Maria Hassabi (GR)

On Stage

On Stage
10 jul '24 t/m 11 jul '24
Maria Hassabi (GR)

De live-installaties van de Cypriotische dansmaker Maria Hassabi zuigen je mee in stilte, hyperfocus en esthetische precisie. In de solo On Stage danst Hassabi in indrukwekkende super slow-motion als ode aan het menszijn in al zijn facetten.

Heb geduld en ga er goed voor zitten: in On Stage gaat Maria Hassabi van beeld naar beeld in ultralangzame bewegingssequenties. De internationaal veelgevraagde bewegingskunstenaar roept daarbij een vervreemdend gevoel van herkenning op: de poses verschuiven van alledaags en herkenbaar naar bewegingen die ons kunnen doen herinneren aan iconische personages uit onze collectief gedeelde herinneringen. Zo bouwt Hassabi steentje voor steentje aan een overbrugging van de persoonlijke naar de gedeelde beleving.

Julidans On Stage

Nederlandse première


Locatie Internationaal Theater Amsterdam
Zaal Grote Zaal
Duur 60 minuten
Taal Language no problem

REVIEWS

Theaterkrant

‘Als een aangeklede David van Michelangelo verandert ze in een noeste werker van Meunier, glijdt ze over in een sexy Marilyn Monroe-icoon, in een treurende vrouw van Käthe Kollwitz, in een oud-Grieks godenbeeld.’

Pzazz

‘Het maakt ‘On stage’ tot een wat onthutsend, erg sterk werk: Het betokkelt alle snaren van je blik op anderen, maar legt de verantwoordelijkheid helemaal bij jezelf.’


De veranderingen in Hassabi poses zijn nauwelijks merkbaar: alles is vloeibaar in één voortdurende transformatie, elk detail krijgt betekenis. Hassabi’s lichaamsbeheersing is ontzagwekkend: de super slow-motion oogt spectaculairder en imposanter dan menig circusact of actiestunt.

De titel On Stage verwijst naar hét podium voor de menselijke ziel: het lichaam. De poses – macho met de handen in de zakken, dan weer sensueel en uitdagend – worden vastgehouden in lange frames van stilte. Hierdoor krijgt de kijker de tijd om elke belichaamde positie uitgebreid te bekijken en daadwerkelijk te gaan zíén. Op deze manier reflecteert Hassabi op de relatie tussen de menselijke figuur en sculpturaal object, waarbij ze verwijst naar ‘het podium van het leven’. We stellen ons lichaam immers voortdurend tentoon – of we dat nou willen of niet.
-|-
De belichting van Aliki Danezi Knutsen is op Hassabi gericht, waarbij de lichtkegel steeds van grootte verandert en ten slotte het hele podium in het licht komt te staan. De soundscape van Stavros Gasparatos is onder andere geïnspireerd op het geluid van de zee – evenzeer vertragend en toch zo bruisend van het leven.

CREDITS


uitgevoerd door Maria Hassabi
geluidsontwerp Stavros Gasparatos enMaria Hassabi
lichtontwerp Aliki Danezi Knutsen
kostuums Victoria Bartlett en Maria
assistenten  Elena Antoniou en Maribeth Nartatez
uitvoerend producent & dramaturgie Ash Bulayev
management en internationale distributie Rui Silveira en Something Great
-|-
On Stage
is een productie van Maria Hassabi in samenwerking met Something Great (Berlin - DE) co-geproduceerd door Tanzquartier Wien (Vienna - AT), Kunstenfestivaldesarts (Brussels - BE), Julidans (Amsterdam - NL), Festival d'Automne à Paris (Paris - FR) en Taipei Arts Festival / TPAC - Taipei Performing Arts Centre (Taipei - TW)

MEER

Language NP Language no problem After After After After Arno Schuitemaker (NL)
Sluiten Arno Schuitemaker (NL) After After
07 jul '24 t/m 08 jul '24
Hoe kunnen we nieuwe werelden creëren?
Language NP Language no problem Closed Eyes Closed Eyes Alida Dors (NL) / Theater Rotterdam
Sluiten Alida Dors (NL) / Theater Rotterdam Closed Eyes
12 jul '24 t/m 13 jul '24
In het magistrale dansconcert Closed Eyes vertelt choreograaf Alida Dors een even persoonlijk als politiek verhaal. Met een mix van spoken word, dans, muziek en indringende videobeelden keert ze in de voorstelling terug naar de plek van haar voorouders.
Language NP Language no problem Age of Content Age of Content Ballet National de Marseille / (LA)HORDE (FR)
Sluiten Ballet National de Marseille / (LA)HORDE (FR) Age of Content
03 jul '24 t/m 05 jul '24
Bloedstollende danshybride 2.0 langs metaverse en avatars.
Language NP Language no problem Faith Faith Club Guy & Roni (NL) / Khalid Benghrib (MR) / HIIIT
Sluiten Club Guy & Roni (NL) / Khalid Benghrib (MR) / HIIIT Faith
13 jul '24 t/m 14 jul '24
In een unieke combinatie van explosieve dans, Marokkaanse Gnawa-trance en datagestuurde elektronica verkennen negen dansers en vijf muzikanten de spirituele ruimtes tussen traditie en vooruitgang.
Language NP Language no problem Corpus Criolla Corpus Criolla Faizah Grootens (NL) / KIP Republic
Sluiten Faizah Grootens (NL) / KIP Republic Corpus Criolla
05 jul '24 t/m 11 jun '24
Teder, kwetsbaar en sensitief onderzoek naar de Creoolse lichaamstaal
Language NP Language no problem Libya Libya Radouan Mriziga (MR)
Sluiten Radouan Mriziga (MR) Libya
10 jul '24 t/m 11 jul '24
Een alternatieve geschiedenis in dans, muziek, verhalen en rap.