Alice Ripoll (BR) / Cia Suave

Zona Franca

Zona Franca
11 jul '24 t/m 12 jul '24
Alice Ripoll (BR) / Cia Suave

Geïnspireerd door allerlei gelegenheden waar mensen samenkomen, van religieuze bijeenkomsten tot raveparty’s, creëert choreograaf Alice Ripoll en gezelschap Cia Suave de ultieme speelruimte, een zona franca. Daarin stuwen dansen en muzieksoorten uit de jongerencultuur uit het hedendaagse Brazilië elkaar op tot stoomkracht.

Julidans On Stage

Nederlandse première


Locatie Internationaal Theater Amsterdam
Zaal Rabozaal
Duur 75 minuten
Taal Language no problem

Zona Franca


Dansgezelschap Cia Suave uit de favela’s van Rio de Janeiro brengt met Zona Franca een politieke en poëtische totaalervaring met opwindende Braziliaanse dans- en muziekstijlen in de snelkookpan. In de bruisende eclectische mix klinkt ongetemde energie door: de roep om vrijheid van een jong en hedendaags Brazilië, dat popelt om uit de as te herrijzen.

Passinho, met zijn ultrasnelle voetenwerk, de strakke ritmes van dancinha, de zelfbewuste vogue, samba en hiphop zijn favoriet onder de Braziliaanse jongeren. De dans- en muziekstijlen vormen het perfecte expressiemiddel om de dorst naar het leven te stillen en uiting te geven aan het verlangen naar vrijheid. Alice Ripoll combineert deze eruptie van levenslust met theater en zang om de roep van de nieuwe generatie oorverdovend te laten klinken.
-|-
We lijken ons op een afterparty te bevinden, op dat half wakkere moment in de ochtend waar iedereen in zijn eigen wereld afdaalt. Maar wanneer de confetti-ballonnen gaan knallen en de partygasten elkaar al twerkend weten uit de dagen, ontstaat er één groot pulserend ritueel dat heen en weer beweegt tussen kwetsbaarheid, woede en vreugde. Zona Franca is een uitgesproken politiek dansstuk. Het gaat over de hoop en het optimisme in een tijd van transitie tussen de Braziliaanse presidenten Bolsonaro en Lula. Hoe kan een gemeenschap zich ontwikkelen in een beschadigde sociale context?

‘(…) een krachtig statement van hedendaagse dansen belichaamd in hedendaagse lichamen, waarbij men zich afvraagt hoe het Brazilië van vandaag moet worden gedefinieerd: een vulkaanuitbarsting van ritmes en identiteiten die proberen te achterhalen wat volgt’ - Dance Art Journal

CREDITS


choreografie Alice Ripoll
dansers Gabriel Tiobil, GB Dançarino Brabo, Hiltinho Fantástico, Katiany Correia, Maylla Eassy, Petersonsidy, Romulo Galvão, Tamires Costa, Thamires Candida en VN Dançarino Brabo
assistent regie Alan Ferreira en Thais Peixoto
lichtontwerp Tomás Ribas en Diana Joels
decor- en kostuumontwerp Raphael Elias
assistent kostuumontwerp Gabriel Alves
soundtrack Alice Ripoll en Alan Ferreira
geluidstechniek en repetitor Renato Linhares
illustratie en ontwerper Caick Carvalho
fotograaf Renato Mangolin
-|-
productie Natasha Corbelino en Corbelino Cultural
uitvoerend producent Milena Monteiro
productieassistent Thais Peixoto
co-productie Festival de Marseille, Festival d’Automne à Paris, Charleroi Danse, RomaEuropa, Tandem Scène nationale, tanzhaus nrw, Teatro Municipal do Porto, Julidans en Les Mécènes DanseAujourdhui
managementbureau ART HAPPENS

Deze voorstelling wordt ondersteund door

Ammodo

MEER

Language NP Language no problem aCORdo aCORdo Alice Ripoll (BR) / Cia REC
Sluiten Alice Ripoll (BR) / Cia REC aCORdo
10 jul '24
Intense dans over de rauwe realiteit van het Brazilië van vandaag.
Language NP Language no problem Libya Libya Radouan Mriziga (MR)
Sluiten Radouan Mriziga (MR) Libya
10 jul '24 t/m 11 jul '24
Een alternatieve geschiedenis in dans, muziek, verhalen en rap.
Language NP Language no problem Double bill: Fantasie Minor & A e R e A Double bill: Fantasie Minor & A e R e A Marco da Silva Ferreira (PT) / Ginevra Panzetti & Enrico Ticconi (DE/IT)
Sluiten Marco da Silva Ferreira (PT) / Ginevra Panzetti & Enrico Ticconi (DE/IT) Double bill: Fantasie Minor & A e R e A
05 jul '24
Op vrijdag 5 juli zie je in het Openluchttheater een double bill met Fantasie Minor van Marco da Silva Ferreira en A e R e A van Ginevra Panzetti en Enrico Ticconi.
Language NP Language no problem Still Life Still Life Alan Lucien Øyen (NO) / winterguests
Sluiten Alan Lucien Øyen (NO) / winterguests Still Life
13 jul '24 t/m 15 jul '24
Geïnspireerd door de radicale Japanse butoh-dans en de menselijke stem gaat Alan Lucien Øyen op zoek naar een verbinding met de wereld en pure menselijke expressie.
Language NP Language no problem Faith Faith Club Guy & Roni (NL) / Khalid Benghrib (MR) / HIIIT
Sluiten Club Guy & Roni (NL) / Khalid Benghrib (MR) / HIIIT Faith
13 jul '24 t/m 14 jul '24
In een unieke combinatie van explosieve dans, Marokkaanse Gnawa-trance en datagestuurde elektronica verkennen negen dansers en vijf muzikanten de spirituele ruimtes tussen traditie en vooruitgang.
Language NP Language no problem umuko umuko Dorothée Munyaneza (RW/FR) / Cia Kadidi
Sluiten Dorothée Munyaneza (RW/FR) / Cia Kadidi umuko
07 jul '24 t/m 08 jul '24
Dromen over het Rwanda van morgen zonder de verschrikking te vergeten.