Lois Alexander (NL/VS) / ICK Artist Space

NEPTUNE

NEPTUNE
15 jul '21 t/m 16 jul '21
Lois Alexander (NL/VS) / ICK Artist Space
€15,-
Sluiten
Julidans

NEPTUNE

Lois Alexander (NL/VS) / ICK Artist Space

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.

Omringd door smeltende ijsblokken onderzoekt Lois Alexander de identiteit van zwarte vrouwen.

Julidans NL
Aanvangstijd 20:30
Locatie Podium Mozaïek

Neptune gaat over de identiteit en realiteit van vrouwen van kleur, de kracht van de blik van anderen, reflecties, en de symboliek van ketenen in de geschiedenis van zwarte vrouwen.

Water is in Neptune het element waarmee Lois Alexander haar wereld onderzoekt. Alexander werd geboren in Californië, maar draagt de hele wereld mee in haar roots. Ze is van Afrikaans-Amerikaans, Filipijnse en Chinese afkomst. De natuur is voor Alexander een grote bron van kennis: "We kunnen zoveel leren van de wereld om ons heen. Ik ben ook geïnspireerd door ideeën uit het Afro-futurisme, dat verhalen uit de Afrikaanse diaspora verweeft met fantasie. En door denkers als Audre Lorde, die mensen aanzet om al hun kunde in te zetten om nieuwe realiteiten waar te maken."

-|-Alexander wordt soms zelf vloeibaar in haar waterchoreografie. In Neptune staat water voor transformatie. Alexander vindt het fascinerend hoe water kan veranderen van vaste materie (ijs) tot vloeibaar element, tot gas, en baseerde haar dans op deze fluïde eigenschappen. Alexander onderzoekt in deze voorstelling de structuren die zwarte vrouwen door de geschiedenis heen hebben beïnvloed en gevormd. Die geschiedenis herschrijft ze vanuit haar eigen perspectief. Neptune gaat over de identiteit en realiteit van vrouwen van kleur, de kracht van de blik van anderen, reflecties, en de symboliek van ketenen in de geschiedenis van zwarte vrouwen. De kettingen die de smeltende ijsblokken in het decor omhoog houden, maken dat wrange punt zichtbaar. Op het kruispunt van dans, beeldende kunst en muziek wil Neptune ruimte scheppen voor het nadenken over nieuwe manieren van bestaan.

Lois Alexander (NL/VS) | Neptune
Lois Alexander (NL/VS) | Neptune

Lois Alexander

Alexander studeerde dans in New York aan de Alvin Ailey School en de Juilliard School en werkte samen met theatermakers / choreografen als Romeo Castellucci, Stijn Celis en Christoph Winkler. Bij Dansmakers in Amsterdam creëerde zij haar eerste eigen werk, Fading Fire (2018). Zij maakte Neptune als artist in residence bij Dansmakers Amsterdam in 2019-2020. Vanaf 2021 wordt Neptune ondersteund door ICK Artist Space. De voorstelling werd geselecteerd voor de Top Twenty 2021 ‘meest veelbelovende nieuwe makers’ van het Europese netwerk Aerowaves.

Credits

Choreography & performance  Lois Alexander 
Scenography Nina Kay 
Music composition  Shannon Sea 
Artistic advice Suzy Blok, Fernando Belfiore 
Dramaturgical Advice  Alexandra Hennig, Lara van Lookeren 
Production  Dansmakers Amsterdam 
Co-production Sophiensæle Berlin 
Costume stylist  Steffi Barbian 

Created with financial support from  Amsterdams Fonds voor de Kunsten, AFK3Package Deal, Dansgroep Amsterdam, Dansmakers Amsterdam, Young Art Support Amsterdam 
Tour production & management  ICK Dans Amsterdam

Voor deze voorstelling heeft u geen Corona-toegangsbewijs nodig

Bij activiteiten en voorstellingen voor kleine groepen zonder Coronatoegangsbewijs moet de 1,5 meter afstand gerespecteerd worden. Voor de voorstellingen in Theater Bellevue, Melkweg Upstairs, Podium Mozaïek, Bijlmer Parktheater, Meervaart en Vondelpark Openlucht Theater heeft u geen Coronatoegangsbewijs nodig.

BEKIJK OOK

Language NP Language no problem OPUS OPUS Christos Papadopoulos / Leon & the Wolf (GR)
Sluiten Christos Papadopoulos / Leon & the Wolf (GR) OPUS
OPUS is Die Kunst der Fuge van J.S. Bach zoals je die nog nooit hebt gezien. Ja, 'gezien' is hier het juiste woord. De makers groeven diep in de ritmes van de compositie en verbeelden die microscopisch precies.
Language NP Language no problem Making Dances - Dancing Replies Making Dances - Dancing Replies Merce Cunningham (VS) & Mathilde Monnier (FR) & Martha Graham (US) & Tim Etchells (UK)/ Dance On Ensemble (DE)
Sluiten Merce Cunningham (VS) & Mathilde Monnier (FR) & Martha Graham (US) & Tim Etchells (UK)/ Dance On Ensemble (DE) Making Dances - Dancing Replies
Een brug tussen verleden en toekomst. 'Buitenbeentje' Mathilde Monnier creëert haar antwoord op Merce Cunninghams iconische werk Story.
Language NP Language no problem Ta(m)bu & Imprenta Ta(m)bu & Imprenta Junadry Leocaria (NL) / Korzo Producties
Sluiten Junadry Leocaria (NL) / Korzo Producties Ta(m)bu & Imprenta
Opvallend talent maakt eerbetoon aan haar roots en aan de schoonheid van de verboden muziek en dans van Curaçao.