Marco da Silva Ferreira (PT) / Ginevra Panzetti & Enrico Ticconi (DE/IT)

Double bill: Fantasie Minor & A e R e A

Double bill: Fantasie Minor & A e R e A
05 jul '24
Marco da Silva Ferreira (PT) / Ginevra Panzetti & Enrico Ticconi (DE/IT)
Sluiten
05 jul '24

Double bill: Fantasie Minor & A e R e A

Marco da Silva Ferreira (PT) / Ginevra Panzetti & Enrico Ticconi (DE/IT)

Let’s go outside! Ook deze zomer verschijnt Julidans, het internationale festival voor hedendaagse dans, in het Vondelpark voor twee inspirerende avonden vol dans in de openlucht. Combineer je zomerse avondwandeling door het park met een dansvoorstelling met internationale allure.

Op vrijdag 5 juli zie je in het Openluchttheater een double bill met Fantasie Minor van Marco da Silva Ferreira en A e R e A van Ginevra Panzetti en Enrico Ticconi.

Julidans Open-Air

Locatie Vondelpark Openluchttheater
Duur nnb
Taal language no problem

Fantasie Minor - Marco da Silva Ferreira

Choreograaf Marco da Silva Ferreira, afkomstig uit de clubscene, is een meester in het mixen van genres. In de buitenlocatievoorstelling Fantasie Minor zet hij de romantische klanken van Schuberts vierhandige pianostuk tegenover de vier voeten van twee hiphopdansers, getraind in battles en freestyle. Er ontvouwt zich een verhaal dat de cultuurclash ver overstijgt.


In het speelse duet van twee jonge urban dansers, gechoreografeerd door Marco da Silva Ferreira, schuilt de inherente lichtheid en vreugde van dans. Geïnspireerd door de partituur van Schuberts Fantaisie in F mineur D.940, nemen Chloé Robidoux en Anka Postic, goede jeugdvrienden, je in Fantasie Minor mee op een ontdekkingsreis door de diverse facetten en gebarencodes van house- en klassieke dans. De beperkte ruimte van de buitenlocatie dwingt hen tot nauwe interactie, wat hun creativiteit en mogelijkheden verder uitdaagt.

Met aanstekelijk plezier spelen ze met gendercodes en choreografische clichés. Gekleed in petten, witte T-shirts, korte broeken en dikke zwarte laarzen bewegen ze synchroon over het podium, bijna als in een boksring.

-|-
Maar naarmate de choreografie vordert, gaat het verder dan alleen ‘overwinnen’; er komt een diepgaande emotionele openheid naar boven.

Da Silva Ferreira combineert zonder enige aarzeling house en hiphop, dancehall en klassiek, om dans een dringende vitaliteit te geven. Met Fantasie Minor creëert hij een overgangsritueel tussen extremen, wat wordt benadrukt door Schuberts stuk, het laatste dat hij componeerde vóór zijn dood op 31-jarige leeftijd. De muziek, die is geremixt met urban en techno, doorloopt diverse stemmingen, waardoor de dansers voortdurend worden aangemoedigd om te balanceren tussen uitersten.

A e R e A - Ginevra Panzetti en Enrico Ticconi

Het Vondelpark Openluchttheater is de ideale locatie voor het duet A e R e A van Ginevra Panzetti en Enrico Ticconi. Hierin verkennen de makers de connotaties rond één object dat iedereen tot de verbeelding spreekt: de vlag. Wat blijft er over als je die lap stof stript van alle betekenissen?


Als militair symbool, hoogtepunt van een feestelijke gebeurtenis, vaandel van sociale strijd. Als waarschuwing voor gevaar, en zelfs als symbool van scheiding en dood wanneer het als lijkwade wordt gebruikt. De vlag komt automatisch met allerlei verhalen, creëert mythen en demonstreert macht.

