Skip to Content

Julidans

Dit was Julidans. Tot volgend jaar!

Julidans 2016 zit erop. We kijken met plezier en trots terug op bijzonder danstheater, vreemde performances en volle zalen: bijna 90% van de plaatsen verkocht! We vonden het ook bijzonder dat het publiek regen en wind trotseerde in het Vondelpark en Erasmuspark. Aan iedereen die erbij was: hartelijk bedankt, het was ons een waar genoegen.

De reacties op de voorstellingen liepen uiteen van "Het is poëzie van het zuiverste soort." (Theaterkrant**** over Stones In Her Mouth) tot "Is dit wel dans?". En zo zien we dat eigenlijk graag. Love it or hate it, dit was Julidans. Gelukkig was er meer love dan hate, in de reacties van zowel pers als publiek.

"Een zeer geslaagde editie, zowel vooraf – bijna alles wekte nieuwsgierigheid – als achteraf: geen hapklare brokken, maar prikkelende voorstellingen.", schreef NRC na afloop van het festival.

Niet álles werd zo goed ontvangen. "Er was zelfs een enkele verschrikking bij." schreef NRC ook. En er was een boze brief van een toeschouwer. Maar NRC concludeert: "Geslaagd Julidans bezingt de mens." En de Volkskrant: "Dans die aanhaakt bij wat mensen bezighoudt. Daarvoor worden verschillende aanvliegroutes gekozen, samen goed voor een spannende en levendige 'state of the art'."

NTR Podium on Tour maakte een reportage die werd uitgezonden op zondag 10 juli. Terugkijken.

aanmelden knop julidans

MEER INFORMATIE

Voorstellingen

De overdreven glimlach van Gene Kelly. De coole uitdrukking van John Travolta. De abstracte bewegingen van Anne Teresa De Keersmaeker. De virtuoze Russische ballerina Maja Plisetskaya. Wat ze met elkaar gemeen hebben? Ze hebben allemaal een plek in ons collectieve geheugen, als onmisbaar onderdeel van de dansgeschiedenis.

le syndrome ian


Christian Rizzo / ICI - CCN Montpellier

De duizendpoot Christian Rizzo (Frankrijk, 1965) was rockmuzikant, modeontwerper en beeldend kunstenaar voordat hij in de dans belandde. Zijn voorstelling le syndrome ian, voor vier vrouwelijke en vijf mannelijke dansers, is het derde deel uit een drieluik waarin hij populaire dansvormen naar het theater brengt en er een eigentijdse draai aan geeft.

 

NEXT: #LOSMICRÓFONOS


Guillem Mont de Palol & Jorge Dutor

“Whitney Houston goes to Amy Winehouse and says: Kurt Cobain! Michael Jackson dressed as Jimi Hendrix buys a kilo of Grace Jones to cook some Britney Spears à Le Chic. Courtney Love goes out at Opus III with 2 Unlimited and the Spice Girls. Altogether sing Daft Punk and get high on Kylie Minogue.”

EXTENDED: Julidans at the Park


ArtEZ / Adam Peterson / nbprojects / Maslool / Edan Gorlicki

Een zwoele zomeravond. Een wandeling in het park. Een dans. In het Vondelpark Openluchttheater zie je (inter)nationale dansgezelschappen uit het programma van het festival.

EXTENDED: Multitud


Tamara Cubas

In samenwerking met Podium Mozaïek en festival WESTwaARTS in het Erasmuspark organiseert Julidans een grootschalige groepschoreografie met lokale performers - amateurs én professionals uit stad en regio Amsterdam.

Een zwoele zomeravond. Een wandeling in het park. Een dans. In het Vondelpark Openluchttheater zie je (inter)nationale dansgezelschappen uit het programma van het festival.

69 positions


Mette Ingvartsen / Great Investment vzw

Precies tien jaar geleden stond de Deense Mette Ingvartsen (1980) in het Julidansprogramma I Like To Watch met haar voorstelling to come, waarin ze het genot van dansen (en van seks) op het publiek overbracht. Ook toonde ze al haar Manual Focus op het festival. Gevoel, emotie, perceptie en lichaamsbeleving zijn cruciale thema’s in al het werk van deze Deense, die in 2003 afstudeerde aan de Brusselse dansopleiding P.A.R.T.S. en inmiddels is verbonden aan het Kaaitheater in Brussel.

UNTIL OUR HEARTS STOP


Meg Stuart / Damaged Goods & Münchner Kammerspiele

Meg Stuart (VS, 1965), opgegroeid als kind van twee theaterregisseurs en in de jaren tachtig opgeleid als danseres in New York, heeft een heel eigen kijk op dans: dans is bij haar energie die vrijkomt wanneer je het lichaam in extreme situaties brengt. In haar vernieuwende werk behandelt ze menselijke emoties op een herkenbare, aantrekkelijke manier.

We're pretty fuckin' far from okay


Voetvolk / Lisbeth Gruwez & Maarten Van Cauwenberghe

In het duet We’re pretty fuckin’ far from okay – een quote uit Pulp Fiction – kijkt Lisbeth Gruwez (België, 1977) naar onze angstreflexen. En dan vooral wat angst doet met je ademhaling.

FOG


Luís Guerra

De Portugese choreograaf en danser Luís Guerra tekent graag en dat zal niet verbazen als je zijn werk ziet. In zijn toneelbeelden is over elke kleur, elke lijn en elke streep licht nagedacht. Op de dansvloer tekent hij met het lichaam, alsof er animaties tot leven komen. Voor het eerst kan het Nederlandse publiek kennismaken met dit Portugese supertalent.

