Julidans NL: Blueprint on Memory

Julidans
Julidans NL: Blueprint on Memory
Genre:
Theater
Serie en/of festival:
Julidans NL / Julidans
Uitvoerenden:
Ann Van den Broek (NL/BE) / WArd/waRD

‘Even kraakhelder als beklemmend. Zeker degenen die alzheimer van dichtbij hebben meegemaakt, zullen veel herkennen. Blueprint on Memory is imposant en aangrijpend bewegingstheater.’, schreef NRC.

MEER INFORMATIE

The Memory Loss Collection is Van den Broeks meest recente project, drie voorstellingen over het functioneren van ons geheugen. Het eerste deel, Blueprint on Memory, gaat over geheugenverlies en is geïnspireerd op persoonlijk ervaringen van de choreografe, wiens moeder aan alzheimer leed. De productie ging tijdens de Nederlandse Dansdagen 2018 in première en kreeg zéér lovende recensies. In deze voorstelling combineert Van den Broek dans met camera’s, beeld- en geluidstechniek en live muziek, een mix van elementen die ze de afgelopen jaren steeds meer perfectioneerde. Trouw spreekt zelfs van een ‘grandioze montage’.

De blauwdruk uit de titel is letterlijk zichtbaar op de vloer. De performers hebben controle over beeld en geluid in een zoektocht naar patronen. Terwijl Van den Broek hen vragen stelt, uit de vragenlijst van psychiater Alois Alzheimer, raken de dansers verstrikt in de chaos op het toneel en zet het dwangmatige patroon op de vloer hun mentale en fysieke geheugen onder druk. De live gespeelde muziek – gitaar en elektronica – creëert daar de perfecte sfeer bij.

Julidans volgt het artistieke traject van choreografe Ann Van den Broek van dichtbij. Van Julidans NEXT groeide Van den Broek door naar de hoofdpodia van het festival. Ondertussen behoort ze tot de danstop met haar onderscheidende minimalistische en rauwe dans, die altijd gaat over mensen en hun diepste emoties. ‘Van den Broeks werk is hét schoolvoorbeeld van de nieuwe danspraktijk, waarin er niet langer in hokjes of landsgrenzen wordt gedacht.’, aldus Trouw – daarmee perfect verwoordend waarom Van den Broeks werk zo goed bij Julidans past.

‘Indringende live-mix van beweging, film, geluid en tekst over de duistere, onbekende wereld van het haperende geheugen.’ - de Volkskrant.

VOORBESCHOUWING 20:00u - 20:15u | Pleinfoyer
Voorafgaand aan deze voorstelling is er een voorbeschouwing in de Pleinfoyer. De choreograaf, de dansers, de ideeën van de makers, de geheimen uit de keuken: in 15 minuten hoort u wat u moet weten om goed beslagen de zaal te betreden. En vooral: om nóg meer van de voorstelling te genieten. Toegang is gratis en u kunt uw drankje meenemen.

PROGRAMMAVEL
Julidans laat uit duurzaamheidsoverwegingen minder papieren dagvellen drukken. Bekijk daarom hier het programma met meer informatie over en rondom de voorstelling.


Blueprint on Memory maakt deel uit van Julidans NL, een showcase van interessante dansmakers in Nederland voor internationale dansprogrammeurs. De Julidans NL-voorstellingen zijn ook toegankelijk voor het publiek.

Julidans organiseert het internationale bezoekersprogramma Julidans NL in samenwerking met Dutch Performing Arts. Het programma wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

logo Minbuza voor deelnemerslijst      LOGO DPA RGB DEF