Emio Greco & Pieter C. Scholten (NL) / ICK Dans Amsterdam

We, the BREATH

We, the BREATH
03 jul '22 t/m 06 jul '22
Emio Greco & Pieter C. Scholten (NL) / ICK Dans Amsterdam
Sluiten
Julidans

We, the BREATH

Emio Greco & Pieter C. Scholten (NL) / ICK Dans Amsterdam

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.

In WE, the BREATH gaan choreografen Emio Greco en Pieter C. Scholten op zoek naar een nieuwe wereld, vanuit datgene wat ons meer dan wat dan ook verbindt, onze ademhaling. Dat doen ze samen met ons, het publiek – we maken een pas op de plaats en bewegen naar ‘verademing’, naar ontspanning en vertraging. Met – letterlijk en figuurlijk – meer lucht als resultaat.

Julidans Extended
Duur 105 minuten
Locatie Westbeat

We, the breath


Ademhalen doen we vanzelf. Het is een automatisme waar we niet vaak bij stilstaan, terwijl het toch zo wezenlijk is. In onze hectische samenleving raken we langzamerhand buiten adem door een (te) hoog maatschappelijke tempo. Aangejaagd door de actualiteit van Covid 19, #BlackLivesMatter, de klimaatcrisis en de ‘vermoeide’ samenleving heeft de ervaring van onze ademruimte meer en meer urgentie gekregen. Wat kunnen we doen tegen ademnood, verstikking en ademloosheid? Wat is er nodig om de wereld te veranderen?

De choreografen Emio Greco en Pieter C. Scholten werken al samen sinds 1996. Ze misten in het danslandschap een plek voor wat zij ‘het Intuïtieve Lichaam’ noemen. Inmiddels heeft het duo een heel eigen dansvocabulaire ontwikkeld, uitgaand van de fysieke, intuïtieve impulsen van het lichaam. Elke beweging heeft haar eigen logica, met de ademhaling als sleutel. In hun werk is improvisatie vanzelfsprekend: de dansers stemmen hun bewegingen af op elkaars energie en ademhaling.

-|-
Met het ‘Lichaam in Opstand’ wordt verwezen naar het lichaam dat moe is door het multitasken en de prestatiedrang, die leidt tot stress en burn-outs. Mensen zijn het contact met hun lichaam kwijtgeraakt. Voor ICK is het lichaam nieuwsgierig, grensverleggend, sociaal en gevoelig voor maatschappelijke veranderingen. WE, the BREATH sluit dan ook nauw aan op hun eerdere werk.

WE, the BREATH is de eerste voorstelling in de WE-cyclus, waarmee ICK op zoek gaat naar nieuwe manieren om de tijd te beleven, nieuwe manieren om ons met elkaar te verbinden. Laten we onze kostbare adem niet meer laten bepalen door de chronologische kloktijd – haast, het gevoel geleefd te worden, overspannenheid, burn-out – maar door de innerlijke tijd, de tijd die we werkelijk beleven. Ofwel, in de woorden van het choreografenduo: “Laten we ons gezamenlijk overgeven aan het universele ‘adem in’ en ‘adem uit’.”

Reviews

NRC

‘Schitterend dansduet roept ongemakkelijke vragen op’

Credtis


Concept & chorografie Emio Greco | Pieter C. Scholten
Dramaturgie Florian Hellwig
Dansers Denis Bruno, Beatrice Cardone, Maria Ribas, Victor Swank, Hiroki Nunogaki, Sixtine Biron, Fleur De Schepper, Dennis van Herpen
Lichtontwerp Henk Danner
-|-
Video Robin Coop
Kostuums Clifford Portier
Geluidsontwerp Pieter C. Scholten
Aanvullend geluidsontwerp en editing Salvador Breed

MEER

Language NP Language no problem Voice Noise Voice Noise Jan Martens (BE) / GRIP
Sluiten Jan Martens (BE) / GRIP Voice Noise
08 jul '24 t/m 09 jul '24
Stap binnen in het universum van vrouwenstemmen.