Faizah Grootens (NL) / KIP Republic

Corpus Criolla

Corpus Criolla
05 jul '24 t/m 11 jun '24
Faizah Grootens (NL) / KIP Republic

De op Curaçao geboren danseres en choreograaf Faizah Grootens richt zich op de relatie tussen Afro-Caribische dansstijlen en de manier waarop die worden belichaamd en gestereotypeerd. Op een dansvloer die bezaaid is met maiskorrels creëert ze een hedendaagse danstaal die diepgeworteld is in de Creoolse cultuur, maar ook van nu is.

Julidans On Stage / Julidans NL

Locatie Podium Mozaïek
Duur 50 minuten
Taal Language no problem

Corpus Criolla


Verschillende culturele invloeden spelen een rol in de gevoelige hedendaagse choreografieën van Faizah Grootens. In haar wervelende Corpus Criolla (de titel betekent zoveel als ‘Creolized body language’) focust ze op de expressie en betekenis van verschillende Curaçaose dansvormen. Een daarvan is de weergaloos opzwepende tambú-bekkendans op ‘muzik di zumbi’ – spirituele muziek, verwijzend naar de Afrikaanse oorsprong. Een andere is de Caribische wals, die met zijn driekwartsmaat een heel eigen gezicht heeft.

In het werk komen kwetsbaarheid, temperament en de kenmerkende Latin-Caribische flow samen in de bewegingen van vijf dansers, gekenmerkt door eindeloze, vloeiende circulaire bewegingen. Een centrale rol is weggelegd voor polyritmiek, waarbij meerdere ritmes tegelijkertijd worden gebruikt, om de essentie van de Curaçaose danstradities te belichamen. Hierbij richt Grootens zich niet alleen op de schoonheid en diversiteit van deze tradities, maar neemt ze ook afstand van de stereotiepe belichaming die er vaak mee wordt geassocieerd.

-|-
In het prachtig vormgegeven Corpus Criolla, waarbij de maiskorrels waarmee de dansvloer bezaaid is, knisperen en kraken onder de voeten, worden actuele vraagstukken zoals stereotypering, identiteit, koloniale geschiedenis en sociaal idealisme op een heldere en indrukwekkende manier voor het voetlicht gebracht.

Faizah Grootens won in 2023 de Leo Spreksel Award, een aanmoedigingsprijs voor aanstormend choreografietalent. De jury sprak lovend: “Faizah choreografeert met het lichaam als grote inspiratiebron en gaat daarbij te werk als een beeldhouwer. […] Die sculpturale helderheid wordt echter nooit voorspelbaar, omdat haar intuïtie en haar Caribische roots de bron vormen voor de kenmerkende flow in haar werk.”

Credits

productie KIP Republic
dansers Annemieke Mooij, Henry Rodríguez, Aaron Faneyte, Justin Brown en Lisa de Faria
dramaturgie Ira Kip
blik van buitenaf Nicole Geertruida and Ilgin Abeln
muziek Neldrick Martis, Henry Rodríguez, Pierre Lauffer, Selim Haase, Músika Sinfóniko Antiano – Twents Jeugd, Symfonie Orkest
decor- en kostuumontwerp Eddy van der Laan, Atelier Clement
lichtontwerp Jasper Nijholt

MEER

Language NP Language no problem Out Of This World Out Of This World Sytske Frederika van Koeveringe (NL)
Sluiten Sytske Frederika van Koeveringe (NL) Out Of This World
03 jul '24 t/m 16 jul '24
Opgaan in kleur, beweging en verbinding
Language NP Language no problem Age of Content Age of Content Ballet National de Marseille / (LA)HORDE (FR)
Sluiten Ballet National de Marseille / (LA)HORDE (FR) Age of Content
03 jul '24 t/m 05 jul '24
Bloedstollende danshybride 2.0 langs metaverse en avatars.
Language NP Language no problem SCARBO SCARBO Ioannis Mandafounis (DE/GR) / Dresden Frankfurt Dance Company
Sluiten Ioannis Mandafounis (DE/GR) / Dresden Frankfurt Dance Company SCARBO
03 jul '24 t/m 04 jul '24
Intimiteit en virtuositeit in solo over menselijke veerkracht.
Language NP Language no problem Still Life Still Life Alan Lucien Øyen (NO) / winterguests
Sluiten Alan Lucien Øyen (NO) / winterguests Still Life
13 jul '24 t/m 15 jul '24
Geïnspireerd door de radicale Japanse butoh-dans en de menselijke stem gaat Alan Lucien Øyen op zoek naar een verbinding met de wereld en pure menselijke expressie.
Language NP Language no problem Closed Eyes Closed Eyes Alida Dors (NL) / Theater Rotterdam
Sluiten Alida Dors (NL) / Theater Rotterdam Closed Eyes
12 jul '24 t/m 13 jul '24
In het magistrale dansconcert Closed Eyes vertelt choreograaf Alida Dors een even persoonlijk als politiek verhaal. Met een mix van spoken word, dans, muziek en indringende videobeelden keert ze in de voorstelling terug naar de plek van haar voorouders.
Language NP Language no problem Double bill: Étude des hommes / TARANTO ALEATORIO Double bill: Étude des hommes / TARANTO ALEATORIO Patricia van Deutekom (NL) / María del Mar Suárez, La Chachi (ES)
Sluiten Patricia van Deutekom (NL) / María del Mar Suárez, La Chachi (ES) Double bill: Étude des hommes / TARANTO ALEATORIO
12 jul '24
Op vrijdag 12 juli zie je in het Openluchttheater een double bill met étude des hommes van Patricia van Deutekom en TARANTO ALEATORIO van Maria del Mar Suárez.
Language NP Language no problem Here whilst we walk Here whilst we walk Gustavo Ciríaco (BR) / Andrea Sonnberger (AT)
Sluiten Gustavo Ciríaco (BR) / Andrea Sonnberger (AT) Here whilst we walk
12 jul '24 t/m 13 jul '24
De groep als een mobiele sculptuur in het Amsterdamse stadslandschap.