Alice Ripoll (BRA) / Cie. REC

LAVAGEM

LAVAGEM
15 jul '21 t/m 16 jul '21
Alice Ripoll (BRA) / Cie. REC
€25,-

Een voorstelling over water en zeep, en racisme. Over de vraag of we een vuile geschiedenis schoon kunnen wassen. Emmers met water en zeep, daarmee maakten generaties zwarte Brazilianen de huizen van de rijken schoon, terwijl de racistische upperclass hen als vuil behandelden. Alice Ripoll gebruikt in LAVAGEM ('wassen') het schrobben en boenen als inspiratie voor beklijvende beelden over deze onfrisse geschiedenis.

Locatie ITA
Zaal Studio 1
Tijd 19:00
NL première

Kleurig zeepsop

Gevraagd naar wat hij vond van Trumps plannen om een muur te bouwen tussen Mexico en de Verenigde Staten, antwoordde de Uruguayaanse politicus Pepe Mujica ironisch: 'Wie gaat dan hun huizen schoonmaken?' LAVAGEM herformuleert de vraag in een abstracte voorstelling over deze vraag. Waar moet de bezem door? Het stof in de huizen? Of eerder de geraffineerde manieren waarop mensen en groepen mensen onzichtbaar worden gemaakt? Wat voor stank ruiken we in de stromen van water en zeep als we het spoor van de geschiedenis volgen? In LAVAGEM bedekt kleurig zeepsop de lichamen van de performers. De vrolijke bubbels staan voor de mogelijkheid om nog te dromen. Tegelijk maakt het gladde schuim het moeilijk om weg te komen of elkaar te ondersteunen.

-|-Alice Ripoll (Rio de Janeiro) studeerde psychologie voor ze het roer omgooide en haar dansopleiding begon. Als choreografe focust ze zich op hedendaagse dans en dansvormen die je ziet in de straten van Brazilië. Ze verweeft de ervaringen en herinneringen van haar dansers in haar stukken. Zo kwam het idee voor LAVAGEM van danser Alan Ferreira. Een essentieel onderdeel van Ripolls voorstellingen is contact met het publiek. Ze zoekt steeds nieuwe manieren om nabijheid met hen op te zoeken. Haar werk is te zien op toonaangevende festivals in Brazilië en Europa. Als coproducent ondersteunt Julidans actief het artistieke traject van deze originele Braziliaanse maker.

credits

regie Alice Ripoll
concept Alan Ferreira
met Alan Ferreira, Hiltinho Fantástico, Katiany Correia, Rômulo Galvão, Tony Hewerton, Tuany Nascimento
productieleiding Natasha Corbelino
productie- en set-assistent Thais Peixoto
artistiek assistent Laura Samy
muzikaal assistent Rodrigo Maré
foto's Renato Mangolin
decorontwerper Raquel Theo
kostuumontwerpster Paula Ströher
lichtontwerper Tomas Ribas
visagisme rekwisieten Cleber de Oliveira
tour planning ART HAPPENS
ondersteuning Rafael Machado Fysiotherapie

coproductie Kunstenfetivaldesarts, PACT Zollverein, Kaserne Basel, Wiener Festwochen, Julidans, Festival de la Cité Lausanne, Passages Transfestival, Romaeuropa Festival en Teatro di Roma - Teatro Nazionale, Festival d'Automne à Paris.

met speciale dank aan Alexandre Belfort, Sulamita Costa, Juliana França, André Oliveira, Walace Ferreira, Juliete Schultz, Mauricio Lima, Pedro Bento, Thamires Candida, Dilo Paulo, Diewry Patrick, Lenna Santos de Siqueira, Camila Rocha, Centro Coreográfico da Cidade do Rio de Janeiro, Arnoldo Pereira de Souza, Anita Tandeta, Camila Moura, Renato Linhares, Cecilia Ripoll, Andrea Capella, Casa de Mystérios e Novidades.

Veilig naar de voorstelling

Julidans houdt zich aan de geldende corona- maatregelen, zoals die zijn opgesteld door het RIVM en de Rijksoverheid. Zolang het coronavirus nog niet onder controle is, kan testen helpen om stapje voor stapje meer mogelijk te maken. De Rijksoverheid zet testen voor toegang in om sociale en culturele activiteiten op een veilige manier te faciliteren. Mogelijk heeft u, naast uw toegangsticket, ook een negatieve testuitslag nodig.

In de periode voor aanvang van de voorstelling ontvangen kaartkopers aanwijzingen met betrekking tot de dan geldende toegangsmaatregelen omtrent Covid-19. Dit zouden meerdere berichten kunnen zijn, al naar gelang het overheidsbeleid bekend wordt of wijzigt. Kaartkopers kunnen deze mails tot vlak voor aanvang van de voorstelling nog ontvangen, dus houdt de mailbox goed in de gaten. Mails kunnen vanuit Julidans, maar ook vanuit de theaters waar de voorstelling plaatsvindt, worden verstuurd.

BEKIJK OOK

Language NP Language no problem THERE SHE IS - departing landscapes THERE SHE IS - departing landscapes Keren Levi (NL/IS) / NeverLike
Sluiten Keren Levi (NL/IS) / NeverLike THERE SHE IS - departing landscapes
08 jul '21 t/m 10 jul '21
In deze persoonlijke solo van Keren Levi staat afscheid nemen centraal. In tegenstelling tot veel van haar andere voorstellingen werkt Levi ditmaal met autobiografisch materiaal.
Language NP Language no problem OPUS OPUS Christos Papadopoulos / Leon & the Wolf (GR)
Sluiten Christos Papadopoulos / Leon & the Wolf (GR) OPUS
10 jul '21 t/m 11 jul '21
OPUS is Die Kunst der Fuge van J.S. Bach zoals je die nog nooit hebt gezien. Ja, 'gezien' is hier het juiste woord. De makers groeven diep in de ritmes van de compositie en verbeelden die microscopisch precies.
Language NP Language no problem Tender Men Tender Men Koen De Preter (BE)
Sluiten Koen De Preter (BE) Tender Men
10 jul '21 t/m 11 jul '21
Tender Men boeit en verwart, treitert en triggert ergens op de grens tussen bro, bromance en romance.
Language NP Language no problem NEPTUNE NEPTUNE LOIS ALEXANDER (NL/VS) / ICK DANS AMSTERDAM
Sluiten LOIS ALEXANDER (NL/VS) / ICK DANS AMSTERDAM NEPTUNE
15 jul '21 t/m 16 jul '21
Omringd door smeltende ijsblokken onderzoekt Lois Alexander de identiteit van zwarte vrouwen.
Language NP Language no problem Making Dances - Dancing Replies Making Dances - Dancing Replies Merce Cunningham (VS) & Mathilde Monnier (FR) & Martha Graham (US) & Tim Etchells (UK)/ Dance On Ensemble (DE)
Sluiten Merce Cunningham (VS) & Mathilde Monnier (FR) & Martha Graham (US) & Tim Etchells (UK)/ Dance On Ensemble (DE) Making Dances - Dancing Replies
13 jul '21 t/m 14 jul '21
Een brug tussen verleden en toekomst. 'Buitenbeentje' Mathilde Monnier creëert haar antwoord op Merce Cunninghams iconische werk Story.