01 juli / Julidans

Julidans tips Ivo van Hove

Julidans start dit weekend! Op 14 locaties, met Internationaal Theater Amsterdam als festivalcentrum, staan 43 gedurfde voorstellingen geprogrammeerd. Om je wegwijs te maken, delen we twee tips van directeur Ivo van Hove.

Re:INCARNATION van Qudus Onikeku / The QDance Company


Een duik in de wereld van Nigeria, een duik ook in de jaren van mijn jonge leven in de jaren 60 en 70 waar ze hun inspiratie vonden om zichzelf heruit te vinden vandaag in 2022. Een super idee! Met als kers op de taart de fenomenale ondertussen wereldberoemde en invloedrijke muziek van Fela Kuti. Ik kan niet wachten.


Larsen C van Christos Papadopoulos (GR)/ Leon & Wolf C
ompany

Inderdaad, de Grieken zijn de nieuwe Belgen. De Belgen vonden in de jaren 8o een totaal eigen houding tegenover dans. Het was de geboorte van artiesten zo verschillend als Anne Teresa de Keersmaeker, Alain Platel en Wim Vandekeybus. Zoiets lijkt zich ook af te spelen in Griekenland met choreografen als Dimitris Papaioannou die de traditie van Pina Bausch verder uitdiept, Euripides Laskaridiswiens werk refereert aan cabaret, vaudeville en slapstick. In Julidans is de verfijnde, op ritmes gebaseerde danstaal van Christos Papadopoulos te zien. Niet te missen!