14 april / Julidans

OPEN CALL VOOR PERFORMERS

Julidans, het Internationaal Festival voor Hedendaagse Dans in Amsterdam, is op zoek naar 14 als vrouw identificerende danskunstenaars om deel uit te maken van City Horses, een openluchtvoorstelling die deel uitmaakt van het openingsweekend van het festival. We nodigen je uit om mee te 'galopperen' door de stad en nieuwe verhalen te creëren rond plekken in de stad die oude machtsverhoudingen verbeelden. Doe mee aan deze gedurfde voorstelling vol tongue-in-cheek humor en de nodige 'horse power'.

OVER HET FESTIVAL...

Van 2 t/m 16 juli vindt de 32e editie van Julidans plaats. Met Internationaal Theater Amsterdam als festivalcentrum presenteren eigenzinnige dansmakers hun nieuwste voorstellingen in verschillende theaters in Amsterdam. Daarnaast organiseren we buitenprojecten op verschillende pleinen en straten in Amsterdam.

-|-OVER HET WERK...
In onze steden staren trotse koningen op bronzen paarden stilletjes boven onze hoofden. Hun geschiedenis en visuele mannelijke dominantie manifesteerde zich dagelijks en werd doorgegeven aan de volgende generatie. Waar zijn de vrouwen en hun verhalen?
City Horses, een dans performance van de Zweedse kunstenaars Anna Källblad en Helena Bystrom. Het is een stadschoreografie voor danseressen over macht, het bestaan en het vrouwelijk lichaam in de openbare ruimte, een galop door steden, een levend monument in constante beweging, het vieren van vrouwelijke moed en kracht van alle leeftijden.


Meer informatie over City Horses

WIJ ZOEKEN:

• Vrouwelijke of als vrouw identificerende dansers uit de regio Amsterdam (18+)
• Professionele performers en student/afgestudeerde performers
• Performers die hun creatieve vaardigheden willen ontwikkelen en inzicht willen krijgen in het werken in de openbare ruimte. Performers moeten openstaan voor samenwerking.
• Performers die ervaring hebben met werken op, met of voor de locatie.
• Performers die blijk kunnen geven van gevoeligheid rond inter-/intraculturele uitwisseling.

Let op: City Horses is een werk dat door de stad reist. De optredens duren ongeveer 1-2 uur en kunnen tot 7 km afleggen. Performers moeten een goede fysieke conditie en uithoudingsvermogen hebben. Het werk vereist rennen, springen en galopperen op cement en in de openbare ruimte, dus kunstenaars moeten rekening houden met eerdere blessures. Dansers dienen voor de voorstelling hun eigen goede, gesloten schoenen/sneakers mee te nemen.

-|-BELANGRIJKE DATA:

Performers dienen gedurende de gehele repetitie- en uitvoeringsperiode beschikbaar te zijn.
13 april t/m 21 mei 2023 Open Call
26 juni t/m 1 juli 2023 Repetitieperiode in studio
2 & 3 juli 2023 Voorstellingen

WIJ BIEDEN:

• Professionele performers ontvangen een eenmalige vergoeding om deel te nemen aan dit project
• Studenten krijgen een eerlijke vergoeding aangeboden en kunnen dit project in overleg met makers en festival gebruiken voor eventuele studie vereisten.

AANMELDEN

Dien een artistiek statement in als reactie op het volgende (maximaal 300 woorden):
Een beschrijving van je artistieke praktijk
Waar kom je vandaan en wat is je relatie met je lichaam en dans?

Je ervaring of interesse in werken in de openbare ruimte
Hoe uw relatie tot plaats, gemeenschap en samenwerking wordt onderzocht door middel van uw artistieke praktijk.

Motivatie
Waarom ben je specifiek in geïnteresseerd om te leren van of het dialoog aan te gaan met het City Horses-project en/of de bredere praktijk van Anna en Helena.

Ondersteunend materiaal
-
Gelieve je CV bij te voegen (maximaal 2 pagina's)
- Dien een korte video van 1 minuut in die jouw bewegingsvocabulaire demonstreert. Dit kan zijn door middel van improvisatie in relatie tot ruimte/site, een fragment uit een performance of jouw interpretatie van een ‘City Horse’.

Aanvragen worden beoordeeld door het team van Julidans en de choreografen en dienen vóór 21 mei 2023 te worden ingediend bij eefje.vandenbroek@julidans.nl. Voor vragen over het sollicitatieproces kun je contact opnemen met Eefje van den Broek (eefje.vandenbroek@julidans.nl).