Dada Masilo (ZA) / The Dance Factory

The Sacrifice

The Sacrifice
Dada Masilo (ZA) / The Dance Factory
Close
Julidans

The Sacrifice

Dada Masilo (ZA) / The Dance Factory

Shows

Sorry, there are currently no available shows.

Stravinsky's beeldenstormende ballet Le Sacre du printems en de traditionele Tswana-dans uit Botswana: THE SACRIFICE is een opzwepende rituele ontmoeting over continenten en eeuwen heen.

Julidans
ITA Grote Zaal

Opzwepende rituele ontmoeting

Tijdens haar opleiding danste Dada Masilo een deel uit het beroemde Le Sacre du printemps (Het Lente-offer) - een mijlpaal in de dans. Met de Sacre braken componist Stravinsky en de choreograaf Nijinksy in 1913 tot groot schandaal met alle wetten van het klassieke ballet. Het verhaal gaat over een jonge maagd die geofferd wordt aan de god van de Lente. Masilo raakte gefascineerd door de complexiteit van Stravinsky's muziek. Ze zag een verwantschap met de al even uitdagende ritmes van de Tswana, een vorm van dans en rituelen uit Botswana waarmee verhalen worden verteld en mensen genezen. In THE SACRIFICE duikt Masilo in de rituelen van het Tswana-volk en de betekenis van het brengen van offers, vroeger en vandaag.

De Zuid-Afrikaanse Dada Masilo maakte naam met haar originele, vernieuwende versies van balletten. Ze studeerde onder meer aan Anne Teresa De Keersmaekers prestigieuze dansopleiding P.A.R.T.S. Masilo's 'high-speed'-dans is een totaal eigen combinatie van klassieke dans met hedendaagse en Afrikaanse dans. Voor THE SACRIFICE nam ze samen met de dansers lessen bij een traditionele Tswana-meester en healer.

En dan zijn er ook nog de onweerstaanbare ritmes van meesterpercussionist Tlale Makhene. Samen met violist Leroy Mapholo en zangeres Ann Masina zorgt hij voor een bezwerende soundtrack. Masina vult met gemak een hele zaal met haar prachtige, krachtige stem. Violist Mapholo is een al even groot talent als Makhene en Masina; hij speelt klassiek als de beste, maar stijgt even makkelijk boven de genregrenzen uit.

Credits

choreografie Dada Masilo
compositie Philip Miller
musici Ann Masina, Tlale Makhene, Leroy Mapholo
dans (vrouwen) Dada Masilo, Sinazo Bokolo, Julia Burnham, Zandile Constable, Liyabuya Gongo, Refiloe Mogoje, Thandiwe Mqokeli
dans (mannen) Lwando Dutyulwa, Thuso Lobeko, Thamsanqa Majela, Llewellyn Mnguni, Steven Mokone, Lebo Seodigeng, Thami Tshabalala, Tshepo Zasekhaya.