Marcela Levi & Lucía Russo (BRA/AR)

grrrRoUNd

grrrRoUNd
07 jul '21 t/m 08 jul '21
Marcela Levi & Lucía Russo (BRA/AR)
€25,-
Sluiten

Marcela Levi & Lucía Russo (BRA/AR)

grrrRoUNd

07 jul '21 t/m 08 jul '21

Voorstellingen

Het akkoord van de duivel: hoe instabiliteit de motor is van verandering.

Ze waren er in 2019 al bij, op het talentenpodium Julidans NEXT, met Iron Mouth: een helse, oneerbiedige dans op opzwepende Braziliaanse ritmes. "Een fenomenale fysieke prestatie, maar ook de ervaring van een bijzonder vuige feestavond, zonder dat je zelf ook maar één moment in beweging hoeft te komen.", schreef Theaterkrant.

Locatie Bellevue
Zaal Grote Zaal
Tijd 20:30
NL première

Katalysator van verandering

De Braziliaanse choreografe Marcela Levi en de Argentijnse Lucía Russo putten voor hun voorstellingen inspiratie uit hun roots. Ze laten zien hoe cultuur (en de muziek die daarbij hoort) ons lichaam en onze identiteit beïnvloedt. In Iron Mouth waren dat de opzwepende beats van de tecnobrega, muziek die teruggaat op de Caraïbische ritmes van feesten langs de traditionele Braziliaanse smokkelroutes. grrRoUNd draait om de dissonante tritonus uit de klassieke muziek.

grrRoUNd gaat over de waarde van instabiliteit. Dat is een thema waar Levi en Russo zich al hun hele artistieke leven mee bezig houden. Ze ontdekten dat het ook in de klassieke muziek zat, in de 'valse tonen' uit de westerse hedendaagse muziek. Niet toevallig hebben die hun verre wortels in de 14e eeuw, toen Europa werd gedecimeerd door de pestepidemieën.

-|-Instabiliteit kan negatief bekeken worden, maar is ook een katalysator van verandering. Levi en Russo raakten gefascineerd door de dissonante 'tritonus', een akkoord bestaande uit drie noten. Die klanken geven het idee van beweging, spanning, onbeantwoorde verlangens. De tritonus is populair in horrorfilms. In de Middeleeuwen was de tritonus verboden - het was 'het akkoord van de duivel'. De duivel veroorzaakt instabiliteit, twijfel en onzekerheid. Vanwaar voelen we ons dan zo aangetrokken tot de duistere kant? "So I ran to the devil", zong Nina Simone. Levi en Russo gaan achter haar aan.

In deze Julidanscoproductie zien we de danser terug die in Iron Mouth die waanzinnige fysieke prestatie leverde, Icaro Gaya. Hij staat op de speelvloer met vijf andere performers.

Credits

concept en regie Marcela Levi & Lucía Russo 
uitvoering en co-creatie Alexei Henriques, Ícaro Gaya, Lucas Fonseca, Martim Gueller, Tamires Costa, Washington Silva  
interlocutie Ana Kiffer, Felipe Ribeiro   
assistentie Lucas Fonseca, Tamires Costa 
lichtontwerp Laura Salerno   
technische leiding Daniel Uryon   
geluidsontwerp gehele team   
kostuums Levi & Russo    
geluidstechnisch adviseur Diogo Perdigão   
productie Improvável Produções    
coproductie  Kunstenfestivaldesarts, Kaaitheater, PACT Zollverein, Julidans, Something Great 
distributie Something Great 
ondersteuning Centro Coreográfico da Cidade do Rio de Janeiro/Secretaria Municipal de Cultura, Consulado da Argentina no Rio de Janeiro, Espaço Cultural Sítio Canto da Sabiá, Instituto Villa-Lobos UNIRIO    
sponsoring Fomento a todas as artes - Lei Aldir Blanc | Secretaria Municipal de Cultura de Rio de Janeiro 

Wind, installatie
ontworpen door Lucía Russo
in samenwerking met Marcela Levi
technisch advies van Bruno Jacomino
ontwikkeld binnen het project A room of wonder (2013) van Gustavo Ciríaco

Marina & Ulay, installatie
ontworpen door Marcela Levi
een transcreatie van de actie Imponderabilia (1977) van Marina Abramovic en Ulay

VEILIG NAAR DE VOORSTELLING

Julidans houdt zich aan de geldende corona-maatregelen, zoals die zijn opgesteld door het RIVM en de Rijksoverheid. Zolang het coronavirus nog niet onder controle is, kan testen helpen om stapje voor stapje meer mogelijk te maken. De Rijksoverheid zet testen voor toegang in om sociale en culturele activiteiten op een veilige manier te faciliteren. Mogelijk heeft u, naast uw toegangsticket, ook een negatieve testuitslag nodig.

In de periode voor aanvang van de voorstelling ontvangen kaartkopers aanwijzingen met betrekking tot de dan geldende toegangsmaatregelen omtrent Covid-19. Dit zouden meerdere berichten kunnen zijn, al naar gelang het overheidsbeleid bekend wordt of wijzigt. Kaartkopers kunnen deze mails tot vlak voor aanvang van de voorstelling nog ontvangen, dus houdt de mailbox goed in de gaten. Mails kunnen vanuit Julidans, maar ook vanuit de theaters waar de voorstelling plaatsvindt, worden verstuurd.

Meer

Language NP Language no problem O S C A R O S C A R Arno Schuitemaker (NL)
Sluiten Arno Schuitemaker (NL) O S C A R
15 jul '21 t/m 16 jul '21
Bevrijdende ervaring van het soort dat de toekomst van het theater zal bepalen.
Language NP Language no problem Ta(m)bu & Imprenta Ta(m)bu & Imprenta Junadry Leocaria (NL) / Korzo Producties
Sluiten Junadry Leocaria (NL) / Korzo Producties Ta(m)bu & Imprenta
10 jul '21
Opvallend talent maakt eerbetoon aan haar roots en aan de schoonheid van de verboden muziek en dans van Curaçao.
Language NP Language no problem Best Regards Best Regards Marco D'Agostin (IT)
Sluiten Marco D'Agostin (IT) Best Regards
14 jul '21 t/m 15 jul '21
Afscheid van een radicaal dansvernieuwer wordt een vuurwerk van talent.
Language NP Language no problem HarleKing HarleKing Enrico Ticconi & Ginevra Panzetti (IT/DE)
Sluiten Enrico Ticconi & Ginevra Panzetti (IT/DE) HarleKing
11 jul '21 t/m 12 jul '21
Hij lijkt op een clown, deze harlekijn, maar hij is een duivel met meerdere gedaantes. 'Dit duo creëert een monsterlijke satire, perfect getimed, meesterlijk uitgevoerd.' - Danza & Danza.
Language NP Language no problem Making Dances - Dancing Replies Making Dances - Dancing Replies Lucinda Childs (VS) / Ginevra Panzetti & Enrico Ticconi (IT/DE) & Martha Graham (US) & Tim Etchells / Dance On Ensemble (DE)
Sluiten Lucinda Childs (VS) / Ginevra Panzetti & Enrico Ticconi (IT/DE) & Martha Graham (US) & Tim Etchells / Dance On Ensemble (DE) Making Dances - Dancing Replies
15 jul '21 t/m 16 jul '21
Uit het oude, zegt een Japans spreekwoord, leren we nieuwe dingen. Dit inspireerde Ty Boomershine en zijn gezelschap Dance On Ensemble tot een bijzonder project.