Canine Jaunâtre 3

Julidans
Canine Jaunâtre 3
Genre:
Theater / Internationaal
Serie en/of festival:
Hoofdprogramma / Julidans
Uitvoerenden:
Marlene Monteiro Freitas / Batsheva Dance Company (CV/IL)

“Briljant en knotsknettergek”, schreef de recensent van Theaterkrant na het zien van Of Ivory and Flesh van Marlene Monteiro Freitas. En gaf vijf sterren: “Deze voorstelling vergeten is vrijwel onmogelijk.” van onze wereld, een vervreemdende spiegel voor hoe wij mensen met elkaar omgaan.

MEER INFORMATIE

Dat was in 2015. In 2017 opende de eigenzinnige Kaapverdische choreografe – we mogen haar gerust een enfant terrible noemen – het Kunstenfestivaldesarts met Bacantes, een ambitieus spektakelstuk waarin ze haar liefde voor irrationaliteit botvierde. Freitas: “Er zijn geen regels.”

Het werk van Freitas is theatraal en uitgesproken. Ze flirt met de extravagante taal van de mode en de popcultuur en dat zie je terug in de personages, kostuums en make-up. In 2018 kreeg Freitas de Zilveren Leeuw, de prestigieuze prijs van de Biënnale van Venetië, die wordt uitgereikt aan veelbelovende jonge dansmakers. Ook kreeg ze – net zo eervol misschien wel – van de wereldberoemde choreograaf Ohad Naharin carte blanche om bij de vermaarde Batsheva Dance Company een nieuw werk te creëren met de 17 dansers van het gezelschap: Canine Jaunâtre 3, oftewel Vergeelde hoektand 3. Een ijzersterke, uitgesproken voorstelling die zowel grappig, ontroerend, weird als politiek is. In een muziekcollage van songs van Nick Cave, Joy Division, Amy Winehouse, Salif Keita tot Rihanna, Steve Reich en Tsjaikovski zetten absurdistische karakters alles op alles om hun eigen identiteit te behouden en te overleven op een plek waar regels onduidelijk zijn.

Freitas liet zich inspireren door Piero di Cosimo's 16e-eeuwse schilderij The Building of a Palace. Ze vroeg zich af hoe je als mensen samen iets opbouwt en welke hindernissen je tijdens het proces tegenkomt, letterlijk en figuurlijk. Achttien dansers van Batsheva staan op het toneel in een soort lego-bouwsite. Daarin lopen allerlei figuren rond die opdrachten uitvoeren. Ze bouwen en breken af in een vreemde wereld waar eigen spelregels gelden. Freitas' legowereld is een surrealistische, plastic versie.

Ohad Naharin over Marlene en Canine Jaunâtre 3: "With spectacular visuals, Marlene succeeds in combining the absurd with the bleak and with the political. She crosses lines and writes new codes that impel the dance world forward. This is a work filled with abysmal sadness, humor and love for humanity. I invite you to see this performance out of the gratitude that I feel towards this artist and the dancers of the company who together have created an important milestone. Marlene is a rare kind of artist: a creator of change."

Deze voorstelling wordt mede mogelijk gemaakt door Ammodo.

Julidans Inside Out
Op woensdag 4 juli vindt er na afloop van de voorstelling een nagesprek plaats.