Nicole Beutler Projects (NL/DE)
GINKGO or: 56 million years ago there were palm trees on the North Pole
GINKGO or: 56 million years ago there were palm trees on the North Pole
Voorstellingen
Een confronterende totaalervaring, op weg naar een mogelijke toekomst.
Nicole Beutler Projects, Consensus Vocalis & O. present GINKGO or: 56 million years ago there were palm trees on the North Pole
In GINKGO wordt gedanst op de puinhopen van de beschaving; de mensheid lijkt onherroepelijk haar ondergang tegemoet te gaan. Maar het werk van prijswinnend choreograaf en beeldend theatermaker Nicole Beutler gaat ook over transformatie en over hoop.
Julidans
Julidans NL
Duur 90 minuten
Locatie Internationaal Theater Amsterdam
Zaal Grote Zaal
Nagesprek op 8 juli met Nicole Beutler, Igor Dobricic en dansers
GINKGO
De titel van Beutlers nieuwe voorstelling is ontleend aan de ginkgo, een Japanse notenboom die inmiddels ook in Nederland veelvuldig te vinden is. Een symbool van oerkracht – destijds trotseerde de ginkgo zelfs de kernexplosie in Hiroshima.
Na het grote succes van 8: METAMORPHOSIS op Julidans 2019 (VSCD-Mimeprijs, Music Theatre Now-prijs, nominatie Zwaan voor de beste dansproductie) maakt Beutler opnieuw een dansopera over het einde van de wereld zoals wij die kennen. GINKGO wordt een muzikale totaalervaring waarin vaste componist Gary Shepherd zijn composities vermengt met fragmenten uit Mozarts Requiem en Le Cygne van Camille Saint-Saëns. Centraal staat de theremin, een elektronisch muziekinstrument dat wordt bespeeld door de afstand tussen de handen en twee antennes te variëren. Master of ceremony is thereminist Dorit Chrysler, zang is van Consensus Vocalis, een koor met maar liefst twaalf zangers..
-|-
GINKGO or: 56 million years ago there were palm trees on the North Pole is het eerste deel van de trilogie Rituals of Transformation over afscheid nemen van een bekende wereld. Dit eerste deel wordt een confronterende totaalervaring waarin de mens verzuipt in zijn eigen vuilnis. Beutler is een meester in het vormgeven van een gezamenlijk proces van verandering, rouw, loslaten en ontlading. Als we de onvermijdelijkheid van verandering onder ogen kunnen zien, ontstaat er ruimte voor nieuwe perspectieven. Intussen laat Beutler haar toeschouwers niet zwelgen in apocalyptische visoenen; in haar werk gaat het altijd over transformatie en hoop. GINKGO is een dansvoorstelling én een hedendaagse opera over het omarmen van verandering, een oefening op weg naar een mogelijke toekomst. ‘Samen kunnen we de wereld transformeren’, zegt Beutler. We kunnen veranderen als we maar willen en durven.
PODCAST: Nicole Beutler over de rol van kunst in de klimaattransitie
REVIEWS
de Volkskrant over 8: METAMORPHOSIS
‘Imponerende dansopera’
Credits
concept, regie, choreografie Nicole Beutler
gemaakt met de performers Melyn Chow, Hillary Blake Firestone, Felix Schellekens, Cesirhe Sedney, Marjolein Vogels
muziek Gary Shepherd, W.A. Mozart, Camille Saint-Saens
theremin + performance Dorit Chrysler
koor Elma Dekker, Alice van de Geest, Kazue Goto, Kitty Lai, Carmen de Haan, Sarah van Lieshout, Ingrid van Ree, Felis Jago Larham, Aart Schutte, Leo de Visser, Bas Cornelissen, Sam Eggenhuizen, Hidde Kleikamp.
dramaturgie Igor Dobričić
scenografie Marloes & Wikke
lichtontwerp Minna Tiikkainen
kostuum Jessica Helbach
-|-
repetitor João Dinis Pinho
regie assistent (stage) Caterina Ferreira de Silva
understudy Alida Bergakker
geluidstechniek Valentijn Berkhout
licht techniek Prem Scholte Albers
decor/ algemeen HP Hulscher
productie Nicole Beutler Projects
coproductie Consensus Vocalis, O. Festival for Opera. Music. Theatre.
instudering koor Béni Csillag
met steun van Julidans, ITA, Opera Ballet Vlaanderen, Grand Theatre Groningen
mogelijk gemaakt door Fonds Podiumkunsten, Amsterdam Fonds voor de Kunst, Fast Forward
tourplanning & acquisitie Theaterzaken via Rudolphi
met dank aan Goethe-Instituut Amsterdam, Rob Polmann, Christian Guerematchi, Imre Ploeg (NKK Next), Guy Cools (Boek Performing Lamenting)
MEER JULIDANS
Julidans opent met Larsen C. Deze nieuwe voorstelling van de Griekse choreograaf Christos Papadopoulos is een meditatie over onze positie als mens in tijden van verandering.