Julidans NL: Mermaids & Ü

Julidans
Julidans NL: Mermaids & Ü
Genre:
Theater
Serie en/of festival:
Julidans NL / Julidans
Uitvoerenden:
Dereck Cayla (NL/FR) / Antonin Comestaz (NL/FR)

De Fransman Dereck Cayla, die jarenlang bij ICK Amsterdam danste, ziet zeemeerminnen als een hybride van natuur en mens. Ze inspireren hem tot een zoektocht naar het innerlijk van de mens - onze diepste natuur - en hoe dat uiterlijke vorm te geven. In de soundtrack van natuurgeluidencomponist Chris Watson horen we echo's van onze innerlijke natuur en het onmetelijke universum. Cayla's landgenoot Antonin Comestaz ziet in de Duitse letter ü twee poppetjes waarvan de hoofden elkaar in het midden ontmoeten. Deze observatie bracht hem op het idee voor een duet over de paringsrituelen die vooraf gaan aan een romantische relatie.

MEER INFORMATIE

Zeemeerminnen zijn een hybride van natuur en mens. Deze mythische creaturen inspireerden Dereck Cayla - jarenlang danser bij ICK Amsterdam - tot een duet over onze menselijke natuur. Twee dansers volgen de sensaties en pulsaties van hun lichaam op weg naar hun binnenwereld, die ze in beweging vorm trachten te geven. Ook in de soundtrack van Chris Watson - waarin opnames van natuurgeluiden een grote rol spelen - horen we echo's van zowel onze afgesloten innerlijke natuur als het onmetelijke universum daarbuiten.

De Franse choreograaf danste na zijn afstuderen in voorstellingen van Emio Greco | Pieter C. Scholten, zoals ROCCO, youPARA|DISO, La Commedia, Addio alla fine en EXTREMALISM. Cayla was ook te zien in werk van Julidansbekenden Nicole Beutler, Andrea Božić en Robyn Orlin. In 2015 verliet hij ICK Amsterdam om zich toe te leggen op zijn werk als choreograaf. Hij bleef als docent wel verbonden aan het gezelschap en creëerde Mermaids met steun van ICK. Cayla staat in Mermaids zelf op het podium, samen met ICK-danser Victor Callens.

Cayla's landgenoot Antonin Comestaz ziet in de Duitse letter ü twee poppetjes waarvan de hoofden elkaar in het midden ontmoeten. Deze observatie bracht Comestaz op het idee voor een duet over de onzekere datingfase die vooraf gaat aan een romantische relatie. In Ü voeren twee dansers een paringsritueel uit, proberen elkaar spelenderwijs te naderen en testen of ze voor elkaar geschikt zijn.

Comestaz, die in Den Haag woont en werkt, danste bij toonaangevende gezelschappen in Europa, zoals het Ballet van de Parijse Opera, Hamburg Ballet, Ballet Mainz en Scapino Ballet Rotterdam. Sinds 2013 creëert hij eigen werk: aansprekend en virtuoos, absurd en speels. In 2018 kreeg Comestaz de BNG Bank Dansprijs voor zijn voorstelling Surface Image. Ü is een Korzo productie, die speciaal gemaakt is voor Dansclick, en een bewerking van de voorstelling Surface Image, een avondvullende voorstelling van Codarts en De Doelen Rotterdam.

Julidans organiseert het internationale bezoekersprogramma Julidans NL in samenwerking met Dutch Performing Arts. Het programma wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

logo Minbuza voor deelnemerslijst      LOGO DPA RGB DEF