Julidans Extended: Let it Burn (Deixa Arder) & White Noise

Julidans
Julidans Extended: Let it Burn (Deixa Arder) & White Noise
Genre:
Theater
Serie en/of festival:
Julidans Extended / Julidans
Uitvoerenden:
Marcela Levi & Lucía Russo / Improvável Produções (BR/AR) / Christian Guerematchi (NL/SI) & Guillermo Blinker (OTION)

'Een onderzoek naar de zwarte stem en het zwarte lichaam in een wereld waarin de witte cultuur overheersend is. Een indrukwekkende performance. De confrontatie is pijnlijk.', schreef Theaterkrant, die White Noise van de Sloveense choreograaf en danser Christian Guerematchi  'een krachtig statement over racisme en zelfhaat' noemt. In Let It Burn (Deixa Arder) gaat het Braziliaans-Argentijnse choreografenduo Marcela Levi en Lucía Russo de strijd aan met de vooroordelen over de zwarte identiteit. Danseres Tamires Costa gaat als een bezetene te keer op briljante funk, jazz en popmuziek van o.a. Thelonius Monk, Dizzy Gillespie, Nina Simone, Michael Jackson, Josephine Baker, Woody Woodpecker en Macunaima.

MEER INFORMATIE

'White Noise is een onderzoek naar de zwarte stem en het zwarte lichaam in een wereld waarin de witte cultuur overheersend is. Een indrukwekkende performance van Christian Guerematchi en Guillermo Blinker. De confrontatie is pijnlijk.', schreef Theaterkrant, die White Noise 'een krachtig statement over racisme en zelfhaat' noemt. In deze cross-over van dans en spoken maakt de Sloveense choreograaf Christian Guerematchi zichtbaar hoe dominante normen en waarden van een cultuur het eigen geluid van een individu beïnvloeden.

Voor hij naar Nederland kwam, danste Guerematchi vijf jaar voor het Nationale Ballet van Maribor en daarna voor Ballet Kiel. Hij was te zien in voorstellingen van Station Zuid, Dansmakers en NBprojects en vele andere gezelschappen. Voor zijn rol in ROCCO van ICK Amsterdam werd hij genomineerd voor de prestigieuze Zwaan voor ‘meest indrukwekkende dansprestatie’. White Noise maakte hij met ondersteuning van ICK Amsterdam.

In Let It Burn (Deixa Arder) vlamt het. Het Braziliaans-Argentijnse choreografenduo Marcela Levi en Lucía Russo gaat de strijd aan met de vooroordelen over de zwarte identiteit. Het is een frontale aanval op de historische en actuele clichés over het zwarte lichaam. Danseres Tamires Costa gaat als een bezetenen op het podium te keer. Wat begint als een mix van burlesque en stand-up, wordt volledig op zijn kop gezet in een onvoorspelbaar dansavontuur. Ook de muziek vertelt een verhaal: we horen de funk, jazz en popmuziek van o.a. Thelonius Monk, Dizzy Gillespie, Nina Simone, Michael Jackson, Josephine Baker, Woody Woodpecker en Macunaima. De zwarte geschiedenis en het individu worden in Let It Burn (Deixa Arder) achtervolgd en geplunderd. Het podium wordt in de fik gezet.

Van Marcela Levi en Lucía Russo is in Julidans NEXT nog zo'n bezeten voorstelling te zien, Iron Mouth. Een uitputtingsslag van één danser op de beats van de technobrega, opzwepende muziek die terugvoert naar de oude smokkelroutes van Noord-Brazilië.

PROGRAMMAVEL
Julidans laat uit duurzaamheidsoverwegingen minder papieren dagvellen drukken. Bekijk daarom hier het programma met meer informatie over en rondom de voorstelling.

MET DJ OP DONDERDAG 11 JULI
In de pauze en na afloop draait DJ Black & Lekker in de foyer van Podium Mozaïek.

NAGESPREK VRIJDAG 12 JULI 21:00 - 21:30u | Podium Mozaïek
In de pauze en na afloop van de voorstelling op 12 juli gaat Marcelle Schots in gesprek met de makers Marcela Levi & Lucia Russo en Christian Guerematchi & Guillermo Blinker.