Alexandra Bachzetsis (CH/GR)

Private Song

Private Song
Alexandra Bachzetsis (CH/GR)
Sluiten

Alexandra Bachzetsis (CH/GR)

Private Song

Voorstellingen

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.

Private Song is een dansvoorstelling en een mini-concert; een charismatische performance over man-vrouw-cliché's met live gezongen Griekse blues.

Julidans
Grote zaal
NL Première

Griekse blues

'Typisch vrouwen': drie performers spelen een aantal populaire vrouwentypes na. Herkenbaar en hilarisch. Tot ze zich vragen gaan stellen bij de rollenpatronen die bij de stereotypes horen. In Private Song kijkt choreografe Alexandra Bachzetsis, die zelf ook op het podium staat, vanuit haar Griekse achtergrond naar genderrollen in de westerse samenleving. Haar leidraad zijn de populaire songs uit de rebetiko, de Griekse blues die te horen is in de café’s, op pleinen en straten. Bachsetzis weeft haar thema's en de melancholische volksmuziek slim door elkaar en doet dat met veel humor en charisma. Ze kijkt daarbij verder dan het aanrecht, naar patronen in de populaire cultuur. Zo bestrijkt ze een hele wereld, van het machismo van de Griekse volksmuziek tot de invloed van bekende Hollywood-iconen.

Private Song is een intieme voorstelling waarbij het publiek dichtbij de performers zit, op het toneel met de Grote Zaal als decor. Geleidelijk gaat de voorstelling over in een miniconcert. ‘Het publiek raakte al snel in de ban. Het ging heel duidelijk over pijn, lijden, het alledaagse, het menselijke’ - Tageszeitung.

In 2011 maakte Bachzetsis een indrukwekkend Julidansdebuut met A Piece Danced Alone. ‘Overtuigend en gedreven’, oordeelden de critici. De Griekse is bezig aan een opmars in Europa. Omdat ze de grens opzoekt tussen performance, beeldende kunst en dans, zijn haar producties niet alleen in de theaters te zien, maar ook in de grote musea, waaronder het Amsterdamse Stedelijk Museum, Tate Modern en het MoMa.

Vorig jaar moest Julidans deze performance wegens een blessure annuleren, gelukkig kunnen we Private Song alsnog naar Amsterdam halen.

Credits

concept & choreografie Alexandra Bachzetsis
performance en bewegingsonderzoek Alexandra Bachzetsis, Thibault Lac, Sotiris Vasiliou
research Paul B. Preciado
dramaturgie Tom Engels
researchmedewerkers Rembetiko Culture Alkistis Poulopoulou, Sotiris Vasiliou
muziek Tobias Koch
opgenomen muziek Avgerini Gatsi, Kostis Kostakis, Fotis Vergopoulos, Giannis Zarias
stemcoaching Theodora Baka
kostuumontwerp Cosima Gadient i.s.m. Yonatan Zohar
lichtontwerp Patrik Rimann
decorontwerp Peter Baur
productie Association All Exclusive
productiemanager Anna Geering

met steun van Schering Stiftung, Stichting Ammodo, de stad Zurich, Canton Basel-Landschaft, Canton Basel-Stadt, Pro Helvetia–Schweizer Kulturstiftung
coproductie Volksbühne Berlin, Frans Hals Museum | De Hallen Haarlem
met dank aan Adam Szymczyk, Paul B. Preciado, Hendrik Folkerts, Christoph Platz, Shannon Jackson, Mia Born, Oleg Houbrechts, Otobong Nkanga, Daphni Antoniou, Kelly Tsipni-Kolaza, Lenio Kaklea, Evangelia Karakatsani, Verena Bachzetsis, Jannis Tsingaris, Sakis Bachzetsis