Julidans NL: Apollon XL

Julidans
Julidans NL: Apollon XL
Genre:
Theater
Serie en/of festival:
Julidans NL / Julidans
Uitvoerenden:
Florentina Holzinger (NL/AT)

'Met veel effect en een aantal krachtige streken zet Florentina Holzinger in Apollon de patriarchale orde te kakken. Huiver en opwinding, horror en ironie gaan samen met spierballenvertoon, even uitzinnige als malloterige kunstjes en de voor Holzinger gebruikelijke, zoetgevooisde esthetiek.' Zo verwoordde Theaterkrant haar viersterrenaanbeveling in 2017. De XL-versie van dit feministische 'ballet' wordt nog groter en nog uitbundiger.

MEER INFORMATIE

Apollon XL is een zeer radicale bewerking van het gelijknamige klassieke ballet. Het nogal patriarchale verhaal over de god Apollo die zijn bevallige muzen keurt, wordt door Holzinger volledig overhoop gegooid in een circus sideshow-meets-ballet. Zeven vrouwen gooien hun fysieke virtuositeit in de strijd om de hedendaagse lichaamscultus te tackelen. Met veel humor en bravoure doorprikken ze de mythe van de perfecte vrouw.

'Apollon is gebouwd op contrasten: sexy lichamen die zichzelf de vernieling in helpen, een militant trainingskamp voor schoonspringsters, heilige symmetrie naast scabreuze plas- en poepmomenten. De clash der stijlen werkt. In de hemel eten ze stront met zilveren lepels.' - De Standaard.

De performances van de Oostenrijkse Holzinger zijn brutaal, fysiek en explosief. Haar inspiratie put ze uit verschillende disciplines, zoals kickboksen, gewichtheffen, ballet of acrobatie. 'In haar werk worden bewust grenzen opgezocht: zowel de fysieke grenzen van de performers als die van de goede smaak.', schreef criticus Marijn Lems, die dat treffend 'de poëzie van provocatie' noemt.

Holzinger studeerde choreografie aan de School voor Nieuwe Dansontwikkeling in Amsterdam en kreeg voor afstudeersolo SILK meteen de Prix Jardin d’Europe. Ze werkte bij verschillende gezelschappen en danshuizen in Europa, waaronder ICK Amsterdam.

PROGRAMMAVEL
Julidans laat uit duurzaamheidsoverwegingen minder papieren dagvellen drukken. Bekijk daarom hier het programma met meer informatie over en rondom de voorstelling.

Voorbeschouwing 21:30 - 21:45u | Pleinfoyer
Voorafgaand aan deze voorstelling is er een voorbeschouwing in de Pleinfoyer. De choreograaf, de dansers, de ideeën van de makers, de geheimen uit de keuken: in 15 minuten hoort u wat u moet weten om goed beslagen de zaal te betreden. En vooral: om nóg meer van de voorstelling te genieten. Toegang is gratis en u kunt uw drankje meenemen.

Afterparty
Na afloop van de voorstelling bouwen we de Café|Brasserie van Internationaal Theater Amsterdam om tot dansvloer. Wees welkom!


Apollon XL
maakt deel uit van Julidans NL, een showcase van interessante dansmakers in Nederland voor internationale dansprogrammeurs. De Julidans NL-voorstellingen zijn ook toegankelijk voor het publiek.

Julidans organiseert het internationale bezoekersprogramma Julidans NL in samenwerking met Dutch Performing Arts. Het programma wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

logo Minbuza voor deelnemerslijst      LOGO DPA RGB DEF