Florentina Holzinger (AT/NL)

A Divine Comedy

A Divine Comedy
03 jul '22 t/m 04 jul '22
Florentina Holzinger (AT/NL)
Sluiten
Julidans

A Divine Comedy

Florentina Holzinger (AT/NL)

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.

Wrange komedie over hemel en hel in het hier en nu

‘Een van de shittiest performances die ik ooit heb gezien’, sprak een criticus na de première van A Divine Comedy van de Oostenrijkse dansmaker Florentina Holzinger. In de letterlijke betekenis van het woord dan, want hij gaf de productie maar liefst viereneenhalvester (van de vijf).

Julidans
Hoofdprogramma

Duur 120 minuten
Locatie Internationaal Theater Amsterdam
Zaal Rabozaal

Voor deze voorstelling hanteren we een leeftijdsadvies van 16+. De voorstelling bevat stroboscoop effecten en kent expliciete scenes waarin o.a. geweld en naakt voorkomen.

A Divine Comedy


Holzinger, de ‘superster van de hedendaagse Europese dans’, maakt nietsontziend danstheater met de nodige shockeffecten. De enscenering is ‘in your face’ en altijd provocerend. Als het moet, laten de performers – dresscode: naakt – lichaamssubstanties vloeien. Letterlijk álles wordt uit de kast getrokken om genderverhoudingen en de representatie van het vrouwenlichaam in de media en kunst te deconstrueren. Of zeg maar gerust: te verbrijzelen. Holzinger husselt trash, live masturbatie, bloederige slashermovies, slapstick en lullige goochelacts door elkaar. Daarbij hink-stap-springt ze met een subliem gevoel voor ironie door een duizelingwekkende hoeveelheid citaten en symbolen uit de (dans)kunstgeschiedenis.

In A Divine Comedy katapulteert de beruchte choreograaf het gelijknamige werk van de Italiaanse dichter Dante Alighieri naar het heden, en creëert zo hemel en hel in het hier en nu. Daarbij laat ze zich leiden door de levensreis van een danser, die zich tegen de klippen op inspant om vitaal en gezond te blijven, in het besef van de eigen sterfelijkheid.
-|-
Dit alles in een eeuwige competitieve strijd maar bij vlagen ook in hoopvolle verbinding. Misschien zelfs wel erop gericht om het beste in de mensheid naar boven te halen, ondanks alle tekortkomingen, driften en grillen. Door het moderne bestaan op de snijtafel te leggen doet A Divine Comedy een opgooi naar een potentiële spiritualiteit voor de 21e eeuw.

De cast van twintig performers is van alle leeftijden, heeft totaal verschillende achtergronden en beheerst uiteenlopende fysieke, muzikale en atletische disciplines. Kijk uit naar drillende dansdocenten, motorcrossers en niet te vergeten de tachtigjarige danser Beatrice Cordua (bijnaam ‘the naked ballerina’). Deze markante types bundelen hun krachten in een even verbijsterende als hilarische verkenning van leven en dood, hemel en hel – en alles ertussenin.

© Nicole Marianna Wytyczak
© Nicole Marianna Wytyczak

Credits


concept en regie Florentina Holzinger
dans en choreografie Foxxy Angel, Linda Blomqvist, Renée Copraij, Beatrice Cordua, Paige A. Flash, Alba Gentili-Tedeschi, Noam Gorbat, Ria Higler, Florentina Holzinger, Susanne Jablonski, Josephine, Steffi Laier, Annina Machaz, Courtney May Robertson, Audrey Merilus, Xana Novais, Maja Osojnik, Bärbel Schwarz, Miranda van Kuilenburg, Anna Tierney, Linnéa Tullius, Isabelle Volckaert
muzikale regie en compositie Maja Osojnik
scenografie Nikola Knežević
dramaturgie Renée Copraij, Sara Ostertag
real choreografie Ty Boomershine
lichtontwerp Anne Meeussen, Max Kraußmüller
geluidsontwerp Stefan Schneider
video ontwerp Noam Gorbat
technische regie Anne Meeussen, Stephan Werner
toneelassistent Camilla Smolders, Nicole Marianna Wytyczak
outside eye Fernando Belfiore
-|-
muziekcoach Almut Lustig stunt
coach Leo Plank (Haeger Stunt & Wireworks), Ran Braun (Stunt Factory)
hordes coach Valerie Kleiser
taxidermie coach Lydia Mäder
hout coach Josef Laier
management en internationale distributie Something Great
uitvoerend productiemanagement Ricardo Frayha
in opdracht van Ruhrtriennale
geproduceerd door Something Great, Spirit, Ruhrtriennale en Staatstheater Kassel
in co-productie met Tanzquartier Wien, Volksbühne am Rosa-Luxemburg -Platz Berlin, deSingel, Theater Freiburg and Julidans
gefinancierd door de Kulturstiftung des Bundes en Cultural Department of the City of Vienna
met vriendelijke steun van Rudolf Augstein Stiftung, Arts en Culture Division of the Federal Chancellery of Austria, documenta Halle (Kassel), Montévidéo (Marseille)
met dank aan Impulstanz Vienna

With the support of the Republic Austria Federal Ministry for Arts, Culture, the Civil Service and Sport, Section IV – Arts and Culture
Republic Austria Federal Ministry for Arts, Culture, the Civil Service and Sport, Section IV – Arts and Culture

MEER

Language NP Language no problem Fúria Fúria Cie. Lia Rodrigues (BR)
Sluiten Cie. Lia Rodrigues (BR) Fúria
Duizelingwekkende transformaties in een furieuze carnavalsoptocht als protest tegen de Braziliaanse politiek van verdeeldheid.
Language NP Language no problem Eros Eros Schweigman& (NL)
Sluiten Schweigman& (NL) Eros
Celebrate the body: Schweigman& en DOX vieren het vrouwenlichaam. In Eros gaan vijf vrouwen op zoek naar de kracht en het plezier van hun sensualiteit. In een eigentijds ritueel gaan de remmen los en wordt het vrouw-zijn in al zijn facetten gevierd.
Language NP Language no problem Skiagraphia Skiagraphia Siba Sahabi (IR/DE) / Andres Marin (ES)
Sluiten Siba Sahabi (IR/DE) / Andres Marin (ES) Skiagraphia
Met Skiagraphia, een spectaculaire mix van flamenco, hedendaagse dans, elektronische muziek en een ingenieus decor van bewegende sculpturen, bewijzen Siba Sahabi en Andrés Marín zich een match made in heaven.
Language NP Language no problem GINKGO or: 56 million years ago there were palm trees on the North Pole GINKGO or: 56 million years ago there were palm trees on the North Pole Nicole Beutler Projects (NL/DE)
Language NP Language no problem Pink Portal Pink Portal Cecilia Moisio (FIN/NL)
Sluiten Cecilia Moisio (FIN/NL) Pink Portal
Portretten van vrouwenlichamen, met de vulva in de hoofdrol