02 mei / Julidans

Julidans 2022 - something to believe in

Van 2-16 juli 2022 presenteert Julidans de actuele stand van zaken in de hedendaagse dans. In een breed programma zie je het werk van toonaangevende en eigenzinnige choreografen - met verschillende culturele en disciplinaire achtergronden. Op 14 locaties door de stad, met Internationaal Theater Amsterdam als festivalhart, laten zij meer dan veertig voorstellingen zien. Julidans is het festival voor internationale hedendaagse dans dat zowel kenners als nieuwsgierige geesten inspireert.

something to believe in

Al sinds de eerste editie in 1991 zoekt Julidans de grenzen van hedendaagse dans en performance op. Ook deze 31ste editie van het festival presenteert werk van choreografen die het experiment niet schuwen - en op zoek zijn naar een eigen taal. De voorstellingen dit jaar maken statements over de tijd waarin we leven of bieden mogelijkheden voor de toekomst. Op de Julidans podia confronteren de dansmakers ons met hun visies. Ze geven ons something to believe in. Hoopvol of apocalyptisch, feministisch of fantastisch. De verbeeldingskracht van dans wordt ingezet om ons opnieuw na te laten denken over thema’s zoals (gender)identiteit, menselijke relaties en klimaat.

Een greep uit het programma van 2022: Het festival opent op 2 juli met Larsen C, het nieuwe werk van de Griekse choreograaf Christos Papadopoulos. Een magische en zinsbegoochelende meditatie over onze positie als mens in tijden van verandering. De Nigeriaanse maker Qudus Onikeku brengt met Re: INCARNATION een energieke en kleurige ode aan de Nigeraanse cultuur waar 70’s afrobeat en hiphop en dancehall van nu samensmelten. De Oostenrijkse provocateur en dans superster Florentina Holzinger neemt je in haar voorstelling A Divine Comedy mee naar de hemel én de hel in wervelend en nietsontziend danstheater waarin het moderne bestaan op de snijtafel ligt. -|-Stations is de nieuwe solo van de gevierde Canadese choreograaf Louise Lecavalier, waarin ze haar zoektocht naar de pure essentie van dans laat zien. Haar meest persoonlijke en delicate voorstelling ooit. Elle Sofe Sara is Sami en geeft met Vástádus eana / The answer is land een actuele kijk op zelfbeschikking en onze relatie met de aarde in een groot gemonteerde productie met live gezongen yoiks.

Binnen Julidans is er ook veel aandacht voor Nederlandse dansmakers - met voorstellingen van onder andere Siba Sahabi, Nicole Beutler, Cherish Menzo, Ann Van Den Broek, Cecilia Moisio en Boukje Schweigman.

Het Julidans programma ontvouwt zich - in verschillende stappen - vanaf maandag 2 mei op julidans.nl.

Tijdens het festival verspreidt dans zich als een olievlek door Amsterdam – naast Internationaal Theater Amsterdam kom je Julidans tegen in Theater Bellevue, Melkweg Theater, Meervaart, Bijlmerparktheater, Podium Mozaïek, ICK Space for Dance Art, Stedelijk Museum Amsterdam en op verrassende locaties in de stad.