Cherish Menzo (NL) / GRIP & Theater Utrecht i.c.w. Dance on Ensemble
FRANK
FRANK
In een wankele wereld vol onwaarschijnlijke, gruwelijke en gewelddadige gebeurtenissen roept FRANK associaties op met vroege horrorfilms. De veelgeprezen performer en choreograaf Cherish Menzo richt in haar doorlopende onderzoek naar hoe wij kijken en bewegen, onze blik op de angst en fascinatie voor ‘het monsterlijke’.
Programmaonderdeel Julidans On Stage
Nederlandse première
Locatie Theater Bellevue
Zaal Grote zaal
Duur nnb
Taal Language no problem
FRANK
Net als in de eerste twee delen van haar trilogie, JEZEBEL en D̶A̶R̶K̶MATTER, gebruikt Menzo in het derde en laatste deel FRANK, the monstrous and horror, the 3rd part of a speculative fabulated trilogy vervorming en transformatie als stijlkenmerken.
Menzo vertelt geen chronologische verhalen; ze creëert ruimtes en werelden waarin het Zwarte lichaam centraal staat en waarin verhalen van de Afrikaanse diaspora worden verkend. In de soloperformance JEZEBEL deconstrueerde ze het imago van de vrouw in de hiphopcultuur. In D̶A̶R̶K̶MATTER zocht ze naar manieren om het lichaam zoveel mogelijk los te zingen van de werkelijkheid, waarbij ze zich liet inspireren door donkere materie en zwarte gaten die botsen.
In FRANK – dat zowel verwijst naar het Engelse woord voor ‘eerlijk, oprecht’ als naar het Monster van Frankenstein – gaat Menzo op zoek naar het monster in alle mogelijke gedaanten, maar vooral als een gedeelde fantasie: de onmens, de afwijking van het normale, de ander.
-|-
Zombies, demonen, spoken, gevaarlijke dieren: ze weerspiegelen de angst voor het onbekende. FRANK is een voorstelling op de grens van ritueel, apocalyps en carnaval.
De drie dansers, performers van verschillende generaties, vertolken hun plaats in die wankele wereld met onsamenhangende, afgebroken bewegingen terwijl het decor rond hen instort.
Cherish Menzo is choreograaf en danser. Voor JEZEBEL ontving ze de Amsterdam Fringe Award en de Fringe International Bursary Award 2019. In 2022 kreeg ze de prestigieuze Charlotte Köhler Prijs van het Prins Bernhard Fonds. Voor D̶A̶R̶K̶MATTER ontving Menzo de BNG Bank Theaterprijs (2023) en de prijs voor beste regie (2023) van de Nederlandse Toneeljury.
Credits
concept Cherish Menzo
regie Cherish Menzo
creatieMalick Cissé, Mulunesh, Omagbitse Omagbemi
performance Malick Cissé, Mulunesh, Omagbitse Omagbemi
geluidsontwerp Maria Muehombo, ailias M I M I
video design Andrea Casetti
geluidstechniek Arthur De Vuyst
videotechniek Arthur De Vuyst
decorontwerp Morgana Machado Marques
lichtontwerp Ryoya Fudetani
dramaturgie Johanne Affricot, Renée Copraij
make-up design Johanna Cool
tekst Khadija El Kharraz Alami, Cherish Menzo
tourtechniek Ryoya Fudetani, Hadrien Jeangette, Arthur De Vuyst
grafisch ontwerp Nick Mattan
productie GRIP & Theater Utrecht (Dorothy Blokland, Dagmar Bokma, Anne Breure, Owen Cicilia, Kelly de Haan, Hanne Doms, Seline Gosling, Anneleen Hermans, Tom Hemmer, Myrthe Ligtenberg, Rudi Meulemans, Lize Meynaerts, Klaartje Oerlemans, Jennifer Piasecki, Florien Smits, Sylvie Svanberg, Ad van Mierlo, Nele Verreyken, Vincent Wijlhuizen)
-|-
in samenwerking met Dance On Ensemble
internationale spreiding A propic - Line Rousseau, Marion Gauvent
coproductie Kunstenfestivaldesarts, Carreau du Temple - Etablissement culturel et sportif de la Ville de Paris, Productiehuis Theater Rotterdam, Julidans Amsterdam, PACT Zollverein funded by the Ministry for Culture and Science of the State of North Rhine-Westphalia, Festival Montpellier Danse 2025, le Centre Chorégraphique National d’Orléans – Direction Maud Le Pladec, Tanzquartier Wien, DDD – Festival Dias da Dança, festival d’Automne à Paris, One Dance Festival, Perpodium
met steun van Centre nationale de la danse à Pantin, BRONKS, GC Pianofabriek, l’Atelier de Paris / Centre de développement chorégraphique national
met de financiële steun van de Vlaamse Overheid, de Taxshelter van de Belgische Federale overheid via Cronos Invest, BNG Bank Theaterprijs, Charlotte Köhler Prijs van het Cultuurfonds, Culture Moves Europe, een project gefinancierd door de Europese Unie en het Goethe-Institut