Christian Guerematchi (SI/NL)
Hissy fit
Hissy fit
Voorstellingen
Drie zwarte lichamen raken op drillmuziek in een ‘hissy fit’: een uitbarsting van ‘zwarte woede’
De Sloveense danser en choreograaf Christian Guerematchi laat in HISSY FIT zien dat zwarte cultuur bijna vanzelfsprekend aan geweld wordt verbonden – zowel in de geschiedenisboeken als in de media van nu. Wat doet dit stigma met zwarte jongens die op zoek zijn naar hun plek in de maatschappij? Daarvoor duikt Guerematchi in de drillrapcultuur en de dansstijlen breaking en krump.
Julidans
Julidans EXTENDED
Duur 40 minuten
Locatie Bijlmer Parktheater
Nagesprek met Christian Guerematchi, Mark ‘Brui5er’ Sheats & Michael Wanga
HISSY FIT
Een ‘hissy fit’ is een opwelling van ongecontroleerde woede, zoals een kind die kan hebben. Samen met dansers Mark ‘Brui5er’ Sheats en Michael Wanga neemt danser en choreograaf Christian Guerematchi die emotionele uitbarsting als uitgangspunt voor een voorstelling over ‘zwarte woede’, het resultaat van eeuwenlange structurele onderdrukking.
Christian Guerematchi: “Ik herinner me nog dat in 1992 beelden van de Rodney King-rellen in Los Angeles op tv werden uitgezonden. Als kleine jongen was ik verbijsterd door wat ik zag. -|-Tegelijkertijd voelde ik me ook verbonden door deze emotionele uitbarsting. Zelfs nu galmt deze echo tussen lichamen nog na.”
Gedreven door de rauwe energie van rapmuziek ervaren drie zwarte lichamen hun eigen ‘hissy fit’. Ze verschuilen zich achter maskers en raken in een roes die hun een beangstigende kracht geeft. Ze zitten gevangen in hun lichaam en zoeken een weg naar buiten. Emoties komen tot ontlading en opgelegde vooroordelen lijken bevestigd te worden.
HISSY FIT verbindt de dansstijlen breaking en krump met drillrap en virtual reality. Met live gestuurde videoprojecties en een opzwepend geluidsdecor brengen de performers hun binnenwereld dicht bij het publiek. Aan de voorstelling is een onderzoek voorafgegaan waarin Guerematchi de theorie van het afropessimisme* onderzocht en in gesprek ging met drillrappers. Een videoverslag van die interviews is een integraal onderdeel van de voorstelling.
HISSY FIT sluit aan op de zoektocht naar nieuwe verhoudingen van de zwarte mens in de westerse maatschappij. Guerematchi wil het concept ‘Black Identity’ via de taal van het lichaam verder exploreren. -|-In zijn interdisciplinaire aanpak verdiept in hij zich in verschillende dansstijlen, die hij analyseert, deconstrueert en betekenis geeft.
* Frank B. Wilderson, hoogleraar Afro-Amerikaanse studies in Californië, is een van de gangmakers van ‘afro-pessimisme’, een radicaal antiracisme dat een intens sombere diagnose stelt van de Amerikaanse samenleving die geheel en al gebouwd zou zijn op de
Theaterkrant
‘Op basis van verschillende dansstijlen en met de esthetiek van drillrap onderzoeken Guerematchi, Mark ‘Brui5er’ Sheats en Michael Wanga zowel de bevrijdende als de zelfdestructieve kant van woede. Daarbij stippen ze zowel de verlammende machteloosheid aan die racisme met zich meebrengt, als het feit dat de overgave aan woede uiteindelijk toch vaak tot geweld binnen de gemeenschap leidt.’
Credits
Concept & Regie Christian Guerematchi
Choreografie & Uitvoering Christian Guerematchi, Mark ‘Brui5er’ Sheats & Michael Wanga
Visuals & Scenografie STUDIO 10.04
Muzikale compositie Michael Wanga
Kostuums Jonathan Ho
Fotografie Daniël Nicoletti
-|-
Dramaturgie Nicole Geertruida
Illustratie Richard Kofi
Productie ICK Dans Amsterdam
Mede mogelijk gemaakt door ICK Dans Amsterdam, Fonds Podiumkunsten, Gemeente Amsterdam, Fonds21, Amsterdam Fonds Voor De Kunst, VSB Fonds