís Guerra trad na zijn opleiding aan de nationale dansacademie in Lissabon op met vele grote choreografen, van wie we er velen al op Julidans voorbij zagen komen, zoals Rui Horta, Emio Greco | PC, Marie Chouinard van Ballet Gulbenkian en Tânia Carvalho. In 2015 danste Guerra tijdens Julidans in Carvalho’s voorstelling Weaving Chaos.

Deze voorstelling is goed te combineren met de voorstelling We’re pretty fuckin’ far from okay van Lisbeth Gruwez op 3 juli.

JULIDANS INSIDE/ OUT

Voorbeschouwing
Voorafgaand aan de voorstelling kunt u een voorbeschouwing bezoeken. Susanne Visser geeft een korte introductie op de voorstelling, de choreograaf en het gezelschap. De voorbeschouwing vindt plaats in het Marnixbordes, begint om 20:30 uur en duurt ca. 15 min. De voorbeschouwing is Nederlands gesproken.

Nagesprek
Na afloop van de voorstelling gaat dansjournalist en - docent Klaas Backx in gesprek met Luís Guerra. Het nagesprek vindt plaats in de Pleinfoyer en de voertaal is Engels.

Het dagvel kunt u hier downloaden.