Julidans NL: The Fountain

Julidans
Julidans NL: The Fountain
Genre:
Theater
Serie en/of festival:
Julidans NL / Julidans
Uitvoerenden:
Fernando Belfiore (NL/BR)

Voor zijn nieuwe 'sociale beeldhouwwerk' The Fountain leende de Braziliaanse choreograaf Fernando Belfiore een boeiend idee van kunstenaar Joseph Beuys: dat kunst de kracht heeft om door menselijke activiteit de sociale werkelijkheid te veranderen. Belfiore gebruikt de fontein en het water als metaforen voor de wereld van vandaag, met haar enorme milieuproblemen en sociale ongelijkheid. Maar de beelden staan ook voor de kracht van de creativiteit van de gemeenschap om naar oplossingen te zoeken.

MEER INFORMATIE

De fontein, bron of waterpomp had vroeger een sociale functie. Het was de watervoorziening van een hele gemeenschap en was een plek waar men elkaar ontmoette. Dit beeld is het vertrekpunt voor een voorstelling over conservatieve stromingen in de politiek, die de wereld bekijken als iets wat geconsumeerd moet worden door de mensen. De milieuproblemen die als gevolg van die visie ontstaan, bedreigen ondertussen onze leefomgeving, onze leefgemeenschap. Tegelijk is het in die gemeenschap dat de kracht schuilt voor verandering.

Het moge duidelijk zijn: Fernando Belfiore is een geëngageerd kunstenaar. Wat hij boven alles wil bereiken met zijn werk, is impact. 'De jonge maker creëert sterke beelden die beklijven', schreef Theaterkrant in een viersterrenrecensie. Belfiore was ook een van de tien kunstenaars die werd uitgenodigd voor het Dutch Olympic Cultural Programme in Rio De Janeiro, in 2016  - een mooie erkenning van zijn talent.

Belfiore is geïntrigeerd door de mix van verschillende elementen in performance. Hij combineert dans, theater en beeldende kunst. Zijn stukken zijn intens en uitdagend. Hij zoekt naar vormen van betrokkenheid met het publiek, als manier om van invloed te zijn op de samenleving. Dat zien we ook terug zijn nieuwe voorstelling The Fountain, die in wereldpremière gaat op Julidans.

PROGRAMMAVEL
Julidans laat uit duurzaamheidsoverwegingen minder papieren dagvellen drukken. Bekijk daarom hier het programma met meer informatie over en rondom de voorstelling.

VOORBESCHOUWING
5 JULI 
18:30u - 18:45u & 6 JULI 15:30u - 15:45u | Pleinfoyer
Voorafgaand aan deze voorstelling is er een voorbeschouwing in de Pleinfoyer. De choreograaf, de dansers, de ideeën van de makers, de geheimen uit de keuken: in 15 minuten hoort u wat u moet weten om goed beslagen de zaal te betreden. En vooral: om nóg meer van de voorstelling te genieten. Toegang is gratis en u kunt uw drankje meenemen.

The Fountain wordt getoond in het kader van Julidans NL, een showcase van getalenteerde makers in Nederland voor buitenlandse dansprogrammeurs. De Julidans NL-voorstellingen zijn ook toegankelijk voor het publiek.

Julidans organiseert het internationale bezoekersprogramma Julidans NL in samenwerking met Dutch Performing Arts. Het programma wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

logo Minbuza voor deelnemerslijst      LOGO DPA RGB DEF