Lisbeth Gruwez & Maarten van Cauwenberghe (BE) / Voetvolk

Into the open

Into the open
15 jul '22
Lisbeth Gruwez & Maarten van Cauwenberghe (BE) / Voetvolk
Sluiten
Julidans

Into the open

Lisbeth Gruwez & Maarten van Cauwenberghe (BE) / Voetvolk

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.

Stevige energieboost in een muzikale lsd-trip from rock heaven

‘Een knettergek dansconcert waarbij drie punkmuzikanten en vier losgeslagen performers een wild feestje bouwden. (…) Into the Open is grotesk, absurd en meeslepend, maar op een vrolijke manier: een LSD-trip from heaven’, schreef De Morgen. Na twee jaar stilzitten werd het tijd voor actie, vonden Lisbeth Gruwez en Maarten Van Cauwenberghe. Into the Open is een heel nieuwe vorm van dans. Of is het muziek? Het is ‘dance meets concert’. Voetvolk nodigt je uit voor een sprong in het diepe. Let’s trance!

Julidans
Hoofdprogramma
Duur 50 minuten
Locatie Melkweg
Venue the MAX

Into the Open

Ze vieren dit jaar hun vijftienjarig jubileum: choreograaf Lisbeth Gruwez, muzikant Maarten Van Cauwenberghe en hun gezelschap Voetvolk. De laatste twee coronajaren waren moeilijk, maar nu is het tijd voor een uitbundig jubileumfeest. Ze leerden elkaar kennen bij Troubleyn, het gezelschap van Jan Fabre waar Gruwez jarenlang danste en Van Cauwenberghe muziek maakte. Het is inmiddels hun twaalfde productie samen en na alle lockdowns voelt het als een bevrijding. Net als in België gebeurde, wordt Into the Open ook in Amsterdam gespeeld met een staand publiek, alsof het een rockconcert is, in the Max, de grote zaal van de Melkweg. Dat creëert een andere sfeer.

Julidans heeft een vaste relatie met Voetvolk. De eerste solo van Gruwez presenteerden we in het Vondelpark; vervolgens stroomde het gezelschap door om uiteindelijk in 2018 het festival te openen in ITA met The Sea Within. Muziek en dans zijn één bij Voetvolk. ‘Dat is echt een huwelijk. Zo voelt het toch, na vijftien jaar’, zegt Gruwez. ‘Maarten vecht voor zijn muziek, ik vecht voor mijn dans. Er is een heel vruchtbare dynamiek. We kunnen niet zonder elkaar.’

-|-Met de voorstelling wil Voetvolk bewust grenzen doorbreken en op zoek gaan naar nieuw publiek. ‘Veel mensen zijn bang voor dans, ze denken dat het ingewikkeld is’, zegt Van Cauwenberghe. ‘Terwijl dans zo dicht bij muziek ligt. Het is gevoel, emotie, suggestie, verbeelding. Anders dan bij een theatertekst, gaat het niet om de ratio, om begrijpen, maar om emotie, om aanvoelen, intuitie, verbeelding, jezelf openstellen en laten verrassen door iets totaal nieuws. Trakteer jezelf op een flinke booster energie!’

Intothe Open is een uniek concept waarin de grens van waar muziek begint en dans eindigt, of andersom, totaal is verdwenen. Dendermonde, een powertrio gevormd door Maarten Van Cauwenberghe, drummer Frederik Heuvinck en gitarist Elko Blijweert, staat centraal, ondersteund door de vier dansers. Zeven performers belichamen de groove en delen de energie van de muziek. Ze zwepen elkaar op met ‘bodyrock’.

© Danny Willems
© Danny Willems

de Volkskrant

'Los ga je hoe dan ook, tijdens het dansconcert Into the Open'

MEER

Language NP Language no problem Voice Noise Voice Noise Jan Martens (BE) / GRIP
Sluiten Jan Martens (BE) / GRIP Voice Noise
08 jul '24 t/m 09 jul '24
Stap binnen in het universum van vrouwenstemmen.