Sweet Tyranny

Julidans
Sweet Tyranny
Genre:
Theater / Internationaal
Serie en/of festival:
Hoofdprogramma / Julidans
Uitvoerenden:
Pere Faura (SP)

Dans ingewikkeld en abstract? De Spaanse danser en choreograaf Pere Faura bewijst het tegendeel: dans is juist een van de toegankelijkste kunstvormen die er zijn. Door hedendaagse dans te vermengen met stukjes dans die in ons collectieve geheugen liggen opgeslagen, verleidt hij iedereen voor de dans.

MEER INFORMATIE

In Sweet Tyranny vertrekt Faura vanuit de discobol, het symbool voor de disco uit de jaren zeventig en tachtig van de twintigste eeuw. Hij kopieert, remixt en ontrafelt de dans die we allemaal kennen uit musicalfilms uit die jaren, met John Travolta en Patrick Swayze. Is het vrijheid-blijheid? Of is het toch vooral heel hard werken? Faura legt een link tussen dansen als vrijetijdsbesteding, als vorm van ontsnapping en extase, en dansen als beroep, waar je goed getraind en gedisciplineerd voor moet zijn. Het publiek wordt meegezogen in een voorstelling die laveert tussen feesten en werken, tussen de veeleisende dansstudio en de uitgelaten discovloer, tussen dansen uit verlangen en dansen onder (zachte) dwang.         

Voordat Pere Faura (1980) zijn opleiding in de moderne dans genoot (aan de School voor Nieuwe Dansontwikkeling en de Amsterdam Master of Choreography), rondde hij met succes een musicalopleiding af en nog altijd is musical een grote passie van hem. Bij Faura vervaagt elk onderscheid tussen dans als hoge kunstvorm en de populaire cultuur, zoals disco, film en musical. Dat zagen we ook in No dance, no paradise, vorig jaar op Julidans, een huwelijk tussen de abstracte dans van Anne Teresa De Keersmaeker en de tapdans uit Singin’ in the Rain.

Sweet Tyranny is het tweede deel van een drieluik over het werk van dansers. Het eerste deel Sweet Fever staat ook op Julidans; hierin voeren zo’n vijftig Amsterdammers in een eindeloze loop de linedance uit Saturday Night Fever uit.

In de voorstelling wordt Engels gesproken met Nederlandse boventiteling.


Julidans Inside Out

Voorbeschouwing
Voorafgaand aan de voorstelling kunt u een voorbeschouwing bezoeken. Marc Maris geeft een korte introductie op de voorstelling, de choreograaf en het gezelschap. De voorbeschouwing vindt plaats in de Pleinfoyer, begint om 20:00 uur en duurt ca. 15 min. De voorbeschouwing is Nederlands gesproken.

Nagesprek
Na afloop van de voorstelling gaat journalist Moos van den Broek in gesprek met Pere Faura. De voertaal is Engels.

“ Faura strooit met Dirty dancing en disco. ” Het Parool