Louise Lecavalier (CA) / Fou Glorieux

Stations

Stations
09 jul '22 t/m 10 jul '22
Louise Lecavalier (CA) / Fou Glorieux
Sluiten
Julidans

Stations

Louise Lecavalier (CA) / Fou Glorieux

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.

Lecavaliers virtuositeit raakt hoofd én hart

In Stations gaat Louise Lecavalier op zoek naar de pure essentie van dans. De legendarische ‘Flame on legs’ maakt met deze nieuwe solo haar meest persoonlijke en delicate voorstelling ooit.

Julidans
Hoofdprogramma

Duur 60 minuten
Locatie Internationaal Theater Amsterdam
Zaal Rabozaal

Nagesprek op 10 juli met Louise Cavalier

Stations


Ze tart de wetten van de zwaartekracht net zo makkelijk als die van de genetische mogelijkheden van de mens. Op haar 63ste danst ze nog steeds alsof het geen enkele moeite kost. Louise Lecavalier ‘a flame on legs’, ‘queen of speed, endurance and innovation’ was al legendarisch in de jaren tachtig als muze van Edouard Lock en zijn fameuze gezelschap La La La Human Steps. Ze was een beest op het toneel: ze tilde mannen op alsof ze veertjes waren, maakte krankzinnige dubbele schroeven in de lucht en had biceps waar de gemiddelde bootwerker alleen maar van kan dromen. Tegelijkertijd wist ze haar publiek niet alleen met kracht, snelheid en energie te imponeren maar ook in hoofd en hart te raken met haar dans.

Haar androgyne verschijning en fysieke kracht draagt bij aan een nieuwe manier van hoe we naar conventionele man-vrouwverhoudingen kijken. Nog steeds is ze oersterk, met haar tanige lijf, en nog steeds beweegt ze sneller en energieker dan menig jong talent. Lecavalier is een bekend gezicht op Julidans met haar in 2006 opgerichte gezelschap Fou glorieux.
-|-
Ze stond al met een groot aantal voorstellingen op het hoofdpodium, zoals Children & A few minutes of Lock en So Blue. Over Battleground schreef Het Parool (2019): ‘De danseres die in de jaren tachtig schitterde naast David Bowie, betoont zich in dit duet nog altijd een krachtige en razendsnelle danspartner.’

Haar danstaal is een combinatie van rauwe energie en emotionele uitdrukkingskracht. In haar nieuwe solo Stations gaat ze op zoek naar de pure essentie van dans in vier lichamelijke staten: vloeibaarheid, controle, meditatie en obsessie. Surfend op de bewegingen van eb en vloed, zoekt Lecavalier de ultieme vrijheid. Tussen vogel en olifant, tussen het verlangen te vliegen en de behoefte om geaard te zijn. Iedere vezel van haar lichaam drukt in Stations uit wat niet met woorden te zeggen is. Voor Lecavalier is deze zoektocht naar bevrijding een noodzaak: ‘Ik stortte me op iedere pas alsof mijn leven in het geding was.’

REVIEWS

Rheinische Post

‘Stations is een demonstratie van Lecavaliers virtuositeit en creativiteit. In krap een uur raast de 61-jarige Canadese als een derwisj over het toneel. Kort daarop volgen scènes die de allergrootste lichaamsbeheersing vereisen. Als van een andere planeet.’

Credits


In four stations and as many corporeal states—fluidity, control, meditation, and obsession—, Louise Lecavalier continues her vertiginous exploration of dance.

premiere February 14, 2020, tanzhaus nrw, Düsseldorf
gemaakt en uitgevoerd door Louise Lecavalier
artistiek assistent en repetitieleider France Bruyère

muziek
– Station 1 “Body”, Antoine Berthiaume (original music)
– Stations II “The Lure of the Mine”, Colin Stetson
– Stations III “In Touch”, Suuns and Jerusalem in My Heart
– Stations IV
 “Quiet” and “Station finale”, Antoine Berthiaume (original music)
“To See More Light” (excerpt), Colin Stetson
“Neressimo”, Teho Teardo and Blixa Bargeld

muzikale arrangementen Antoine Berthiaume
lichtontwerp Alain Lortie
scenografie advies Marc-André Coulombe
kostuums Yso, Marilène Bastien
productie en toneelmeester François Marceau

-|-
coproducenten Fou Glorieux ; tanzhaus nrw, Düsseldorf ; HELLERAU – European Centre for the Arts, Dresden ; Festival TransAmériques, Montreal ; Usine C, Montreal ; Harbourfront Centre, Performing Arts, Toronto ; National Arts Centre, Ottawa ; SFU Woodward’s Cultural Programs, Vancouver ; Diffusion Hector-Charland, L’Assomption and Repentigny

Fou glorieux
zakelijk directeur Cyrille Commer
tour Manager en hoofd communicatie Anne Viau
technisch directeur François Marceau
boekingsagent Europa Anne-Lise Gobin, Alma Office

Fou Glorieux wordt ondersteund door Conseil des arts et des lettres du Québec, the Canada Council for the Arts, and the Montreal Arts Council.

Louise Lecavalier gratefully acknowledges her co-producers and supporters. She would also like to thank Patrick Lamothe for his contribution to the musical research

MEER

Language NP Language no problem Fúria Fúria Cie. Lia Rodrigues (BR)
Sluiten Cie. Lia Rodrigues (BR) Fúria
Duizelingwekkende transformaties in een furieuze carnavalsoptocht als protest tegen de Braziliaanse politiek van verdeeldheid.
Language NP Language no problem The Power (of) The Fragile The Power (of) The Fragile Mohamed Toukabri (TN/BE) / Caravan Producties
Sluiten Mohamed Toukabri (TN/BE) / Caravan Producties The Power (of) The Fragile
In The Power (of) The Fragile danst de Vlaams-Tunesische Mohamed Toukabri samen met zijn moeder Mimouna Latifa Khamessi. We zien hun relatie gespiegeld in twee bewegende lichamen. Uit welke vormen kan de ‘meest archetypische aller relaties’ bestaan?
Language NP Language no problem DARKMATTER DARKMATTER Cherish Menzo (NL) / GRIP / Frascati Producties
Sluiten Cherish Menzo (NL) / GRIP / Frascati Producties DARKMATTER
Hoe zou de wereld eruitzien als er geen kolonisatie had bestaan? In D̶A̶R̶K̶MATTER weken Cherish Menzo en Camilo Mejía Cortés hun lichaam los uit vastgeroeste patronen en vooroordelen, en gaan ze op zoek naar een nieuwe, futuristische omgeving: het D̶A̶R̶K̶MATTER-universum.
Language NP Language no problem Eros Eros Schweigman& (NL)
Sluiten Schweigman& (NL) Eros
Celebrate the body: Schweigman& en DOX vieren het vrouwenlichaam. In Eros gaan vijf vrouwen op zoek naar de kracht en het plezier van hun sensualiteit. In een eigentijds ritueel gaan de remmen los en wordt het vrouw-zijn in al zijn facetten gevierd.
Language NP Language no problem JOY ENJOY JOY JOY ENJOY JOY Ann Van den Broek (NL/BE) / WArd/waRD
Sluiten Ann Van den Broek (NL/BE) / WArd/waRD JOY ENJOY JOY
Na een paar zware jaren is er behoefte aan lucht en licht, vindt choreograaf Ann Van den Broek. In Joy Enjoy Joy viert ze het leven, aards en dynamisch, met kostuums in alle kleuren van de regenboog en bruisende dans.