Cie Zora Snake (CAM/FR)

Shadow Survivors

Shadow Survivors
12 jul '23 t/m 13 jul '23
Cie Zora Snake (CAM/FR)
Sluiten
Julidans

Shadow Survivors

Cie Zora Snake (CAM/FR)

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.

Zestig minuten furieus-dynamische dans uit Kameroen.

In Shadow Survivors woedt de crisis in Kameroen, dat als een van de eerste Afrikaanse landen onafhankelijk werd. De pijn van het koloniale verleden is er in volle hevigheid voelbaar. Met hedendaagse dans, traditionele Kameroense dansen en hiphop roept choreograaf Zora Snake op tot een wereld zonder etnische en politieke frictie.

Julidans
Hoofdprogramma

Duur 60 minuten
Locatie Internationaal Theater Amsterdam
Zaal Grote Zaal

Waarschuwing: Het stuk behandelt het onderwerp van seksueel geweld

SHADOW SURVIVORS


We zien en horen er in Nederland weinig van: Kameroen is in een crisis die miljoenen mensen treft. Vanuit het noorden voert terreurorganisatie Boko Haram aanvallen uit. In het oosten zoeken honderdduizenden vluchtelingen uit buurland Centraal-Afrikaanse Republiek een veilig heenkomen. En dan woedt er ook nog een oplevende, bloedige 'taalstrijd': in de Engelstalige regio zijn een half miljoen mensen op de vlucht voor milities die afscheiding nastreven van de door Franstaligen gedomineerde regio.

In het verscheurde land creëerde het gezelschap van choreograaf en danser Zora Snake een ultra-dynamische dansvoorstelling waaruit hoop voor de toekomst spreekt. Mét – zoals hij zelf zegt – '(…) de vastberadenheid van degenen die aan het ergste zijn ontsnapt'. Snake zoekt met zijn dansgroep naar nieuwe, veelbetekenende manieren van expressie door hedendaagse dans, traditionele Kameroense dansen en hiphop te laten samensmelten.
-|-
Als een postuum eerbetoon aan de Kameroense vrijheidsstrijder Ruben Um Nyobé duurt de voorstelling op de kop af zestig minuten, verwijzend naar de zestig jaar onafhankelijkheid van het Afrikaanse land. Zestig minuten furieus-dynamische dans op percussie en hiphopritmes om de stemmen van strijders en slachtoffers van het koloniale verleden op te roepen en te transponeren naar de stemloze Kameroeners van vandaag.

Maar bovenal geeft Shadow Survivors uitdrukking aan een universeel verlangen om een wereld vol conflicten anders in te richten. Of, in de woorden van Snake: 'Hoe kunnen we onze samenlevingen opnieuw uitvinden, met behulp van al onze zintuigen?'

CREDITS


Concept & choreografie Zora Snake
Dansers Audrey Fotso, Tchina Ndjida, Gandir Prudence, Arsène Etaba, Zora Snake
Installatie Zora Snake
Lichtontwerp nnb
Productie Compagnie Zora Snake
-|-
Coproductie Théâtre National Wallonie-Bruxelles, Centre national des arts de rue et de l’espace public - Ateliers Frappaz (Villeurbanne)
Met steun van Rencontres à l’échelle/ Bancs publics, Festival de Liège, Ringlokshuppin Rurh, Mulheim, Modaperf Festival
Residentie Espace culturel Labo-Modaperf (Yaoundé), Hop Sarl (Douala), Théâtre national Wallonie Bruxelles, les Ateliers Frappaz

MEER JULIDANS

Language NP Language no problem Voice Noise Voice Noise Jan Martens (BE) / GRIP
Sluiten Jan Martens (BE) / GRIP Voice Noise
08 jul '24 t/m 09 jul '24
Stap binnen in het universum van vrouwenstemmen.