Body of Work

Julidans
Body of Work
Genre:
Dans
Serie en/of festival:
Julidans
Uitvoerenden:
Daniel Linehan (USA/BE) / Hiatus

Dansen uit het verleden blijven leven in het lichaam van de danser. Als een archeoloog graaft choreograaf/danser Daniel Linehan in de voorstellingen die hij de afgelopen 15 jaar creëerde en laat de sporen ervan spreken. Na de fascinerende solo Not About Everything, die Linehan eerder voor zichzelf creëerde en die ook op Julidans te zien was, kijken we halsreikend uit naar dit nieuwe werk.

MEER INFORMATIE

Dans wordt vaak beschouwd als een vluchtige kunstvorm, die niet vastgelegd wordt zoals een boek of film en onherroepelijk verdwijnt nadat het slotapplaus geklonken heeft. Maar voor performers is dat heel anders: dans en choreografie laten blijvende sporen na in het lichaam. Soms zijn deze sporen fysiek: de ontwikkeling van spieren of de nasleep van een blessure. Maar meestal zijn het onwezenlijke sporen: de herinnering aan bewegingen die in het lichaam resoneren en het langdurig beïnvloeden.

In Body of Work onderzoekt de Amerikaanse choreograaf - die al 15 jaar lang louter juichende recensies lijkt te verzamelen - dit idee in relatie tot zijn eigen lichaam en tot zijn eigen geschiedenis als danser en choreograaf. Hij combineert bewegingen en fragmenten uit zijn choreografieën met intieme herinneringen uit zijn kindertijd en persoonlijke mijmeringen over de wereld waarin we leven. Het resultaat is een choreografie over het verstrijken van de tijd, die laat zien dat het verleden sterk verankerd is in het heden.

Linehan studeerde dans in Seattle en in Brussel bij Anne Teresa De Keersmaekers dansopleiding P. A.R.T.S. Zijn eigen werk kreeg voor het eerst publieke aandacht in 2004, met de solo Digested Noise. Vele voorstellingen volgden, Julidans liet er daarvan al meerdere zien: Gaze is a Gap is a Ghost, Not About Everything en Zombie Aporia in Julidans NEXT, en het hypnotiserende Flood op het hoofdpodium. In 2015 richtte Linehan zijn eigen gezelschap Hiatus op. Hij is ook Creative Associate in het Antwerpse deSingel.

PROGRAMMAVEL
Julidans laat uit duurzaamheidsoverwegingen minder papieren dagvellen drukken. Bekijk daarom hier het programma met meer informatie over en rondom de voorstelling.

VOORBESCHOUWING | Pleinfoyer
11 JULI 18:30 - 18:45u & 12 JULI 
20:30 - 20:45u 
Voorafgaand aan deze voorstelling is er een voorbeschouwing in de Pleinfoyer. De choreograaf, de dansers, de ideeën van de makers, de geheimen uit de keuken: in 15 minuten hoort u wat u moet weten om goed beslagen de zaal te betreden. En vooral: om nóg meer van de voorstelling te genieten. Toegang is gratis en u kunt uw drankje meenemen.

NAGESPREK 11 JULI 20:30 - 21:00u | Pleinfoyer
Na afloop van de voorstelling gaat Marcelle Schots in gesprek met de maker Daniel Linehan. De bar is open.