Julidans NEXT: The Valley

Julidans
Julidans NEXT: The Valley
Genre:
Theater
Serie en/of festival:
Julidans NEXT / Julidans
Uitvoerenden:
Inga Huld Hákonardóttir & Rosa Ómarsdóttir (IS)

We zien een vuist in een krop sla beuken, maar het geluid is de soundtrack van een totaal andere beweging. Inga Huld Hákonardóttir en Rósa Ómarsdóttir spelen graag een spel waarin de dialoog tussen wat we zien en horen wordt gemanipuleerd. Zo veranderen simpele acties in humoristische of gruwelijke scenario’s.

MEER INFORMATIE

Sinds de twee IJslandse choreografes en performers elkaar ontmoetten op dansopleiding P.A.R.T.S. in Brussel maken ze jaarlijks minimaal één voorstelling samen, die ze met veel succes op Europese podia uitvoeren. In hun werk zoeken ze voortdurend naar wat er niet klopt in het spel tussen geluiden, taal en objecten, gevoed door de voor IJslandse performers zo kenmerkende hang naar het mysterieuze en bevreemdende. In The Valley zijn de twee performers niet van elkaar te onderscheiden; ze zien eruit als een eeneiige tweeling, gestoken in identieke witte joggingbroek en grijze truitjes. En dat is niet voor niets: dit is een plek van dubbelgangers, waar twee kunnen samenvallen en weer verdubbelen. Als je niet meer ziet waar de een begint en de ander eindigt, raak je het onderscheid tussen origineel en replica kwijt. Wie heeft de touwtjes in handen? Wat is nog natuur en wat is kunstmatig? Een onbestemde plek is het, deze vallei, waar het onderscheid tussen mens en machine is weggevallen.

Rósa Ómarsdóttir en Inga Huld Hákonardóttir worden vanwege de verrassende kwaliteit van hun voorstelling voor Julidans NEXT voorgedragen door Erna Ómarsdóttir, die op woensdag 12 juli met Black Marrow in het hoofdprogramma staat.