Mohamed Toukabri (TN/BE) / Caravan Producties

The Power (of) The Fragile

The Power (of) The Fragile
15 jul '22 t/m 16 jul '22
Mohamed Toukabri (TN/BE) / Caravan Producties
Sluiten
Julidans

The Power (of) The Fragile

Mohamed Toukabri (TN/BE) / Caravan Producties

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.

Een aangrijpend duet van moeder en zoon over elkaar dragen en gedragen worden

Een intiemer en tederder duet zul je niet snel zien. In The Power (of) The Fragile danst de Vlaams-Tunesische Mohamed Toukabri samen met zijn moeder Mimouna Latifa Khamessi. We zien hun relatie gespiegeld in twee bewegende lichamen. Uit welke vormen kan de ‘meest archetypische aller relaties’ bestaan? En wat zijn de dromen en verlangens die daaruit voortkomen?

Julidans
Julidans EXTENDED
Duur 75 minuten
Locatie Podium Mozaïek

Nagesprek vrijdag 15 juli met Mohamed Toukabri

The Power (of) The Fragile


The Power (of) The Fragile
is een ontmoeting tussen twee lichamen: het ene jonger, krachtig en vitaal, het andere ouder en fragiel. Maar het is ook een ontmoeting tussen twee werelden. Moeder Latifa heeft er altijd van gedroomd om danseres te worden, Mohamed heeft wél de mogelijkheid gekregen van dans zijn beroep te maken. In Toukabri's eerste solo uit 2019, The Upside Down Man, zagen we Latifa al op video vanuit haar huiskamer in Tunis uit haar dak gaan op de discobeats van de Bee Gees. Toen Toukabri vorig jaar de Belgische nationaliteit kreeg, kon ze eindelijk met een visum naar hem toe komen. Na lange tijd van elkaar gescheiden te zijn geweest, vinden zoon en moeder elkaar nu terug op het podium.

De voorstelling is een verzameling beelden, associaties en reflecties over de vormen die de relatie tussen moeder en zoon kan aannemen.

-|-
Toukabri draagt zijn moeder in zijn armen, zoals hij ooit als kind in haar armen lag. En in zekere zin draagt zij hem nog steeds – als de moeder die hem het leven gaf, bij wie hij is weggegaan om zijn dromen na te jagen, maar bij wie het ook altijd weer als thuiskomen voelt.

De moeder wordt in The Power (of) The Fragile opgevoerd als metafoor voor geborgenheid. In een klanklandschap dat verwijst naar de natuur, religieuze plaatsen, mythologische figuren en het heelal, transformeren de lichamen van moeder en zoon voortdurend. Het toneel wordt een plek waar herinneringen een nieuwe betekenis krijgen en een mogelijke nieuwe toekomst wordt gevormd. The Power (of) The Fragile is 'een pamflet voor het recht om te gaan waarheen we maar willen’.

© Christian Tandberg
© Christian Tandberg
‘We hebben de neiging om het hart van het verstand te scheiden, het mannelijke van het vrouwelijke... Maar weet je, tussen geboorte en dood, daar wordt het leven geleefd. In dat tussendoortje.’

Credits


Concept en choreografie Mohamed Toukabri
Uitvoering Mimouna (Latifa) Khamessi en Mohamed Toukabri
Dramaturgie Diane Fourdrignier
Technische directie en scenografie Lies Van Loock
Geluidsontwerp en artistiek advies Annalena Fröhlich
Kostuumontwerp Ellada Damianou
Onderzoek en ontwikkeling Eva Blaute
Stagiaire Constant Vandercam
-|-
Met dank aan Estelle Baldé, Radouan Mriziga, Rim Toukabri, Bachir Toukabri, Sofian Ouissi, Julia Reist, Maria-Carmela Mini, Synda Jebali, Yasmin Dammak, Elise Cnockaert en Liz Kinoshita
Uitvoerende productie Caravan Production
Coproductie Needcompany, Vooruit, Beursschouwburg, Dansens Hus Oslo Residentieplekken Cultuurcentrum De Factorij, Needcompany, Vooruit, Charleroi Danse

Met de steun van De Vlaamse overheid en de Vlaamse Gemeenschapscommissie

MEER

Language NP Language no problem A Divine Comedy A Divine Comedy Florentina Holzinger (AT/NL)
Sluiten Florentina Holzinger (AT/NL) A Divine Comedy
In A Divine Comedy katapulteert de beruchte choreograaf het gelijknamige werk van de Italiaanse dichter Dante Alighieri naar het heden, en creëert zo hemel en hel in het hier en nu.
Language NP Language no problem BYGONES BYGONES David Raymond & Tiffany Tregarthen (CA) / Out Innerspace Dance Theatre
Sluiten David Raymond & Tiffany Tregarthen (CA) / Out Innerspace Dance Theatre BYGONES
Een angstvisioen dat totaal uit de bocht vliegt. Als een David Lynch-film op speed. Dansers die de zwaartekracht tarten. Boeken, theekopjes en bloempotten leiden een eigen leven, raadselachtige wezens sluipen uit de schaduw.
Language NP Language no problem Fúria Fúria Lia Rodrigues (BR)
Sluiten Lia Rodrigues (BR) Fúria
Fúria is Portugees voor woede, enthousiasme, passie, bezieling. Van al die emoties is de gelijknamige voorstelling van de Braziliaanse choreograaf Lia Rodrigues doordrenkt. Alle heilige huisjes worden omver geschopt in een barokke voorstelling.
Language NP Language no problem Stations Stations Louise Lecavalier (CA) / Fou Glorieux
Sluiten Louise Lecavalier (CA) / Fou Glorieux Stations
In Stations gaat Louise Lecavalier op zoek naar de pure essentie van dans. De legendarische ‘Flame on legs’ maakt met deze nieuwe solo haar meest persoonlijke en delicate voorstelling ooit.
Language NP Language no problem Re:INCARNATION Re:INCARNATION Qudus Onikeku (NG) / The QDance Company
Sluiten Qudus Onikeku (NG) / The QDance Company Re:INCARNATION
Tien jonge Afrikaanse performers en een muzikant vermengen artistieke expressie van toen én nu tot een weergaloze ode aan de Nigeriaanse cultuur.