Club Guy & Roni (NL) / Khalid Benghrib (MR) / HIIIT

Faith

Faith
13 jul '24 t/m 14 jul '24
Club Guy & Roni (NL) / Khalid Benghrib (MR) / HIIIT

Club Guy & Roni heeft het gehad met doemdenken en cynisme; wat de wereld nodig heeft, is hoop en vertrouwen in de toekomst. In een unieke combinatie van explosieve dans, Marokkaanse Gnawa-trance en datagestuurde elektronica verkennen negen dansers en vijf muzikanten de spirituele ruimtes tussen traditie en vooruitgang.

Julidans On Stage / Julidans NL

Wereldpremière

Locatie Internationaal Theater Amsterdam
Zaal Grote Zaal
Duur nnb
Taal Language no problem


FAITH
is een transformatieve reis naar een spirituele wereld waarvan we in het Westen misschien wel te veel zijn weggedreven. De voorstelling brengt dansers van Club Guy & Roni en het Marokkaanse dansgezelschap Cie 2k_Far samen met vijf muzikanten van onder andere HIIIT (voormalig Slagwerk Den Haag) uit Nederland en Marokko. Met elkaar exploreren ze een gemeenschappelijke basis – een zowel kwetsbare als dynamische ‘tussenruimte’ – die essentieel is voor een gezamenlijk geloof in de toekomst.

FAITH verwijst niet alleen naar religieuze overtuiging, maar ook naar het vertrouwen dat je in een ander hebt. De inspiratie voor deze voorstelling komt voort uit Guy Weizmans Marokkaanse roots, die hij deelt met Khalid Benghrib, de voorman van Cie 2k_Far. Weizman voelt een artistieke verwantschap met Benghrib in hun streven om dans te gebruiken als een vorm van totaaltheater.

De eeuwenoude Marokkaanse Gnawa-muziektraditie dient als katalysator voor hun artistieke samenwerking. Gnawa, met zijn guembri (driesnarige basluit), qraqebs (metalen castagnetten) en bedwelmende repetitieve gezangen, staat bekend als de ‘woestijnblues’. Het roept een trance-ervaring op tijdens lila-genezingsrituelen, waarbij djinns (geesten) worden opgeroepen om de donkere aspecten van het leven onder ogen te zien.
-|-
De jonge componist Max Frimout (1999) daagt de Gnawa uit met elektronische muziek door middel van modulaire synthesizers en datagestuurde computerprogramma’s. De ruimte tussen de twee muzikale uitersten wordt door choreograaf Roni Haver verkend met een spetterende fysicaliteit.

FAITH is het nieuwste werk binnen de serie The Human Odyssey, na eerdere succesvolle producties als Fortune en Islands of Empathy. In deze serie brengt Club Guy & Roni verschillende culturen en wereldbeelden samen en laat ze botsen, met als doel onderliggende menselijke connecties te ontsluieren. Het gezelschap heeft een loyale fanbase dankzij het gebruik van opwindende livemuziek en spectaculaire choreografieën.

Over Guy Weizman en Roni Haver

Guy Weizman (Tel Aviv) en Roni Haver (Jeruzalem) zijn onafscheidelijke figuren in de interdisciplinaire theater- en dansscene. Ze werken respectievelijk als choreograaf, danser, regisseur en zijn de oprichters van Club Guy en Roni en NITE in Groningen.

Weizman groeide op in een Joods-Marokkaans gezin, met wortels in dezelfde wijk in Casablanca waar Khalid Benghrib opgroeide. Zowel Weizman als Haver begonnen hun danscarrière bij het prestigieuze Bat-Sheva ensemble in Tel Aviv en hebben sindsdien samengewerkt bij verschillende gezelschappen in Berlijn, Barcelona en bij Galili Dance in Groningen.

Haver staat bekend om haar energieke choreografieën die uiterste precisie en diepe concentratie van de dansers laten zien. Haar choreografieën, met hun kenmerkende explosieve energie, vereisen technisch vaardige dansers met een eigen sterke intuïtie en karakter. Een essentieel onderdeel van hun artistieke visie is de serie Human Odyssey, waarin ze samenwerken met dans- en theatergezelschappen over de hele wereld. Door het verkennen en vastleggen van menselijke existentiële thema's verrijken ze de interculturele dialoog met innovatieve artistieke uitwisseling.

