Alice Ripoll (BR) / Cia REC

LAVAGEM

LAVAGEM
Alice Ripoll (BR) / Cia REC
Sluiten

Alice Ripoll (BR) / Cia REC

LAVAGEM

Voorstellingen

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.

Een voorstelling over water en zeep, en racisme. Over de vraag of we een vuile geschiedenis schoon kunnen wassen.

Julidans
ITA Studio

Emmers met water en zeep, daarmee maakten generaties zwarte Brazilianen de huizen van de rijken schoon, terwijl de racistische upperclass hen als vuil behandelden. Alice Ripoll gebruikt in LAVAGEM ('wassen') het schrobben en boenen als inspiratie voor beklijvende beelden over deze onfrisse geschiedenis.

Gevraagd naar wat hij vond van Trumps plannen om een muur te bouwen tussen Mexico en de Verenigde Staten, antwoordde politicus Pepe Mujica ironisch: 'Wie gaat dan hun huizen schoonmaken?' LAVAGEM herformuleert de vraag. Waar moet de bezem door? Het stof in de huizen? Of eerder de geraffineerde manieren waarop mensen en groepen mensen onzichtbaar worden gemaakt? Wat voor stank ruiken we in de stromen van water en zeep als we het spoor van de geschiedenis volgen? In LAVAGEM bedekt kleurig zeepsop de lichamen van de performers. De vrolijke bubbels staan voor de mogelijkheid om nog te dromen. Tegelijk maakt het gladde schuim het moeilijk om weg te komen of elkaar te ondersteunen.

Alice Ripoll (Rio de Janeiro) studeerde psychologie voor ze het roer omgooide en haar dansopleiding begon. Als choreografe focust ze zich op hedendaagse dans en dansvormen die je ziet in de straten van Brazilië. Ze verweeft de ervaringen en herinneringen van haar dansers in haar stukken. Zo kwam het idee voor LAVAGEM van danser Alan Ferreira. Een essentieel onderdeel van Ripolls voorstellingen is contact met het publiek. Ze zoekt steeds nieuwe manieren om die nabijheid op te zoeken. Haar werk is zien op toonaangevende festivals in Brazilië en Europa. Als coproducent ondersteunt Julidans actief het artistieke traject van dit originele Braziliaanse talent.