NEXT: La Esclava


Ayelen Parolin & Lisi Estaràs

Hoe vind je je eigen identiteit, met alle bagage waarmee je al sinds je geboorte wordt opgezadeld? Hoe komt alles wat je meemaakt samen in wie je bent? Hoe bevrijd je je van de ballast die je misschien vanuit je familie hebt meegekregen? De twee Argentijnse choreografen en danseressen Ayelen Parolin en Lisi Estaràs brengen een fascinerende solo over het vinden van je eigen identiteit.

Stones In Her Mouth


Lemi Ponifasio / MAU

Salā Lemi Ponifasio is een Samoaanse en Nieuw-Zeelandse choreograaf, danser, theaterdirecteur, designer en artiest. In 1995 richtte hij zijn bedrijf MAU op in Auckland, Nieuw Zeeland, waar hij met gemeenschappen en artiesten van over de hele wereld samenwerkt. MAU betekent een getuigenis van de waarheid in het Samoaans.

De Hongaarse choreografe Eszter Salamon (1970) laat zich in haar werk inspireren door oude (volks) dansen, klassiek ballet en eigentijdse dans. In MONUMENT 0 – Haunted by wars (1913-2013) werpt ze een nieuw licht op de volkeren die de afgelopen honderd jaar in oorlogen met het Westen werden overmeesterd, binnengevallen of ingelijfd.

TORDRE


Rachid Ouramdane / L'A

Hoe overwin je je eigen beperkingen en bereik je je dromen ondanks de obstakels die je tegenkomt? Die vraag werpt de Algerijns-Franse Rachid Ouramdane (Frankrijk, 1971) op in TORDRE (Frans voor ronddraaien).

NEXT: Spotted


Margrét Sara Guojónsdóttir

Zo vol dat je niets meer kunt verteren? En je de informatie die op je afkomt niet meer kan verwerken? Alles gaat aan je voorbij, je gevoel is verdoofd en je hoofd komt op geen enkel idee meer. De twee performers in Spotted van de IJslandse Margrét Sara Guðjónsdóttir zetten je aan het denken over de akelige staat van individualisme, zielloosheid en uitputting waarin we vaak verkeren. Ze creëren een sfeer alsof de film van hun leven vertraagd wordt afgespeeld. De elektronische soundscape van Peter Rehberg draagt daar nog een steentje aan bij.

Protagonist


Jefta van Dinther / Cullberg Ballet

Sinds Jefta van Dinther als choreograaf doorbrak met zijn solo Grind (2011) is de wereld zijn podium. Van Dinther werd opgeleid aan de Amsterdamse Theaterschool, werkt in Stockholm en Berlijn en toont zijn werk in talloze internationale theaters en festivals. Als danser werkte hij met onder anderen Mette Ingvartsen en LeineRoebana.

NEXT: Portland


Marcos Morau / La Veronal & Lali Ayguadé

De Spaanse choreografen Marcos Morau (Valencia, 1982) en Lali Ayguadé (Barcelona, 1980) maakten met Portland een adembenemende voorstelling. Hoe gaan we als mensen om met wat we om ons heen zien gebeuren in de wereld? Nemen we onze verantwoordelijkheid of sluiten we onze ogen? En nemen we nog de tijd voor bezinning?

COKE


Arco Renz / Kobalt Works

De Duitse, in Brussel gevestigde choreograaf Arco Renz (1980) combineert in zijn werk populaire cultuur, traditioneel danstheater en hedendaagse dans. Vanuit zijn enorme fascinatie voor de Aziatische dans reist hij geregeld naar Azië, om samen te werken met kunstenaars van daar. Voor COKE trok hij naar Manila, de hoofdstad van de Filipijnen.

EXTENDED: Julidans at the Park


Joeri Dubbe / Samir Calixto / Club Guy & Roni / Ahilan Ratnamohan

Een zwoele zomeravond. Een wandeling in het park. Een dans. In het Vondelpark Openluchttheater zie je (inter)nationale dansgezelschappen uit het programma van het festival.

In de ene voorstelling staat het mannenlichaam centraal. In de andere het vrouwenlichaam. Itamar Serussi zet zes Italiaanse balletdansers op het toneel. Keren Levi acht naakte danseressen.

Julidans Artists' Lab is een bijzonder traject waarin een nieuwe generatie dansmakers de kans krijgt te leren en inspiratie op te doen.

EXTENDED: DRILL


Ahilan Ratnamohan

In DRILL ontmoeten drie atleten elkaar in een eindeloze nachtelijke trainingssessie. Natuurlijk ontstaat er competitie. Maar het typerende machogedrag krijgt een heel nieuwe lading nu al het sprinten, springen, draaien, vallen en versnellen opgaan in een choreografie, toewerkend naar een climax en eindigend in euforische uitputting.

7 Pleasures


Mette Ingvartsen / Great Investment vzw

Mette Ingvartsen toont tijdens Julidans twee van haar voorstellingen uit The Red Pieces: 69 positions en de opvolger 7 Pleasures.

NEXT: Kokoro


Lali Ayguadé Company

Zoveel mensen, zoveel levens. Zoveel twijfels, zwaktes, talenten. Allemaal op zoek naar hun sterke kanten en naar een betekenisvol bestaan. En natuurlijk, niet te vergeten, naar liefde!

barbarians


Hofesh Shechter / Hofesh Shechter Company

Choreograaf en componist Hofesh Shechter presenteert een drieluik over de goede en de slechte kanten van de mens in de liefde, licht gebaseerd op de film The Good, the Bad and the Ugly.

Back to top