While They Are Floating

Julidans
While They Are Floating
Genre:
Dans / Internationaal
Serie en/of festival:
Hoofdprogramma / Julidans
Uitvoerenden:
Hooman Sharifi / Carte Blanche (IR/NO)

Dansers vertolken de waargebeurde verhalen van de vluchtelingen aan de grenzen van Europa.

MEER INFORMATIE

Hooman Sharifi heeft nooit onder stoelen en banken gestoken dat hij vindt dat politiek engagement en sociale verantwoordelijkheid belangrijke drijfveren zijn in alles wat hij doet. En dus in zijn danswerk. Of in zijn woorden: "Art = politics"
De Iraans-Noorse dansmaker is artistiek directeur van het Noorse gezelschap Carte Blanche en creëerde ruim 30 choreografieën. De dans zelf is abstract, maar de voorstellingen gaan expliciet over politieke en maatschappelijke onderwerpen. De stijl van Sharifi is krachtig, fysiek en theatraal. Je ziet ook de energie van de hiphop die hij beoefende voor hij ging studeren aan de dansacademie van Oslo. Julidans liet eerder Sharifi's Shadows remain silent zien als kick-off van editie 2015.

While They Are Floating gaat over een thema waar niemand omheen kan: de vluchtelingencrisis. Als iemand weet hoe het is om in de schoenen van een vluchteling te staan, is het wel Sharifi: hij kwam op zijn 15e, in zijn eentje, als vluchteling naar Noorwegen. Hij wil ons daar, door zijn kunst, deelgenoot van maken. "Een geslaagde combinatie van sociaal engagement en esthetische flair. Het pijnlijke onderwerp wordt ons nergens te expliciet ingewreven en leidt niet af van de danservaring", schreef de krant Bergens Tidende.

Terwijl we binnenkomen in de zaal, vertellen de dansers ons de waargebeurde verhalen van vluchtelingen die recent naar Europa kwamen en die door Carte Blanche werden geïnterviewd. Verhalen over hun reis, hun herinneringen, hun afscheid, hun keuzes, hun eenzaamheid. Daarna, op het podium, krijgt de dans extra lading door de verhalen die we gehoord hebben, door de mensen die in de woorden even tot leven komen.

Julidans Inside Out
Na de voorstelling organiseren Inge Koks en Sonja Augart Talking Together: een goed gesprek over actuele onderwerpen, geïnspireerd door de voorstelling maar niet óver de voorstelling. Talking Together is zowel salon als ‘trainingskamp’ als nagesprek, voor iedereen die wel eens nadenkt over hoe het er in onze wereld aan toe gaat.