COKE

Julidans
COKE
Genre:
Dans
Serie en/of festival:
Hoofdprogramma / Pop culture & entertainment / Julidans
Uitvoerenden:
Arco Renz / Kobalt Works

De Duitse, in Brussel gevestigde choreograaf Arco Renz (1980) combineert in zijn werk populaire cultuur, traditioneel danstheater en hedendaagse dans. Vanuit zijn enorme fascinatie voor de Aziatische dans reist hij geregeld naar Azië, om samen te werken met kunstenaars van daar. Voor COKE trok hij naar Manila, de hoofdstad van de Filipijnen.

MEER INFORMATIE

Hij dook er de dansstudio in met zes Filipijnse dansers, acteurs en entertainers, zoals een dragqueen, een machodanser en enkele leden van de meidengroep Sexbomb Girls. De voorstelling laat zien hoe het leven in Manila is doordrongen van dans en entertainment: op tv, in bars en clubs, op het podium. Iedereen die een beetje los is in de heupen, zoekt zijn toevlucht tot de dans. Maar dat is niet alleen maar vrolijk en feestelijk: de entertainmentindustrie is hard. Ze houdt vele Manilanen in leven, maar zet ook aan tot vlucht- en consumptiegedrag. De titel COKE verwijst naar de relatie tussen entertainment, plezier, consumptie en gevaar; van de bladeren van de coca-plant wordt net zo goed het onschuldige frisdrankje Coca Cola gemaakt als de verwoestende cocaïne. Renz toont behalve de fun-zijde ook de schaduwkant van de dans: dansen om te overleven, dansen om te vergeten, dansen om je te verdoven. 

Voor Dreamlands (Julidans 2003) putte Arco Renz inspiratie uit de traditionele Balinese dans en de poppenspeltraditie. Crack (2011) ging over de toenemende individualisering van een nieuwe generatie jonge Cambodjanen. Renz was een van de eersten die afstudeerden aan de Brusselse dansopleiding P.A.R.T.S. van Anne Teresa De Keersmaeker. Later werkte hij onder anderen bij de Amerikaanse theatermaker Robert Wilson. Sinds 1997 maakt hij zijn eigen werk. In 2000 richtte hij in Brussel zijn eigen gezelschap Kobalt Works op.

Kom na afloop van de voorstelling op Zaterdag 9 juli met ons mee dansen in de Rotonde van Stanislavski! 

Deze voorstelling is goed te combineren met de voorstelling Portland in Julidans NEXT van Marcos Morau / La Veronal & Lali Ayguadé op 8 juli.

JULIDANS INSIDE/ OUT

8 juli
Nagesprek
Na afloop van de voorstelling gaat Meijers: oud-hoofdredacteur Theatermaker en Theaterkrant.nl Constant Meijers in gesprek met de dansers en/of de choreograaf. Het nagesprek vindt plaats in de zaal en de voertaal is Engels.

Henny Jurriëns Stichting organiseert in samenwerking met Julidans op 11 juli een workshop met Arco Renz. Voor meer informatie klikt u hier.

Leesvoer: Arco Renz over de Filipijnen en over COKE.