Christos Papadopoulos / Leon & the Wolf (GR)

OPUS

OPUS
10 jul '21 t/m 11 jul '21
Christos Papadopoulos / Leon & the Wolf (GR)
€25,-
Sluiten

Christos Papadopoulos / Leon & the Wolf (GR)

OPUS

10 jul '21 t/m 11 jul '21

Voorstellingen

OPUS is Die Kunst der Fuge van J.S. Bach zoals je die nog nooit hebt gezien. Ja, 'gezien' is hier het juiste woord. De maker en dansers groeven diep in de ritmes van de compositie en verbeelden die microscopisch precies. Ze voeren je mee naar een pure, onaangetaste wereld, ver weg van de dagelijkse beslommeringen.

Locatie Bellevue
Zaal Grote Zaal
Aanvangstijd 19:00
NL première

unieke zintuiglijke ervaring

Het van oorsprong Griekse woord 'klassiek', zegt choreograaf Christos Papadopoulos, beschrijft een werk (opus) dat is geschreven volgens de regels en idealen van de oud-Griekse en Romeinse cultuur. Het impliceert ook een superieur, complex werk. De structuur en complexiteit van de klassieke muziek worden in OPUS ontleedt en vertaald naar een totaal andere kunstvorm: dans.

Vier dansers zijn in OPUS de instrumenten waarmee een fysieke compositie wordt uitgevoerd. Soms spelen zij solo, soms samen. Soms volgen zij de ritmes van de muziek, soms de melodie. Maar emoties zijn uit den boze. Juist door zich daarvan te bevrijden, vindt Papadopoulos, kunnen de dansers de harmonische logica van de Fuge te laten zien. OPUS is een poging om niet onze psychologische, maar juist onze lichamelijke reactie op muziek vorm te geven. Door hun perfectionistische uitvoering, bieden deze dansers ons een unieke zintuiglijke ervaring.

-|-Papadopoulos is niet de eerste die de hechte relatie tussen dans en muziek onderzoekt, maar hij doet het wel op zijn eigen wijze. Met de microscoop, om dan weer uit te zoomen naar het grote geheel. Na het zien van OPUS werd de choreograaf vergeleken met een van grootste namen uit de danswereld: "Anne Teresa de Keersmaeker bouwt al jaren aan een oeuvre over de relatie tussen dans en muziek. Maar Papadopoulos weet een geheel uniek steentje bij te dragen aan dit bouwwerk door Bachs Die Kunst der Fuge volledig te transformeren tot er niets dan de ritmische structuur overblijft."

Christos Papadopoulos

Papadopoulos maakt minimalistische, hele precieze, uiterst pure dans. Toch ligt daaronder een thema dat ons direct raakt. Zijn voorstellingen gaan over samenleven, over het functioneren van individuen in de groep. Een Franse recensent noemde Papadopoulos ‘een noodzakelijk nieuw gezicht in de danswereld’. Nochtans arriveerde de Griek laat en onverwacht in de danswereld. Hij studeerde Politieke Wetenschappen en ontdekte pas daarna zijn passie voor dans. Maar toen ging het razendsnel. Na zijn studies dans in Amsterdam (School voor Nieuwe Dansontwikkeling) en Athene werd zijn werk meteen opgepikt door internationale festivals, waaronder Julidans (Elvedon, 2017 en ION, 2019). Papadopoulos werd ook gevraagd voor de choreografie van de openingsceremonies van de Olympische Spelen in Athene.

Credits

Concept & Choreography Christos Papadopoulos
Dancers Georgios Kotsifakis / Maria Bregianni / Ioanna Paraskevopoulou / Themis - Ariadne Andreoulaki
Music The Art of Fugue, Contrapunctus 1 by Johan Sebastian Bach
Music Edit Kornilios Selamsis
Video-PhotographyPatroklos Skafidas
International DistributionKey Performance

Veilig naar de voorstelling

Julidans houdt zich aan de geldende corona- maatregelen, zoals die zijn opgesteld door het RIVM en de Rijksoverheid. Zolang het coronavirus nog niet onder controle is, kan testen helpen om stapje voor stapje meer mogelijk te maken. De Rijksoverheid zet testen voor toegang in om sociale en culturele activiteiten op een veilige manier te faciliteren. Mogelijk heeft u, naast uw toegangsticket, ook een negatieve testuitslag nodig.

In de periode voor aanvang van de voorstelling ontvangen kaartkopers aanwijzingen met betrekking tot de dan geldende toegangsmaatregelen omtrent Covid-19. Dit zouden meerdere berichten kunnen zijn, al naar gelang het overheidsbeleid bekend wordt of wijzigt. Kaartkopers kunnen deze mails tot vlak voor aanvang van de voorstelling nog ontvangen, dus houdt de mailbox goed in de gaten. Mails kunnen vanuit Julidans, maar ook vanuit de theaters waar de voorstelling plaatsvindt, worden verstuurd.

BEKIJK OOK

Language NP Language no problem Uchronia Uchronia Vincent Riebeek (NL)
Sluiten Vincent Riebeek (NL) Uchronia
04 jul '21 t/m 05 jul '21
Losgemaakt van tijd en plaats wordt dansen een middel voor bevrijding. Er zijn geen grenzen aan wat mogelijk is.
Language NP Language no problem The Goldberg Variations, BWV 988 The Goldberg Variations, BWV 988 Anne Teresa De Keersmaeker (BE) & Pavel Kolesnikov (RU) / Rosas
Sluiten Anne Teresa De Keersmaeker (BE) & Pavel Kolesnikov (RU) / Rosas The Goldberg Variations, BWV 988
04 jul '21 t/m 07 jul '21
Samen met pianist Pavel Kolesnikov gaat De Keersmaeker in dialoog met de Goldbergvariaties, in een solovoorstelling die ze zelf danst. Met één aria en dertig variaties daagt de muziek de dans uit tot voortdurende verandering en tegelijk het behoud van een onveranderlijke kern.
Language NP Language no problem Making Dances - Dancing Replies Making Dances - Dancing Replies Lucinda Childs (VS) / Ginevra Panzetti & Enrico Ticconi (IT/DE) & Martha Graham (US) & Tim Etchells / Dance On Ensemble (DE)
Sluiten Lucinda Childs (VS) / Ginevra Panzetti & Enrico Ticconi (IT/DE) & Martha Graham (US) & Tim Etchells / Dance On Ensemble (DE) Making Dances - Dancing Replies
15 jul '21 t/m 16 jul '21
Uit het oude, zegt een Japans spreekwoord, leren we nieuwe dingen. Dit inspireerde Ty Boomershine en zijn gezelschap Dance On Ensemble tot een bijzonder project.
Language NP Language no problem LAVAGEM LAVAGEM Alice Ripoll (BRA) / Cie. REC
Sluiten Alice Ripoll (BRA) / Cie. REC LAVAGEM
15 jul '21 t/m 16 jul '21
Een voorstelling over water en zeep, en racisme. Over de vraag of we een vuile geschiedenis schoon kunnen wassen.
Language NP Language no problem HarleKing HarleKing Enrico Ticconi & Ginevra Panzetti (IT/DE)
Sluiten Enrico Ticconi & Ginevra Panzetti (IT/DE) HarleKing
11 jul '21 t/m 12 jul '21
Hij lijkt op een clown, deze harlekijn, maar hij is een duivel met meerdere gedaantes. 'Dit duo creëert een monsterlijke satire, perfect getimed, meesterlijk uitgevoerd.' - Danza & Danza.