Jefta van Dinther (SE) / Cullberg

On Earth I’m Done - Part 1: Mountains Part 2: Islands

On Earth I’m Done - Part 1: Mountains Part 2: Islands
06 jul '22 t/m 07 jul '22
Jefta van Dinther (SE) / Cullberg
Sluiten

Jefta van Dinther (SE) / Cullberg

On Earth I’m Done - Part 1: Mountains Part 2: Islands

06 jul '22 t/m 07 jul '22

Voorstellingen

Ultrafysiek en meedogenloos in zijn vorm

Hoe kun je verliefd zijn én blijven op onze steeds veranderende wereld? In het tweeluik On Earth I’m Done gaat choreograaf Jefta van Dinther in op die vraag met de solo Mountains en het groepsstuk Islands.

Julidans
Hoofdprogramma

Duur 150 minuten, incl. pauze
Locatie Internationaal Theater Amsterdam
Zaal Rabozaal

On Earth I'm Done: Mountains & Islands


Sommige dansstukken hebben zó’n impact dat ze een collectieve extase bij de toeschouwers teweegbrengen. De Zweeds-Nederlandse Jefta van Dinther doet dat met zijn werk als geen ander. De ‘lieveling van de Europese danspodia’ laat licht, ruimte, geluid en lichamen van dansers samenvloeien tot – wat een recensent ooit pakkend verwoordde – ‘een compositie van ervaringsstructuren’. Van Dinthers choreografieën zijn ultrafysiek, fraai in beeld gebracht en ronduit overrompelend.

Voor het Zweedse Cullberg maakte de choreograaf het ‘archaïsch-futuristische’ tweeluik On Earth I’m Done, met de solo Mountains als eerste deel. Het tweede deel, Islands, is een groepsstuk voor dertien dansers.

In Mountains zijn we getuige van de geboorte van een nieuwe wereld. De danser verhoudt zich tot een lap stof van tientallen meters, die in een magische belichting wordt geplooid en vervormd tot een steeds veranderend berglandschap. ‘Meedogenloos in zijn vorm,’ schreef Svenska Dagbladet. ‘Het werk luistert naar driften, verlangens, angsten en achterdocht die onder de oppervlakte van homo sapiens trillen – onze fragiele relatie met een wereld die voortdurend uit onze handen dreigt te glippen.’
-|-
In Islands kijken we terug op een wereld die niet meer bestaat. Er vormt zich een alternatieve samenleving, afgezonderd van de rest van de wereld. Volgens Van Dinther ‘een plek waar menselijkheid niet langer vanzelfsprekend is’. De wezens die we hier ontmoeten, denken, handelen en spreken met iets dat lijkt op menselijke emoties, maar hun innerlijke leven is synthetisch en hun sociale interactie is gehackt.

Samen zijn de twee delen van On Earth I’m Done een indringende wake-upcall om beter om te gaan met onze wereld. Waarom vernietigen we onze thuisplaneet om een cultuur in stand te houden die steeds minder met ons wezenlijke mens-zijn te maken heeft?

Jefta van Dinther

‘De voorstelling roept vragen op over wat het betekent om mens te zijn, wat het is om op deze planeet te bestaan en voor deze te zorgen. De voorstelling duikt in de intelligentie van de natuur en de vorming van cultuur. En kijkt naar het nauw met elkaar verweven bestaan van natuur en cultuur.’

Credits


choreografie Jefta van Dinther
met Suelem de Oliveira da Silva
geluidsontwerp David Kiers
toneelbeeld Sven Jonke
-|-
lichtontwerp Jonatan Winbo
kostuum assistent Marita Tjärnström
coproducenten PACT Zollverein, Essen en Freiburg Theater
wereldpremière Dansens Hus, Stockholm, 4 februari 2021

MEER

Language NP Language no problem Vástádus eana - The answer is land Vástádus eana - The answer is land Elle Sofe Sara (NO)
Sluiten Elle Sofe Sara (NO) Vástádus eana - The answer is land
15 jul '22 t/m 16 jul '22
Choreograaf Elle Sofe Sara brengt met Vástádus eana / The answer is land een eerbetoon aan alle mensen die van de wereld een betere plek willen maken.
Language NP Language no problem The Power (of) The Fragile The Power (of) The Fragile Mohamed Toukabri (TN/BE) / Caravan Producties
Sluiten Mohamed Toukabri (TN/BE) / Caravan Producties The Power (of) The Fragile
15 jul '22 t/m 16 jul '22
In The Power (of) The Fragile danst de Vlaams-Tunesische Mohamed Toukabri samen met zijn moeder Mimouna Latifa Khamessi. We zien hun relatie gespiegeld in twee bewegende lichamen. Uit welke vormen kan de ‘meest archetypische aller relaties’ bestaan?
Language NP Language no problem Neighbours Neighbours Brigel Gjoka, Rauf 'Rubberlegz' Yasit & Rusan Filiztek in collaboration with William Forsyth
Sluiten Brigel Gjoka, Rauf 'Rubberlegz' Yasit & Rusan Filiztek in collaboration with William Forsyth Neighbours
14 jul '22 t/m 16 jul '22
Yasit en Gjoka creëren een fascinerende cocktail van stijlen en mogelijkheden in Neighbours, een emotioneel werk waarin de dansers verkennen wat buren bindt. En wat hen scheidt.
Language NP Language no problem Eros Eros Boukje Schweigman (NL)
Sluiten Boukje Schweigman (NL) Eros
14 jul '22 t/m 16 jul '22
Reclaim your body: Schweigman& en DOX vieren het vrouwenlichaam. In Eros gaan vijf vrouwen op zoek naar de kracht en het plezier van hun sensualiteit. In een eigentijds ritueel gaan de remmen los en wordt het vrouw-zijn in al zijn facetten gevierd.
Language NP Language no problem Fúria Fúria Lia Rodrigues (BR)
Sluiten Lia Rodrigues (BR) Fúria
14 jul '22
Fúria is Portugees voor woede, enthousiasme, passie, bezieling. Van al die emoties is de gelijknamige voorstelling van de Braziliaanse choreograaf Lia Rodrigues doordrenkt. Alle heilige huisjes worden omver geschopt in een barokke voorstelling.