Cherish Menzo (NL) / GRIP / Frascati Producties

DARKMATTER

DARKMATTER
08 jul '22 t/m 10 jul '22
Cherish Menzo (NL) / GRIP / Frascati Producties
Sluiten
Julidans

DARKMATTER

Cherish Menzo (NL) / GRIP / Frascati Producties

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.

Spot op een raadselachtig lichaam, knetterend en botsend als zwarte materie

Hoe zou de wereld eruitzien als er geen kolonisatie had bestaan? In D̶A̶R̶K̶MATTER weken Cherish Menzo en Camilo Mejía Cortés hun lichaam los uit vastgeroeste patronen en vooroordelen, en gaan ze op zoek naar een nieuwe, futuristische omgeving: het D̶A̶R̶K̶MATTER-universum.

Julidans
Julidans NL
Duur 70 minuten
Locatie Podium Mozaïek

Cherish Menzo


Opeens was ze daar: een van de opvallendste verschijningen in de Nederlandse dans. In voorstellingen van Julidans-makers Jan Martens, Nicole Beutler, Lisbeth Gruwez en Olivier Dubois kon je simpelweg niet om Cherish Menzo heen door haar intense, fysieke aanwezigheid. Met haar eigen werk behoort Menzo tot de spannendste nieuwe choreografen van dit moment. Haar solo JEZEBEL (2019) viel stevig in de prijzen, waaronder de Amsterdam Fringe Award en International Bursary Award. Ook werd ze genomineerd voor de BNG Bank Theaterprijs 2020.
-|-
JEZEBEL
ging over de seksualisering van de zwarte vrouw in de hiphop, geïnspireerd op de video-vixens, de twerkende vrouwelijke performers in de hiphopvideo’s eind jaren negentig. Menzo kneedde het stereotype van de hiphop-honey tot een nieuwe vixen: een sterke zwarte vrouw die weigert gedefinieerd te worden door anderen.

In haar werk kijkt Menzo naar hoe het lichaam zich kan transformeren, om zo uiteenlopende ideeën weer te geven. Daarbij gebruikt ze beelden die in eerste instantie heel herkenbaar lijken, maar dan zo gepresenteerd dat elke aanname, preoccupatie en vooroordeel op z’n kop wordt gezet.

© Bas de Brouwer
© Bas de Brouwer

DARKMATTER


In D̶A̶R̶K̶MATTER zoekt ze samen met multidisciplinair kunstenaar Camilo Mejía Cortés naar manieren om het lichaam zoveel mogelijk los te zingen van vaststaande ideeën. Daarvoor kijken de performers naar het heelal: naar donkere materie en naar zwarte gaten die botsen, waaruit een nieuw, futuristisch en raadselachtig lichaam kan ontstaan. Menzo put inspiratie uit het posthumanisme, het idee dat mensen in de toekomst potentieel onsterfelijk zullen zijn. Een andere belangrijke inspiratiebron is afrofuturisme: deze cultuurstroming beleeft met films als Black Panther een opleving en bekijkt technologie, sciencefiction, artificial intelligence en fantasy nadrukkelijk vanuit een zwart perspectief.

-|-
Menzo meandert tussen de nostalgie van de jaren negentig (hiphop, rapteksten, sci-fi, manga) en imaginaire toekomsten. Ze heeft een eigen bewegingstaal ontwikkeld, gebaseerd op het ‘chopped and screwed’, een remixtechniek uit de hip-hopwereld waarbij het tempo van de muziek flink wordt teruggeschroefd. Net als in JEZEBEL stretcht Menzo, ditmaal samen met Cortés, haar bewegingstaal verder uit. Dit biedt het performende lichaam de ruimte om nieuwe lezingen te genereren.

REVIEWS

Jury Best of Fringe Award 2019 over JEZEBEL

‘Menzo laat zien dat ze een zeer sterke performer is, die moeiteloos kan wisselen van vrouwelijk naar mannelijk en dierlijk. Ze is betoverend en houdt je elke seconde vast.’