Over Khalid Benghrib

Khalid Benghrib, geboren en getogen in Casablanca, begon zijn dansreis in La Rochelle. Geïnspireerd door de spirituele rijkdom van zijn opvoeding put Khalid uit tradities als Gnawa en Hmadcha. Zijn choreografie, beïnvloed door nachten van ritueel en trance, dient als een venster op culturele verkenning en zelfontdekking. Recente werken zoals L'Haal en Q-a vermengen hedendaagse dans met de levendige kleuren en structuren van zijn voorouderlijk erfgoed en nodigen het publiek uit in een ruimte waar traditie en moderniteit elkaar ontmoeten. Benghrib's artistieke reis toont de transformerende kracht van beweging, het verbinden van verschillende werelden en verhalen om een dans te creëren die resoneert met het leven zelf.

CREDITS


Club Guy & Roni / 2k_far / HIIIT

choreografie Khalid Benghrib, Roni Haver, Guy Weizman
cast (dans) Adam Peterson, Harléya Luya, Jésula Toussaint Visser, Kamal Aadissa, Mehdi Dahkan, Mouad Aissi, Rosie Reith, Sofiko Nachkebiya, Tatiana Matveeva
cast (muziek) Karima El Fillali, Max Frimout, Mehdi Nassouli, Niels Meliefste, Ryoko Imai
compositie Max Frimout
kostuumontwerp MAISON the FAUX
decorontwerp Ascon de Nijs
lichtontwerp Maarten van Rossem
geluidsontwerp Peter Zwart, Bram Anneveldt
dramaturgie Friederike Schubert

MEER

Language NP Language no problem Out Of This World Out Of This World Sytske Frederika van Koeveringe (NL)
Sluiten Sytske Frederika van Koeveringe (NL) Out Of This World
03 jul '24 t/m 16 jul '24
Opgaan in kleur, beweging en verbinding
Language NP Language no problem After After After After Arno Schuitemaker (NL)
Sluiten Arno Schuitemaker (NL) After After
Hoe kunnen we nieuwe werelden creëren?
Language NP Language no problem Lapis Lazuli Lapis Lazuli Euripides Laskaridis (GR) / OSMOSIS
Sluiten Euripides Laskaridis (GR) / OSMOSIS Lapis Lazuli
Het werk van ‘verbeeldingsmagiër’ Euripides Laskaridis wordt omschreven als surrealistisch, krankzinnig en Felliniaans. Zijn nieuwste, Lapis Lazuli, is een poëtische en groteske fabel die de grootsheid en tekortkomingen van de mensheid verkent, een burlesk verhaal waarin chaos centraal staat.
Language NP Language no problem Voice Noise Voice Noise Jan Martens (BE) / GRIP
Sluiten Jan Martens (BE) / GRIP Voice Noise
Stap binnen in het universum van vrouwenstemmen.
Language NP Language no problem SCARBO SCARBO Ioannis Mandafounis (DE/GR) / Dresden Frankfurt Dance Company
Sluiten Ioannis Mandafounis (DE/GR) / Dresden Frankfurt Dance Company SCARBO
Intimiteit en virtuositeit in solo over menselijke veerkracht.
Language NP Language no problem Repertoire N.2 Repertoire N.2 Davi Pontes & Wallace Ferreira (BR)
Sluiten Davi Pontes & Wallace Ferreira (BR) Repertoire N.2
Naakt tot op het bot. Nou ja, bijna naakt dan: de Braziliaanse performers Davi Pontes en Wallace Ferreira dragen alleen een paar sneakers en Nike-sokken. Ruim baan voor het lichaam in zijn puurste vorm, doordrenkt met kracht, humor en politiek.
Language NP Language no problem Still Life Still Life Alan Lucien Øyen (NO) / winterguests
Sluiten Alan Lucien Øyen (NO) / winterguests Still Life
13 jul '24 t/m 15 jul '24
Geïnspireerd door de radicale Japanse butoh-dans en de menselijke stem gaat Alan Lucien Øyen op zoek naar een verbinding met de wereld en pure menselijke expressie.
Language NP Language no problem Manual Focus Manual Focus Mette Ingvartsen (DK/BE)
Sluiten Mette Ingvartsen (DK/BE) Manual Focus
Het lichaam ondersteboven en binnenstebuiten