03 juli / Julidans

Julidans tips van Wende

Je kent Wende waarschijnlijk als een fantastische singer-songwriter en actrice - maar wist je dat ze een grote fan is van hedendaagse dans? We vroegen haar welke voorstellingen in het Julidans festival ze het meest naar uit kijkt:

‘Stations’ van Louise Lecavalier (CA) / Fou Glorieux

In z'n algemeenheid wil ik zeggen dat het ongelofelijk moeilijk is om maar drie tips te mogen geven, het programma van Julidans ziet er zo spannend en kleurrijk uit, ik heb ontzettend veel zin daar volledig in te duiken en van alles te ontdekken. Over Louise Lecavalier heb ik al zo lang zoveel bijzondere dingen gehoord dat ik enorm benieuwd ben naar deze krachttour. 63 jaar en nog steeds going strong, als dat geen inspirerend vooruitzicht is! Getourd met David Bowie en icoon sterdanseres van Lala Human Steps. Ze zegt zich op iedere pas gestort te hebben alsof haar leven in het geding was. Dans op het scherpst van de snede, beter wordt het niet.

‘A Divine Comedy’ van Florentina Holzinger (AT/NL)

Ik heb echt lang zitten twijfelen om het dubbelprogramma van Jefta van Dinther voor Cullberg ‘On earth I am done’ te noemen, of ‘A Divine Comedy’. Onmogelijke keuze. Ik ga toch beide zien, nooit eerder zag ik werk van ze en ze lijken elkaars tegenpolen. Het meest nieuwsgierig ben ik naar ‘A Divine Comedy’ omdat dat er zo intens en onaangepast uit ziet en dat me dus enorm spannend lijkt. Ik lees dat ze alles in de strijd gooit om gender verhoudingen en het vrouwenlichaam te deconstrueren en daar lijkt me meer dan tijd voor. Ook wordt er een cast van twintig dansers beloofd van alle leeftijden en verschillende achtergronden, zelfs een tachtigjarige danser. Dante, move over, 2022 toont ons het nieuwe gezicht van de hemel en hel.

‘Re:INCARNATION' van Qudus Onikeku / The QDance Company

Heel nieuwsgierig ben ik naar deze Nigeriaanse voorstelling. Ik zou zo graag eens in de muziekscene van Lagos werken en daar de Afrobeat verder te ontdekken, het is daar zo te gek en ben echt heel benieuwd naar hoe zij de muziek van Fela Kuti en al die verschillende muziekstijlen met elkaar gaan mixen. Alleen al de foto’s zien er waanzinnig uit, kan me voorstellen dat het live helemaal een vuurwerk van kleur en energie zal zijn.

Portret Wende: Sanne de Wilde