Jefta van Dinther (SE) / Cullberg

On Earth I'm Done: Mountains & Islands

On Earth I'm Done: Mountains & Islands
06 jul '22 t/m 07 jul '22
Jefta van Dinther (SE) / Cullberg
Sluiten
Julidans

On Earth I'm Done: Mountains & Islands

Jefta van Dinther (SE) / Cullberg

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.

Ultrafysiek en meedogenloos in zijn vorm

Hoe kun je verliefd zijn én blijven op onze steeds veranderende wereld? In het tweeluik On Earth I’m Done gaat choreograaf Jefta van Dinther in op die vraag met de solo Mountains en het groepsstuk Islands.

Julidans
Hoofdprogramma

Duur 150 minuten, incl. pauze
Locatie Internationaal Theater Amsterdam
Zaal Rabozaal

Nagesprek op 7 juli met Choreograaf Jefta van Dinther

On Earth I'm Done: Mountains & Islands


Sommige dansstukken hebben zó’n impact dat ze een collectieve extase bij de toeschouwers teweegbrengen. De Zweeds-Nederlandse Jefta van Dinther doet dat met zijn werk als geen ander. De ‘lieveling van de Europese danspodia’ laat licht, ruimte, geluid en lichamen van dansers samenvloeien tot – wat een recensent ooit pakkend verwoordde – ‘een compositie van ervaringsstructuren’. Van Dinthers choreografieën zijn ultrafysiek, fraai in beeld gebracht en ronduit overrompelend.

Voor het Zweedse Cullberg maakte de choreograaf het ‘archaïsch-futuristische’ tweeluik On Earth I’m Done, met de solo Mountains als eerste deel. Het tweede deel, Islands, is een groepsstuk voor dertien dansers.

In Mountains zijn we getuige van de geboorte van een nieuwe wereld. De danser verhoudt zich tot een lap stof van tientallen meters, die in een magische belichting wordt geplooid en vervormd tot een steeds veranderend berglandschap. ‘Meedogenloos in zijn vorm,’ schreef Svenska Dagbladet. ‘Het werk luistert naar driften, verlangens, angsten en achterdocht die onder de oppervlakte van homo sapiens trillen – onze fragiele relatie met een wereld die voortdurend uit onze handen dreigt te glippen.’
-|-
In Islands kijken we terug op een wereld die niet meer bestaat. Er vormt zich een alternatieve samenleving, afgezonderd van de rest van de wereld. Volgens Van Dinther ‘een plek waar menselijkheid niet langer vanzelfsprekend is’. De wezens die we hier ontmoeten, denken, handelen en spreken met iets dat lijkt op menselijke emoties, maar hun innerlijke leven is synthetisch en hun sociale interactie is gehackt.

Samen zijn de twee delen van On Earth I’m Done een indringende wake-upcall om beter om te gaan met onze wereld. Waarom vernietigen we onze thuisplaneet om een cultuur in stand te houden die steeds minder met ons wezenlijke mens-zijn te maken heeft?

Svenska Dagbladet

"Mountains is meedogenloos in zijn vorm. Zonder iets concreet tastbaars af te beelden, luistert het werk naar driften, verlangens, angsten en vermoedens die trillen onder het oppervlak van de homo sapiens - onze fragiele relatie met een wereld die voortdurend uit onze handen dreigt te glippen. Het is een reis naar het onbekende innerlijk - op zoek naar een (spirituele) kern - die verbijstert, vangt en fascineert."

Credits


On Earth I’m Done:
Part 1: Mountains

choreografie Jefta van Dinther
uitvoering Marco da Silva Ferreira
geluidsontwerp David Kiers
scenografie Numen/For Use
lichtontwerp Jonatan Winbo
productie Cullberg
Co-productie by PACT Zollverein Essen, Freiburg Theater and Vitlycke – Centre for Performing Arts

-|-
On Earth I’m Done
Part 2: Islands

choreografie Jefta van Dinther
uitvoering door Adam Schütt, Agnieszka Sjökvist Dlugoszewska, Anand Bolder, Anna Fitoussi, Camille Prieux, Cecilia Wretemark-Hauck, Dan Johansson, Eliott Marmouset, Heather Birley, Johanna Tengan, Louise Dahl, Víctor Pérez Armero, Vincent Van der Plas
geluidsontwerp David Kiers

kostuum/toneel ontwerp Cristina Nyffeler
lichtontwerp Jonatan Winbo

MEER

Language NP Language no problem The Power (of) The Fragile The Power (of) The Fragile Mohamed Toukabri (TN/BE) / Caravan Producties
Sluiten Mohamed Toukabri (TN/BE) / Caravan Producties The Power (of) The Fragile
In The Power (of) The Fragile danst de Vlaams-Tunesische Mohamed Toukabri samen met zijn moeder Mimouna Latifa Khamessi. We zien hun relatie gespiegeld in twee bewegende lichamen. Uit welke vormen kan de ‘meest archetypische aller relaties’ bestaan?
Language NP Language no problem Eros Eros Schweigman& (NL)
Sluiten Schweigman& (NL) Eros
Celebrate the body: Schweigman& en DOX vieren het vrouwenlichaam. In Eros gaan vijf vrouwen op zoek naar de kracht en het plezier van hun sensualiteit. In een eigentijds ritueel gaan de remmen los en wordt het vrouw-zijn in al zijn facetten gevierd.
Language NP Language no problem Fúria Fúria Lia Rodrigues (BR)
Sluiten Lia Rodrigues (BR) Fúria
Fúria is Portugees voor woede, enthousiasme, passie, bezieling. Van al die emoties is de gelijknamige voorstelling van de Braziliaanse choreograaf Lia Rodrigues doordrenkt. Alle heilige huisjes worden omver geschopt in een barokke voorstelling.