Van oudsher heeft de vlag tot doel begrippen rond loyaliteit en scheiding over te brengen en verschillen te markeren tussen een fictief ‘wij’ en een groep van ‘zij’. Maar de vlaggen waarmee Panzetti en Ticconi in hun dansstuk zwaaien, zijn monochroom zilverkleurig en vrij van wapenschildachtige symboliek. Hiermee is de vlag teruggebracht tot zijn pure plastische essentie: een blanco canvas waarop alles kan ontstaan, beginnen of verdwijnen.

-|-
De titel van het stuk combineert twee termen die grafisch over elkaar heen worden gelegd om samen te smelten tot één woord: ARA – AEREA. Ara geeft de plaats aan die in de oudheid aan het offer was gewijd, terwijl het Griekse woord voor lucht, aerea, de fysieke kwaliteit van de vlag aangeeft: hij bereikt zijn grootste uitdrukking van kracht zodra hij is gehesen en in de lucht wappert.

In hun multidisciplinaire producties, die balanceren op het snijvlak van dans, performance en beeldende kunst, onderzoeken Panzetti en Ticconi de complexe relatie tussen communicatie, macht en geweld. Ze creëren gelaagde beelden die zowel het verleden als het heden verkennen voor alles wat nog komen gaat.

MEER

Language NP Language no problem Double bill: Étude des hommes / TARANTO ALEATORIO Double bill: Étude des hommes / TARANTO ALEATORIO Patricia van Deutekom (NL) / María del Mar Suárez, La Chachi (ES)
Sluiten Patricia van Deutekom (NL) / María del Mar Suárez, La Chachi (ES) Double bill: Étude des hommes / TARANTO ALEATORIO
12 jul '24
Op vrijdag 12 juli zie je in het Openluchttheater een double bill met étude des hommes van Patricia van Deutekom en TARANTO ALEATORIO van Maria del Mar Suárez.
Language NP Language no problem Skatepark Skatepark Mette Ingvartsen (DK/BE)
Sluiten Mette Ingvartsen (DK/BE) Skatepark
15 jul '24 t/m 16 jul '24
Het theater wordt door de Deense choreograaf Mette Ingvartsen getransformeerd tot een skatepark waar de ene na de andere skatestunt ten beste wordt gegeven.
Language NP Language no problem Still Life Still Life Alan Lucien Øyen (NO) / winterguests
Sluiten Alan Lucien Øyen (NO) / winterguests Still Life
13 jul '24 t/m 15 jul '24
Geïnspireerd door de radicale Japanse butoh-dans en de menselijke stem gaat Alan Lucien Øyen op zoek naar een verbinding met de wereld en pure menselijke expressie.
Language NP Language no problem Closed Eyes Closed Eyes Alida Dors (NL) / Theater Rotterdam
Sluiten Alida Dors (NL) / Theater Rotterdam Closed Eyes
12 jul '24 t/m 13 jul '24
In het magistrale dansconcert Closed Eyes vertelt choreograaf Alida Dors een even persoonlijk als politiek verhaal. Met een mix van spoken word, dans, muziek en indringende videobeelden keert ze in de voorstelling terug naar de plek van haar voorouders.
Language NP Language no problem Here whilst we walk Here whilst we walk Gustavo Ciríaco (BR) / Andrea Sonnberger (AT)
Sluiten Gustavo Ciríaco (BR) / Andrea Sonnberger (AT) Here whilst we walk
12 jul '24 t/m 13 jul '24
De groep als een mobiele sculptuur in het Amsterdamse stadslandschap.
Language NP Language no problem On Stage On Stage Maria Hassabi (GR)
Sluiten Maria Hassabi (GR) On Stage
10 jul '24 t/m 11 jul '24
In meditatieve hyperfocus kijken naar de mens.
Language NP Language no problem aCORdo aCORdo Alice Ripoll (BR) / Cia REC
Sluiten Alice Ripoll (BR) / Cia REC aCORdo
10 jul '24
Intense dans over de rauwe realiteit van het Brazilië van vandaag.