22 september / Julidans

JULIDANS X STEDELIJK MUSEUM: MICHELE RIZZO - HIGHER XTN.

Het Stedelijk Museum Amsterdam en Julidans presenteren met trots het werk HIGHER xtn. van Michele Rizzo. Een collectiestuk dat in 2019 door het Stedelijk werd aangekocht via de Gemeentelijke Kunstaankopen. HIGHER xtn. wordt getoond in de entreehal van het nieuwe Stedelijk-gebouw – liefdevol ‘de Badkuip’ genoemd – ter gelegenheid van het tienjarig jubileum van de heropening van het museum.

HIGHER xtn. is een adaptatie van Rizzo’s performance HIGHER (2015), waarin wordt verkend hoe nachtclubs ruimte bieden aan dansers voor zelfexpressie en samenkomst. Rizzo’s werk onderzoekt hoe dans een staat van transcendentie kan faciliteren en benadrukt de diepe connectie tussen dans en spirituele praktijken. Zijn choreografische werken maken gebruik van de ontladende en transformatieve kracht van techno, waarbij herhalende ritmes in de beweging worden geïntegreerd om te verkennen hoe bewegingspraktijken tijdelijk de vermeende grenzen van het lichaam kunnen doen vervagen. HIGHER xtn. eert de nachtclub als een veilige ontmoetingsplaats voor gemarginaliseerde groepen, een plek die publieke intimiteit en affiniteit stimuleert en tegelijk aan uiteenlopende groepen een omgeving biedt waarin zij hun identiteit kunnen onderzoeken.

In HIGHER xtn. wordt voortdurend onderhandeld tussen de grenzen van het zelf en het collectief. Met minimale, herhalende bewegingspatronen beginnen koppels van dansers synchroon te bewegen, tot uiteindelijk alle dansers een eenheid vormen. De herhalende choreografie leidt tot een herconfiguratie van de groep als een samenhangend lichaam, en biedt de mogelijkheid om te observeren hoe elk individu de gedeelde choreografie op een persoonlijke manier belichaamt. De hypnotische elektronische soundtrack van Lorenzo Senni wordt in samenhang met de bewegingen van de dansers steeds intenser.

De presentatie van Rizzo’s HIGHER xtn. is onderdeel van een lopende samenwerking tussen Julidans en het Stedelijk Museum Amsterdam. Eerder werd in dit kader, naast het werk REACHING van Rizzo, tevens samengewerkt aan minor matter (2017) van Ligia Lewis, Us Swerve (2019) van Alex Baczynski-Jenkins, en Andreas Hannes’ Tremble
(2021).

JULIDANS X STEDELIJK MUSEUM: HIGHER XTN.
Vrijdag 23 september: 17 – 17:35 u
Zaterdag 24 september: 14 – 14:35 u
Locatie: Stedelijk Museum Schiphol Lounge
Prijs: Gratis (beperkte capaciteit, toegang op volgorde van aankomst)
Aanmelden via deze link