Alexander Vantournhout (BE) / not standing
Opening: Foreshadow
Opening: Foreshadow
Voorstellingen
Hoe beslecht je de muren die het leven opwerpt?
Op de soundtrack van experimentele rockmuziek stuiten acht acrobaatdansers op hun fysieke grenzen door een enorm verticaal obstakel. Wat als deze zes meter hoge muur het podium in tweeën snijdt en de resterende ruimte te klein is voor met z’n achten? Is de muur een hinderlijke sta-in-de-weg of creëert die juist nieuwe mogelijkheden? Foreshadow is de openingsvoorstelling van Julidans 2023.
Opening Julidans
Hoofdprogramma
WERELDPREMIÈRE
Duur 75 minuten
Locatie Internationaal Theater Amsterdam
Zaal Rabozaal
Nagesprek met Alexander Vantournhout 3 juli
Een muur die bijna onmogelijk te overbruggen is, roept allerlei associaties op. Maar een muur is óók een leerinstrument voor dansers, yogabeoefenaars en vechtsporters om te oefenen in niet vallen.
In Foreshadow wordt de muur gebruikt in een langgerekt onderzoek naar zwaartekracht: hoe kan een verticale val worden omgezet naar schuin, diagonaal of horizontaal? Hoe kan de val worden vertraagd door de glijweerstand van de muur? De Vlaamse choreograaf Alexander Vantournhout, door De Standaard als ‘bewegingsmagiër’ bestempeld, liet zich voor zijn choreografie inspireren door de dierenwereld, in het bijzonder de hechtingskracht van reptielen zoals hagedissen en gekko’s. -|- ‘Foreshadowing’, of voorafschaduwing, in romans en films geeft een hint over wat er later in het verhaal gaat gebeuren. Zo wordt spanning opgebouwd, en soms ook een gevoel van onbehagen opgeroepen. In de voorstelling verwijst de titel naar de continue poging om de muur te beslechten. Maar wat als dat alleen kan mislukken? Dan doet de strijd van deze performers denken aan de mythe van Sisyphus, die wordt gestraft met de onmogelijke taak een rotsblok over een berg te duwen.
Zo daagt Vantournhout met zijn werk niet alleen onze noties over zwaartekracht en ruimtelijkheid uit, maar ook die van ons puur menselijk potentieel – tegen de klippen op.
CREDITS
Concept & choreografie Alexander Vantournhout
Gecreëerd met en uitgevoerd door Noémi Devaux, Axel Guérin, Patryk Kłos, Nick Robaey, Josse Roger, Emmi Väisänen/Margaux Lissandre, Esse Vanderbruggen & Alexander Vantournhout
Dramaturgie Rudi Laermans & Sébastien Hendrickx
Repetitie directeurSandy Williams
Buiten oog Julien Monty
Kostuums Patty Eggerickx, geassisteerd doorIsabelle Airaud
Lichtontwerp Bert Van Dijck
Muziek This Heat
Geluid Ruben Nachtergaele
Spreiding Frans Brood Productions
Bedrijfsleiding Esther Maas
Techniek Rinus Samyn & Bram Vandeghinste
Gerealiseerd met de steun van de Tax Shelter van de Belgische Federale Overheid, via Flanders Tax Shelter.
Alexander Vantournhout is artiest-in-residentie in Kunstencentrum VIERNULVIER in Gent en artiste associé van le CENTQUATRE Parijs.-|-
Productie & tourmanagement Barbara Falter, Aïda Gabriëls & Kiki Verschueren
Productie not standing
Coproductie le CENTQUATRE, Parijs (FR), Kunstencentrum VIERNULVIER, Gent (BE), Julidans, Amsterdam (NL), Biennale de la Danse, Lyon (FR), Le Maillon, Strasbourg (FR), De Hallen van Schaarbeek (BE), MA scène nationale – Pays de Montbéliard (FR), La Passerelle, scène nationale de Saint-Brieuc (FR), Theater Freiburg (DE) & Le Carreau Scène nationale de Forbach et de l'Est mosellan (FR).
Met dank aan De Grote Post, Oostende (BE), Plateforme 2 Pôles Cirque en Normandie / La Brèche à Cherbourg & le Cirque-Théâtre d’Elbeuf (FR), Maison de la Danse, Lyon (FR), Urte Groblyte, Bjorn Verlinde & Katherina Lindekens
Alexander Vantournhout is cultureel ambassadeur van de Stad Roeselare en wordt gesteund door de Vlaamse overheid en Fondation BNP Paribas voor de ontwikkeling van zijn projecten.