Credits


concept en choreografie Cherish Menzo 
creatie en uitvoering Cherish Menzo en Camilo Mejía Cortés 
lichtontwerp Niels Runderkamp 
muziekcompositie Gagi Petrovic, Michael Nunes
mastering Gagi Petrovic
scenografie Morgana Machado Marques 
kostuumontwerp JustTatty.com
dramaturgie Renée Copraij, Benjamin Kahn 
stem- en tekstcoach BOИSU en Shari Kok-Sey-Tjong
tekst Cherish Menzo, Camilo Mejía Cortés, BOИSU en Shari Kok-Sey-Tjong
artistiek advies Christian Yav en Nicole Geertruida 
stemmen distorted rap choir www.distortedrapchoir.com
techniek Niels Runderkamp, Amber Stallenberg/Nele Verreyken
met dank aan Eric Cyuzuzo, Jan Fedinger, Dries Douibi
productie GRIP, Frascati Producties 
-|-
coproductie Kunstenfestivaldesarts (Brussel, BE), CCN-Ballet national de Marseille dans le cadre de l’accueil studio / Ministère de la Culture (FR), actoral festival (Marseille, FR), STUK (Leuven, BE), La Villette, Paris (FR), Beursschouwburg (Brussel, BE), Festival d’Automne à Paris (FR), De Coproducers (NL), Perpodium (BE) in samenwerking met Trill (Leuven, BE), WijzijnDOX (Utrecht, NL) residenties STUK (Leuven, BE), La Villette, Paris (FR), Frascati (Amsterdam, NL), Beursschouwburg (Brussel, BE), CCN-Ballet national de Marseille dans le cadre de l’accueil studio / Ministère de la Culture (FR), Productiehuis Theater Rotterdam (NL)

met de financiële steun van de Vlaamse Overheid, Fonds Podiumkunsten, Ammodo, de Taxshelter van de Belgische Federale Overheid en Cronos Invest

Meer

Language NP Language no problem JEZEBEL JEZEBEL Cherish Menzo (NL) / Frascati Producties
Sluiten Cherish Menzo (NL) / Frascati Producties JEZEBEL
'Op de grens van dreiging en verleiding, van vervreemding en verleidelijkheid. Cherish Menzo dwingt je na te denken over je eigen manier van denken in stereotypen.' - Theaterkrant.
Language NP Language no problem POWER MOVES POWER MOVES Fabien Prioville Dance Company (DE)
Sluiten Fabien Prioville Dance Company (DE) POWER MOVES
'Power moves' is een term uit de streetdance voor bewegingen die bijzonder indrukwekkend, virtuoos en krachtig zijn. Vijf van de beste hiphopdansers van de wereld staan op het podium in een voorstelling over de relatie tussen macht en beweging.
Language NP Language no problem BYGONES BYGONES David Raymond & Tiffany Tregarthen (CA) / Out Innerspace
Sluiten David Raymond & Tiffany Tregarthen (CA) / Out Innerspace BYGONES
Met magische effecten, poppen en zinsbegoochelende trucs met licht en donker, creëren de makers van Bygones ('Gedane zaken') een buitenaardse wereld die op een vervreemdende manier op de onze lijkt.
Language NP Language no problem The Sacrifice The Sacrifice Dada Masilo (ZA) / The Dance Factory
Sluiten Dada Masilo (ZA) / The Dance Factory The Sacrifice
Stravinsky's beeldenstormende ballet Le Sacre du printems en de traditionele Tswana-dans uit Botswana: THE SACRIFICE is een opzwepende rituele ontmoeting over continenten en eeuwen heen.

Meer Julidans

Language NP Language no problem Closed Eyes Closed Eyes Alida Dors (NL) / Theater Rotterdam
Sluiten Alida Dors (NL) / Theater Rotterdam Closed Eyes
12 jul '24 t/m 13 jul '24
In het magistrale dansconcert Closed Eyes vertelt choreograaf Alida Dors een even persoonlijk als politiek verhaal. Met een mix van spoken word, dans, muziek en indringende videobeelden keert ze in de voorstelling terug naar de plek van haar voorouders.